Hunter

A kacsacsőrű emlős géntérképe is különleges

Aligha vitatható, hogy az egyik legfurább élőlény a kacsacsőrű emlős, ami úgy néz ki, mintha valaki pusztán egy jó móka kedvéért rakta volna össze. Végre elkészült a szőrős tojásrakó géntérképe, ami legalább olyan különleges, mint tulajdonosa, aki valóban egy genetikai egyveleg.

Ez ugyanis részben madár, részben hüllő és részben tejet adó emlős. A 18500 génből és 2,2 milliárd bázispárból álló genom kidolgozása évekbe telt, azonban jóval többet nyújthat, mint pusztán a biológusok kíváncsiságának kielégítése, állítják a tanulmányt elkészítő kutatók. "A kacsacsőrű emlős genomja rendkívül fontos, mivel ez a hiányzó láncszem saját magunk és más emlősök fejlődéséről szerzett ismereteinkben" - magyarázta Chris Ponting, az Oxford Egyetem munkatársa. "Segítségével visszatekinthetünk a múltba, amikor még minden emlős tojást rakott, kicsinyeik azonban tejen nőttek fel."

A Kelet-Ausztráliában és Tasmániában honos félig-meddig vízi életmódot folytató kacsacsőrű emlős ugyanattól a közös őstől vált el körülbelül 170 millió évvel ezelőtt, akitől az emberek is. A lény olyannyira különleges, hogy amikor az első kitömött példányok a 18. század végén megérkeztek Európába, a biológusok azt hitték, hogy csupán a preparátor próbál gúnyt űzni belőlük egy hód testének és egy megtermett kacsa csőrének összetoldozásával. A most befejeződött tanulmány azonban az állat DNS-ében is tisztán visszatükrözi ezeket az ellentmondásokat.


A kacsacsőrű emlős - mivel tejet termel és testét vastag szőr borítja - az emlősök osztályában kapott helyet, annak ellenére, hogy emlői nincsenek, a nőstény a has bőrrétegén keresztül táplálja kicsinyeit. Vannak hüllőkre jellemző jegyei is, a nőstények tojást raknak, a hímek pedig a kígyókéhoz hasonló méreggel védekeznek támadóik ellen, ami a hátsó lábuknál található sarkantyúszerű nyúlványból jut az ellenfél testébe. Ha pedig már a lábnál tartunk, nem szabad elfeledkezni az úszóhártyákról, valamint a jellegzetes lapos csőrről, ami valóban olyan, mintha egy kacsától zsákmányolták volna. Ezek az állat madárszerű jegyei, melyhez társul a nemüket meghatározó génszekvencia, ami szintén a madarakkal rokonítja a kacsacsőrűt. Míg az embereknél két nemi kromoszóma van, a kacsacsőrű emlősnél ez a szám nem kevesebb mint tíz, állítja a tanulmány.

"Sokkal erőteljesebb keverék, mint azt korábban feltételeztük" - kommentálta az eredményeket a cambridge-i Európai Bioinformatikai Intézetben elvégzett génelemzés vezetője, Ewan Birney, hozzátéve, hogy az állat rendelkezik egy olyan jeggyel is, ami egyedül álló a tojásrakó emlősök között, ez pedig az úgynevezett elektromos impulzusok érzékelése. Szemeiket, füleiket és orrlyukait bezárva képesek csőrükben elhelyezkedő érzékeny receptoraikra hagyatkozni, melyek a vízalatti vadászatot segítik, a receptorok ugyanis érzékelik az izom összehúzódások által keltett elektromos mezőket. "Összevetve a kacsacsőrű emlős géntérképét más emlősökével tanulmányozni tudjuk azokat a géneket, melyek konzerválódtak az evolúció során" - mondta Richard Wilson, a Washington Egyetem kutatója.

Fogságban a kacsacsőrű jellemzően 17 évet él, természetes környezetükben férgekkel, rovarlárvákkal, és apró rákokkal táplálkoznak, naponta testsúlyuk 20 százalékát fogyasztva el. A hímek 50 centiméter hosszúra nőnek, átlagosan 2 kilogrammot nyomnak,. A nőstények ennél 20 százalékkal kisebbek és könnyebbek. A kinyert genom egy Glennie névre keresztelt nősténytől származik Új Dél Walesből, akiről bővebb információk itt találhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • maestro85 #38
    Ez így nagyon kamunak hangzik... Hogy ez a szőrös kacsa innen-onnan evolucionáljon. Legjobb tudásom szerint maga Darwin is azt állítottam, hogy nem tudományos az elképzelése, hanem csupán elmélet, erre aztán akik nem találnak ésszerű magyarázatot, jönnek az evolúcióval. Most már el fogom olvasni...
  • Epikurosz #37
    Tőlem elfelejtettél elnézést kérni
    (Különben nem mondtál újat. Van itt olyan SG-s, aki még a Soroktól vagy a Sorokért.. is elnézést kér
  • gorbedome #36
    Ennyi okos embert!
    Nem értem minek vitáztok olyanokon amihez aligha értenétek, elnézést kérek minden biológus, antropológus, és egyéb járatos dokortól.(elnézést a helyesírási hibákért).

    Jah meg hogy a kacsacs.emlős hogy hogynem lett ilyen az csak az Úristen a megmondhatója. Nagyon érdekes állat. És szerintem ő a hiányzó láncszem csak nem tom honnan.
    Na további jó osztást. :-D
  • Epikurosz #35
    Pszt!
  • Epikurosz #34
    Csendet kérek!


    "Egyszerűen egy ősi emlős, ami az elszigeteltség miatt nem volt rákényszerítve a fejlődésre. "

    Szerintem meg ez a lény sok változó körülményen átesett, és emiatt lett ilyen sokoldalú.
  • temes69 #33
    a kutyánmajom genomja vajon milyen lehet?
  • fizik #32
    igaz
    de leginkább így: "okos ember"
  • who am I 7 #31
    "okos"
  • fizik #30
    tényleg nagy szerencse, hogy ilyen sok mindentudó van itt,vagy ahogy más nevezte őket professzor
    szeretem mikor vki 10000 témában, ami totál eltérő egymástól, nagyon otthon van..

    nem tetszik a cikk?! elolvastad,konstátlod,és mész dolgodra...ennyi
    van egy másik nagyon okos "ember" aki megmondta a tutit:
    Nem tetszik?! El lehet menni...
  • valamit #29
    ez a faj és a géntérképe szvsz. egy szép igazolás az evolució mellett, ha jobban megvizsgálnák (esetleg nagy számú példányon, beleértve régi elhullt leleteket) talán még maga a folyamat is látszana némileg, az átmenet az egyik fajból a másikba, a hüllőből a madárba illetve az emlősbe