Hunter

2013: szuper-üstökös és falatozó fekete lyuk

A világvége jövendölők számára 2012 újabb csalódást jelentett, jövőre azonban egy szuper-üstökös képében az apokalipszis egy másik hírnökét üdvözölhetjük majd.

A C/2012 S1 (ISON) az elmúlt évtizedek leglátványosabb égi jelenségének ígérkezik, csúcspontján akár nappal is túlragyoghatja a Holdat. Az üstökös, amit szeptemberben pillantották meg először, a külső-Naprendszer felől halad a Nap irányába, jövő novemberben érve el a Naphoz viszonyított legkisebb távolságát, legalább olyan látványt ígérve, mint 1997-ben a Hale-Bopp, nyilatkozott Timothy Spahr, a Harvard Egyetem Kisbolygó Központjának munkatársa. Mivel nagyon közel lesz a Naphoz, a legnagyobb napközelség előtt és után két-három nappal figyelhetjük meg magának az üstökösnek a fejét napkelte és napnyugta környékén. A legszebb látványt várhatóan az üstökös csóvája adja majd, ami akár hónapokon át az égbolt ékessége lehet.


Ez lesz az ISON első látogatása a belső-Naprendszerben, ezért jóval több illékony gázt tartalmazhat, mint azon társai, amik már a sokadik körüket futják a Nap körül. Ennek köszönhetően egyedi bepillantást kaphatunk a külső-Naprendszer 4,6 milliárd éves, érintetlen összetevőiről, vélik a tudósok, az ISON ugyanis a kezdetekkor alakult ki.

A jövő év egy másik nagy tűzijátékot is tartogat a csillagászok számára, egy hatalmas gázfelhőnek köszönhetően, ami a galaxisunk közepén elhelyezkedő, általában nyugodtnak mondható szupermasszív fekete lyuk felé halad. A Föld tömegének háromszorosával rendelkező felhő ütközése szabad szemmel nem lesz látható ugyan, a röntgensugarú távcsövek viszont észlelni fogják a gázfelhő és a fekete lyuk körül elhelyezkedő forró gázokból álló halo találkozásakor keletkező lökéshullámok sugárzását.


Mivel a fekete lyuk, a Sagittarius A* kozmikus mércével mérve viszonylag közel, mindössze 25000 fényévre helyezkedik el tőlünk, így a tudósok példátlan betekintést kaphatnak a fekete lyukakba beáramló anyagról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #25

    Egy gázfelhőnek is van kiterjedése, még ha hajszálpontosan nem is lehet körülhatárolni szélét (de erre nincs is szükség). A felhő egyetlen egységként viselkedik, többek között a saját tömege által keltett gravitáció miatt marad egyben (mint egy test, csak ez gázból van).
  • shamanist #24
    Egyest,köszönöm! +1
    A kettest félreértetted...
    Hármas: értem, csak a felhő mint becsapódó, elbizonytalanított, hisz nem egy darab konkrét testről van szó, aminek egy konkrét x. y. z. kiterjedése van.

    Szummázva: Köszönöm a választ!
  • Irasidus #23
    Onnan tudjuk, hogy az első és egyben utolsó látogatása is, hogy parabola pályán érezik. Ha többször is járt volna itt, már ellipszis alakú pályája lenne.

    25 ezer év csak neked tűnik soknak, egy csillag és főleg egy galaxis élete milliárd években mérhető.

    És igen, meg lehet állapítani, teljesen mindegy milyen messze van, ha a számításhoz van elég adat.
  • shamanist #22


    "Ez lesz az ISON első látogatása a belső-Naprendszerben"
    Azt honnan tudjuk, hogy ez lesz az első? Ha tényleg az első, akkor mi indította el felénk? Talán egy maja űrhajó?


    25ezer év? Lehet, hogy az "ütközés" óta már nincs is meg a Tejútrendszer, mi meg csak itt lógunk a levegőben?
    Amúgy pontos az a diagnózia, hogy pont ebben az évben lesz az "ütközés"? 25ezer fényév távolságból így meg lehet ezt állapítani?



  • hgj11 #21
    És kb. 50k. évvel ezelőtt kellett volna elküldeni a "Jó étvágyat kívánok!" üzenetet.
  • Elemir #20
    Valóban vicces, de sok ember fel sem fogná mi az, hogy fényév :)
  • Inquisitor #19
    Nyilván 25.000 éve történt ha jövőre fogják érzékelni nem? Maximum vagy a cikkíró vett be fogalmazás gátlót vagy mi nem tudunk szöveget értelmezni. :D
  • culas25hc #18
    Vicces, hogy 25ezer fényévre lévő dolgokról jövőidőben ír a cikk :D Ami a jövő évben fog megtörténni, tőlünk 25 ezer fényévnyire, az legfeljebb a 800x-os ükunokánkat fogja kellemetlenül érinteni :D
  • kisokka #17
    Akkor az Egyesült Államokban a tömeges öngyilkosságok miatt a cherokeek veszik át a hatalmat
  • NEXUS6 #16
    Köv világvége: 2013.13.13.