MTI

Jó úton az európai GPS rendszer

Megszavazta az Európai Parlament ipari bizottsága Barsiné jelentését a Galileo műholdas navigációs rendszerről.

Egyhangú szavazással jóváhagyta az Európai Parlament ipari, kutatási és energiaügyi bizottsága kedden Brüsszelben Barsiné Pataky Etelka (Fidesz-MPSZ) jelentését a Galileo európai műholdas navigációs rendszerről, annak kiépítéséről és kereskedelmi üzemeltetési fázisairól.

A jelentés érvelése szerint a pontos helymeghatározást biztosító navigációs rendszer a közlekedés mellett jelentősen segíti a katasztrófavédelem munkáját, emellett fontos segédeszköz lehet a környezetvédelemben és a mezőgazdaságban is, de biztosítani kell hozzá a szükséges uniós forrásokat. Továbbra is élnek mindazonáltal a parlamentben az aggodalmak a katonai felhasználhatóság miatt, illetve több képviselő még mindig megkérdőjelezi, hogy miért van szüksége az EU-nak önálló rendszerre, miközben létezik egy amerikai hálózat is.

A 30 műholdból álló Galileo rendszer a tervek szerint 2008-ban kezdi meg működését. A műholdas navigációs struktúrához kapcsolódó szolgáltatások egyik potenciális legnagyobb felhasználója a közlekedési szektor. A vevőberendezések ma már a nyugat-európai autók többségében megtalálhatók, de az elektronikus pályadíjfizetés, a valós idejű közlekedési információk szolgáltatása, sürgősségi hívások, útvonaltervezés, a segítségnyújtás is a növekvő piaci lehetőségek közé tartozik. A repüléstechnika és repülésirányítás területén nem újdonság a műholdas navigáció szerepvállalása, de a vízi közlekedésnek is elemi szüksége van az ilyen típusú szolgáltatásokra, és a vasúti közlekedésben is alkalmazható. Emellett a precíziós mezőgazdasági alkalmazások, a halászat, a határvédelem, a vámellenőrzés, és a belügyi szervek is támaszkodhatnak a műholdas alapú szolgáltatásokra.

A jelentés korábbi vitájában Barsiné Pataky Etelka rámutatott, hogy a Galileo magas kockázatvállalással jelentős anyagi kötelezettségvállalást igényel az EU részéről, amely indokolja az Európai Parlament erőteljes jelenlétét a jogszabályi kereteket meghatározó folyamatban. Az infrastruktúra kifejlesztése a jelenlegi legnagyobb európai közös beruházás, egyben Európa eddigi legnagyobb, közös állami és magánszektorbeli erőfeszítések (public-private partnership) formáját öltő vállalkozása.

A 2007-2013 közötti - egyelőre jóvá nem hagyott - uniós keretköltségvetés eredetileg egymilliárd euróval számolt a Galileóra vonatkozóan. A tervek szerint a finanszírozás egyharmada lenne a közösség, kétharmada a magánszektor feladata. A jelentés feltételeket is megfogalmaz, amelyekkel az EP engedélyezni kívánja a szükséges pénzügyi és egyéb kötelezettségvállalásokat, elősegítendő az uniós program sikerét. Az EU-nak várhatóan több évtizedre garanciát kell vállalnia - emlékeztet a dokumentum. Ugyancsak kilátásba helyezi az EP a profit megosztását.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a rendszerrel kapcsolatos terveket szerepeltetni kell az uniós kutatási keretprogramban, valamint a kisvállalkozásokra vonatkozó uniós programban. "Kemény, világméretű harc lesz" - mondta Barsiné az MTI-nek. "Nincsenek kétségem, hogy hamarosan más kontinensekről is meg fognak jelenni olyanok, akik itt szolgáltatásokat kínálnak."

A jelentésről - amelyet a bizottságban ellenszavazat és tartózkodás nélkül hagytak jóvá 43 igen voks mellett - plenáris ülésen szeptemberben szavaz az Európai Parlament. A bizottsági voksolást követően a képviselő asszony elmondta: az egyhangú jóváhagyás azért is siker, mert nem csupán az ipari bizottság véleményét tükrözte, hanem a legnagyobb felhasználó ágazattal, a közlekedéssel foglalkozó EP-bizottság, valamint a költségvetési bizottság véleménye is. Emellett az összes pártcsoport is támogatta a dokumentumot. Kérdés ugyanakkor, hogyan fogadják a közösségi pénzek gondosabb kezelésére, a finanszírozást biztonságosabbá tételére szolgáló javaslatokat a tagországok, amelyekkel a következő hónapokban egyeztet az EP.

Barsiné Pataky Etelka kezdeményezte, hogy a plenáris szavazásra csak ősszel kerüljön sor, mert nyáron még sok minden fog történni. Kedden került például nyilvánosságra, hogy a kivitelezésre kiválasztott két konzorcium - egy francia-brit-német és egy olasz-spanyol cégcsoport - közös ajánlatot tesz a több mint 3 milliárd eurós beruházásra; szeptemberre már kiderülhet, mi lesz az ajánlat. Őszig esetleg elmozdulás várható a keretköltségvetés tekintetében is - a képviselő aggodalmát fejezte ki a jóváhagyás csúszása miatt, mert a koncessziós szerződést még az idén alá kellene írni a magánszektorral.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • batyu #37
    jo dolog lesz ez...

    az ingyenesen lehet fogni az nem azt jelenti hogy nem terul meg...

    a penz a kapcsolodo szolgaltatasokban van(pl GPS+ GPRS,3G):
    -balasetek,dugok elkerulese,
    -reklamok : etterem,benzinkutak, party-k, stb,stb...
    -fuvarozás,futárszolgálat, áruterítés...

    k.
  • Kazak #36
    Azért gondolják, mert képesek rá, hogy megtegyék. Másrészt meg EU-nak nincs közös hadereje, úgyhogy, ha kilőnék felette a Galileo műholdakat, akkor legfeljebb méltatlankodni tudna.
  • Mipi #35
    Az én GPS készülékem 10 méteres pontosággal mutat. Ez azért még egy kicsit sok. De jó lenne már kisebb településekről is részletes térkép.
  • maozedong #34
    Hátha ebben benne lesz kína és india is, és kilövik a műholdakat, akkor igencsak szorul a hurok az usa-n :)
  • Zro #33
    Ez egyértelmű, hogy az USA szívfájdalom nélkül kilövi a műholdakat, ha az útjában lesznek. Ha az EU egyszer egységessé válik, akkor talán eljön az idő, hogy egyenrangú félként tud majd tárgyalni az USA-val, s elérni, hogy egyoldalúan ne kapcsolja le a GPS-t. S nem kell majd fölösleges milliárdokat költeni olyan eszközökre amiket már elkészített az ember, hanem olyan dolgokra fordíthatja ami elősegíti a világ stabilitását, csökkentve az esetleges terrorista akciók és háborúk számát. Utópia :)))
  • [NST]Cifu #32
    A dolog van egy politikai hozadéka is: erről főleg akkor beszéltek, amikor az USA és az EU tárgyalt a Galileo-ról. Az USA szerette volna rábeszélni az EU (ESA)-t, hogy ne foglalkozzon a Galileo-val, és itt némi nyomásgyakorlás volt azzal, hogy folymatosan arról beszéltek, hogy adott esetben kilőnék a Galileo műholdakat.
  • Dredd #31
    Igen, ugyanerről olvadstam én is, hogy amerikai katonai forrásokra hivatkozva azt írták, hogy ha az USA saját biztonságát fenyegető tényezőt fog látni a Galileo-ban (ez ugye nem nehéz a paranoiás USAban), minden szívfájdalom nélkül kilövi az összes műholdat, szövetséges ide vagy oda. Ez még kimondva is durva, nem tudom az amcsik miért gondolják, hogy bárkivel is megtehetnének ilyesmit, pláne a szövetségesükkel. Mindenesetre már maga a tény, hogy hivatalos amerikai forrás ilyet mond, elég sokat elárul arról, hgyan is gondolkodnak odaát a "szövetségeseik"-ről..... nem lepődnék meg, ha szép lassan elfogyna nekik az összes.
  • Pharaoh #30
    Minte erröl lett volna már egz cikk, és abban at volt, ha lesy galileo, akkor nem lekapcsolják a gps-, mivel annak már nem lenne értelme, hanem egzsyerűen kilövik a galileo műholdakat.
  • [NST]Cifu #29
    A Galileo-t aligha fogják lekapcsolni, miután nem az Európai államok tulajdonában lesz, hanem egy nemzetközi egyesületében, amelybe ha jól tudom Kína és India is belépet, továbbá a költségek 2/3-át a civil cégektől remélik - akiknek szintén beleszólásuk lesz a dolgokba...
  • pilóta #28
    ATtól függ ki háborúzik. Ha az EU háborúzik valaivel, akkor nyilván lekapcsolja. De ha az USA aktuális háborújáról van szó, akkor nem feltétlen (lásd irak...)