Hunter

A H1N1 két arca

A sertés influenza, a H1N1, amit a sajtóban ma már inkább újinfluenza néven emlegetnek, nem vált olyan súlyossá, mint azt az első hullám után sokan feltételezték, azonban az északi féltekén megindult a járvány második, őszi hulláma, a vírus pedig két különböző mérvű fenyegetést hordoz.

Bár a H1N1 legtöbbször csak enyhe lefolyású megbetegedéseket okoz, a becslések szerint az esetek valamivel kevesebb, mint 1 százalékában egy nagyon gyors lefolyású, halálos kórként tombolja ki magát. A szakértők, akik múlt héten adtak egymásnak találkozót a kanadai Winipegben, arra figyelmeztetnek, hogy az utóbbi esetek eláraszthatják a kórházakat.

"Ezek voltak a legbetegebb emberek, akiket valaha láttam" - mondta Anand Kumar, a helyi Manitoba Egyetem intenzív ápolási szakértője. Kanada az elsők között volt, ahol a kór felütötte a fejét, Kumar maga is több súlyos esetnél segédkezett júniusban, főként fiatalok kezelésében véve részt. "Ez a járvány olyan mintha két külön betegség lenne" - mondta. "Vagy csak néhány napos otthoni lábadozást igényel, vagy kórházi ápolást, amiben gyakran az intenzív osztályt is be kell vonni, nincs középút."

A déli féltekén a kórházi esetek 15-33 százaléka került át az intenzív osztályra az elmúlt két hónapban. "Ez rendkívül magas egy influenzához képest" - mondta Richard Wenzel, a richmondi Virginia Nemzetközösségi Egyetem szakértője. "Ha ez az influenza súlyossá válik, akkor az életveszélyes."

A fent említett súlyos esetekben a vírus gyors ütemben semmisíti meg a tüdő léghólyagjait (alveolus), ahol a gázcsere zajlik, sokszor akut légzőszervi distressz szindrómát (ARDS) idézve elő, ami az esetek felénél halállal végződik. Antoine Flahault, a franciaországi Rennes-i Közegészségügyi Főiskola tanára az elmúlt télen Mauritiuson és Új-Kaledóniában végzett kutatásai alapján megállapította, hogy a H1N1 százszor gyakrabban okoz ARDS-t, mint a hagyományos influenza.

A H1N1 tüdőre kifejtett közvetlen vírusos hatása szöges ellentétben áll a SARS-éval, és a madárinfluenzáéval, amik főként egy túlzott, az egész testet felölelő immunreakciót váltanak ki, tette hozzá Kwok Yung Yuen, a Hong Kongi Egyetem szakértője. Hangsúlyozta, hogy kulcsfontosságú a H1N1 korai elnyomása az ellene kifejlesztett vakcinákkal; ehhez persze egészen kezdeti stádiumban kellene felismerni a betegséget.

Ki kaphatja el a H1N1 súlyos válfaját? Kumar több kórházat átölelő tanulmánya hamarosan fényt deríthet a kérdésre. Az előzetes eredmények szerint a súlyosság összefüggésben áll a HLA-val (Human Leukocyte Antigen), melynek molekulái változatossága határozza meg, kinek-kinek milyen az immunrendszere. Ezek az antigének teszik lehetővé, hogy az immunrendszer megkülönböztesse a saját és idegen struktúrákat, ezáltal nagy szerepet játszik a transzplantációknál is. Kumar szerint viszont ugyanez a rendszer okozhatja, hogy az influenza egyes etnikai csoportokra súlyosabban hat, miközben másoknál nem sokkal több egy egyszerű megfázásnál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #69
    "kifagyasztottam wartner féle fagyasztó cuccal,"

    na itt basztad el. Ez a wartner szart sem ér az orvosi -270C fokos lehűtéshez képest! A lézer meg parasztvakítás.
  • szcsongor #68
    Ja persze, annak a tobbezer mg C-vitaminnak meg a 80%-at kipisiled, szoval kurva hasznos tenyleg... Azert vigyaznek azzal a napi 12-22 centrumtablettaval, nem veletlenul napi egy tablettara vannak adagolva benne a cuccok. merthogy nem csak vitaminok, hanem pl jod, kulonbozo femek es egyeb nyomelemek is vannak benne, amikbol meg pont annyira karos a tul sok, mint a tul keves. Vitaminokbol is vannak amiket tul lehet adagolni, ilyen az A, D, E, K-vitamin pl.
  • Calidor #67
    Epikurosz: vitamin ha érdekel át is küldök egy képet
    röviden : volt egy uszoda szemölcsöm amit az orvostudomány 2* leégetett lézerrel, kifagyasztottam wartner féle fagyasztó cuccal, majd kivágták, majd kenegettem fecskefűvel 4 féle ecsetelővel kentem, szedtem vitamint(centrum napi 1 tabi), és ott maradt. ezt így 3 évig csináltam.


    Majd jött a gondolat mi van akkor ha nekem több vitaminra van szükségem mint másoknak és beszedtem napi 12-22 centrum tablettát és láss csodát leesett a szemölcsöm.

    elmondom a centrumban 60mg c vitamin van RDA ajánlása 100 százaléka.(pont ennyit adott Hitler a katonainak hogy ne legyenek skorbutosok)

    Szentgyörgyi Albert kezdetben azt mondta : minimum 1000 mg C vitamin egy embernek hogy esélye legyen az egészséges élethez.
    Később ezt megcáfolta
    kijavította 2000-8000mg c-vitaminra/nap

    Lenkei nem ámít a vitaminokkal kapcsolatban, de ezt a scientológiát én sem tudom hova tenni..........
  • Epikurosz #66
    Én meg szeretlek téged.
  • Tetsuo #65
    Te csak a Lenkeivel kapcsolatban hallottal vitaminokrol??
    Nem mondtam, h olvassal gagyi Lenkeit.. hanem legalabb a wikiben (es forrasaiban, ajanlott linkjeiben) nezz utana, hogyan hataroztak meg a vitamin-szinteket es pl a google-ban v vmely komolyabb taplalkozastudomanyu konyvben, a termeszetes molekulak vs laboratoriumban keszultek..

    Nem szeretem Lenkeit es a szcientologiat sem.
  • Epikurosz #64
    jujj, te meg lenkeis szci vagy...?
    Hová tévedtem?
    Szegény fejem.
  • Tetsuo #63
    pont azt irta, h nem akar (mas mellett mar lehet h igen :),
    viszont o meg kib*szottul felreertette a te hsz-edet,

    viszont te meg utananezhetnel az emeltdozisu vitaminok jotekony hatasanak, a RDA "fuggetlen" meghatarozasanak, a mesterseges vs termeszetes eredetu vitaminok-nak es a gyomolcsok folyamatos tapertekvesztesenek..

    a scientologia nem 100% kamu, csak 99. ;)
  • Epikurosz #62
    OFF
    Jujj, most látom, hogy te fijjú vagy...
    Mér akarnál te mellettem nő lenni, he?
    Csak nem?
  • Epikurosz #61
    Nem is lehetnél, mert megennélek. Én naponta 2 nőt eszek meg, késsel, villával.
  • nickwearby #60
    érdekes képzettársításaid vannak...

    nem szívesen lennék nő melletted....