Hunter

Nincs döntés az ember-állat embriókról

Egy helyben toporog a brit tudósok hibrid klónozási kezdeményezése, mellyel emberi és állati anyagok összeolvasztásával hoztak volna létre embriókat.

A projektnek a betegségek kutatásához szükséges embriói őssejt termelésben lenne szerepe, éppen ezért igen nagy erőkkel küzdenek a terület tudósai a tervezet véghezvitelén, ami három brit cégnek tenné lehetővé az embriók létrehozását. Az Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóság (HFEA) azonban nem vitte döntésre a dolgot, közmeghallgatást rendelt el a kérdésben.

A kutatók nyúl vagy szarvasmarha petesejteket alkalmaznának az emberi embriói őssejtek kinyerésének leegyszerűsítéséhez, melyeket olyan betegségek kezeléseinek kutatásában vetnének be, mint a Parkinson-kór és a mozgató idegrendszeri vagy motoneuron betegség, ezeknél ugyanis csak az őssejtekkel érhetnének el áttörést. A sejtek egyeznének a betegekével és tartalmaznák a betegségeket okozó hibákat, ami nagy segítséget jelentene az okok felderítésében és az új gyógykészítmények tesztelésében. Az ellentábor szerint azonban az ember-állat embriók túllépik az etikai határokat.

Mivel az álláspontok rendkívül szélsőségesek, a technika életképességéről pedig alig tudni valamit, a HFEA szeretné az összes érvet és ellenérvet felsorakoztatva a közvélemény elé tárni a témát, és az onnan származó reakciók alapján meghozni a döntést.

A hibrid embriók mellett állók számára az mindenképpen biztató lehet, hogy a jelenlegi szabályzások nem állnak az útjukba, és a HFEA sem zárkózik el a legalizálástól, azonban a brit kormánynak már volt egy olyan kijelentése, miszerint nem fogják engedélyezni az ember-állat kimérák, vagy hibridek létrehozását és a közvélemény sem rajong az első hallásra bizarr kutatásért.

Az embriók előállítására megjelölt csapatok vegyes érzelmekkel fogadták a bejelentést, egyrészt csalódottak, hogy kutatásuk nem kerül az engedélyező bizottság elé, másrészt örülnek, hogy nem kaptak nyílt elutasítást - sokan erre számítottak. Maguk is támogatják a köz bevonását, mivel így végre a módszer támogatói is elmondhatják érveiket azoknak az embereknek, akik eddig többnyire csak a harsány ellenzők rigmusait hallhatták.

A hibridekről tudni kell, hogy több mint 99%-ban emberiek lennének. Az állatoktól kizárólag a petesejtet kölcsönöznék, részben azért, mert az emberi petesejtek beszerzése körülményes és korlátozott, részben pedig azért, mert az állatokéval könnyebb dolgozni és a klónozási eredmények is jobbak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SHARK13 #58
    A túlnépesedés más kérdés. Ezekkel a kutatásokkal éppenhogy a jelenlegi és a még ennél is szarabb majdani jövőbeli életet lehetne megkönnyíteni. Tehát nincs korlát,amit meg tudunk tenni azt tegyük,mert csak így haladhatunk!!!
  • AgentKis #57
    Abban egyetértek, hogy a tudomány fejlődjön. Hogy kinek milyen etikai problémákat okoz ez, azt télleg le kellene szarni. Akinek nem tetszik az ne csinálja. De ha nekem pl. nem tetszik a seggbeb@szás, attól nem akarom azt betiltani!!!

    De azt azért ne gondoljátok, hogy ennek az a jelentősége, hogy mi átlagemberek egészségesebbek legyünk! Ha pl. kevesebb szemetet ennénk akkor is sokan lennének egésszégesebbek mint így, sokan élhetnének tovább. Kérdés, hogy ez egy túlnépesedett bolygón egyáltalán cél lehet-e?
  • BiroAndras #56
    Látom a leghalványabb fogalmad sincs az atombomba történetéről.

    Ez a "csak úgy hülyéskedés" történetesen egy szupertitkos katonai projekt volt, példátlanul nagy költségvetéssel. És mellesleg az emberiség legnagyobb tudományos projektje.
  • SHARK13 #55
    Migege egyszerűen hülye vagy
  • Migege #54
    Szerintem ha annyira szeretnék, hogy ne legyen utána semmi, akkor felügyeljék a kísérleteket, és pusztítsák el utána a felesleges eredményeket. Csak az maradjon ami kell! Ne legyen már megint egy labor, ahol csak úgy hülyéskedhetnek az idióta tudósok. Az atombomba is így született! De az sem Einstein hibája, hanem azoknak az idiótáknak, akik folytatták!
  • SHARK13 #53
    Ez az egész rizsázás az etikáról egy nagy SZARSÁG!!!!!! Amire a tudomány képes azt meg kell csinálni!!! Csak akkor jutunk előre ha merünk nagyot lépni. Akinek most jár a pofája és lengeti az emberi jogok kivonatát,annak megnézném a pofáját amikor az ő gyereke születik olyan betegen,hogy csak az őssejtes mód segítene rajta. Akkor is így tépné a pofáját az a sok fasz?
    A tudomány mindenek felett álljon!!! Az ember-állat hibrideket is meg kellene csinálni valami elzárt és biztonságos helyen (pl Szent-Ilona vagy Dél-Orkney) mert csak a kísérletezéssel juthatunk előre. Ha bejön akkor nagyot fejlődik az orvoslás vagy a bionika. Ha nem,akkor elaltatjuk a hibridet és kész. Aki meg megpróbálja megakadályozni,azzal etetjük a teremtményeket!!! Az EU meg kinyalhatja a seggem!
  • gyozo #52
    Egyetértek veled, de ez az "Az egész orvostudomány eleve minden emberi etikát nélkülöz már az alapjaitól kezdve" azért erős. Azért az orvosi etika arra alapul, hogy embereket gyógyítson, és ennek megfelelően is tesznek, csak néha nem jön össze.
    Itt nagyon egyszerű a kérdés, akarunk gyógyítani, vagy nem? Ha finnyáskodunk, meg emberek játszák a szűz "k***vát", akkor nincs fejlődés. Persze mehetünk vissza a középkorba természetes gyógyászat, meg miegymás címszó alatt. Mindenki válaszzon!
  • sonicXX #51
    ez az egész etikai hajcihő egy szarság. Arra megy ki, hogy a büdöséletbe ne legyen gyógymód ezekre a betegségekre. Az egész orvostudomány eleve minden emberi etikát nélkülöz már az alapjaitól kezdve. Ha ilyen módon korlátozták volna mindig is, sosem tartana ott az orvostudomány, ahol ma tart.

    Szvsz ez egy parasztvakítás. Nincs szó semmiféle etikáról, csak a közvélemény manipulálásáról és a fejlődés üzleti érdekből történő hátráltatásáról.

    ps.: elnézést ha nem mondtam volna újat, csak kifakadtam.
  • HJPOWER #50
    Azt a ... X-men? ;)
  • Bith #49
    És a természetes kiválasztódás az smafu? Mondjuk, ha jobban belegondolok, akkor már az első gyógyszer feltalálásával el lett baxva :).