Hunter

Klónozott húst dobhat piacra az USA

Ha valaki eddig a génmódosított terményeken volt fennakadva, az máris kezdheti fogni a fejét, az USA emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette a klónozott állatok húsát és tejét.

Az Egyesült Államok Országos Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának (FDA) közleménye szerint a klónozott szarvasmarhából, sertésből és kecskéből készült termékek "ugyanolyan biztonságosak, mint a mindennapi élelmiszerek". Ugyanakkor nem kerültek fel a listára az első klónozott állat, Dolly fajtársai, úgy tűnik a bárány- és birkahús még várat magára.

Az ajánlást, ami igen nagy lépés afelé, hogy a klónozott állatokból készülő élelmiszerek megjelenjenek a szupermarketek polcain, öt évnyi kutatómunka előzte meg. A tanulmányok alapján az FDA megállapította, hogy a klónozott állatok húsából előállított termékek gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek a hagyományos farmgazdaságok termékeitől, ezt többnyire a tudományos intézetek vizsgálatai is alátámasztják. Az ajánlás elfogadását egy hamarosan, várhatóan az idei év tavaszán kezdődő közmeghallgatási periódus fogja megelőzni.

A hivatal felvetése szerint nem kell majd megkülönböztető címkéket elhelyezni a klónozott állatok húsát tartalmazó készítményeken, illetve a "bio" termékek gyártói sem édesgethetik magukhoz a vevőket azáltal hogy a csomagoláson felhívják a fogyasztók figyelmét, miszerint az ő készítményük nem klónozott húsból készült. Utóbbi kérdésről azonban csak az ajánlás megvitatása után fognak dönteni.

A fogyasztói csoportok érthetően nem rajonganak az FDA legújabb megmozdulásáért, mellyel az USA elsőként vezetné be a klónozott élelmiszereket ellátó hálózatába. A szervezetek szerint a fogyasztók nagy része ellenzi az állatok klónozását, a klónoknál gyakorta tapasztalható rendellenességek, mint a daganatos megbetegedések miatt pedig tartanak a klónozott eredetű termékektől.

Az Amerika Fogyasztói Szövetség (CFA) szóvivője egyszerűen elhibázott döntésnek minősítette az FDA húzását és tiltakozásra szólítja fel az állampolgárokat, így próbálva hatni a végső szót kimondó kongresszusi tagokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #106
    Kapcsolódó olvasmány : Genetikailag módosított szervezetek - tények, remények, fikció?
  • ROTFLMAO #105
    Igy is szepek mar az amcsik, klon kajatol megszebbek lesznek.

  • Epikurosz #104
    "1, Pl. Bt-toxint termelő növények. Az elmult 30 évben, amióta használják, nemhogy mérgezés, még egy kibaszott alergiás embert se sikerült találni,"

    Stop!
    Én úgy tudom, hogy ez a sok rovarirtó szer (általában: "permetrin 0,02% - szabadforgalmú irtószer, a melegvérűekre nem veszélyes" - ezt mondják, aha) akár impotenciát is okozhat. Ezért is nem szeretem otthon használni őket, inkább szúnyoghálót szerelek fel az ablakra, de nem permetezek. Ki tudja, mitől csökkent le Európa népessége....
  • qwert7188 #103
    Én például szeretnék Mo.-on termelt/tenyésztett GM (gén modósított és nem gén manipulált) élelmiszert vásárolni, és a tököm tele van, hogy nem lehet.
    Biológus vagyok értek hozzá.
    1, Pl. Bt-toxint termelő növények. Az elmult 30 évben, amióta használják, nemhogy mérgezés, még egy kibaszott alergiás embert se sikerült találni, talán azért mert ezen peptid esetén az ember és a rovar nagyon különbőzően viselkedik.

    2, Ez csak érdekesség, de jó ha minél többen tudtok róla.
    Van a búza, magját megeszük. Ha teljes örlés nagyon egészséges.
    Mo.-on a fusarium fertözötségett a malmok csak a beérkezéskor ellenörzik. A fusarium és a toxinja (mérge) a burokba halmozódik fel. Tárolás közben persze a gomba nem döglik meg.
    Bioboltokat ellenörzött az egyik ismerősöm (teljes örlés) és a 10 minta közül 5 emberi táplálkozásra alkalmatlan volt, 3 pedig állati takarmányozásra is.
    Fr.-oban a termékeket kell bevizsgálni. Ma Mo.-on nincs erre szabály (törvény,rendelet) és nincs kapacitás se (HPLC stb...).
  • Epikurosz #102
    Az európai elit sajnos degenerálódott. Ha népességcsökkenésről esik szó, bevándorlókról beszélnek, akik általában írni-olvasni sem tudnak, vagy nem fogadják el az európai értékeket. Sajnos, Európa heterogén, és sok a széthúzó erő. Talán az EU segít ezen változtatni.
  • s1lkforrent #101
    De az a röhej, hogy az európai ill más elitek is szarnak bele, követik az amcsikat mintha nem is érdekelné őket, hogy the american way of life után szinte bizonyosan valami zaftos negatív utópia fog megvalósulni. Komolyan mintha a döntéshozóink önként és dalolva húznák a nyakukra a kötelet. Mintha nem érdekelné őket mi a fasz lesz az unokáinkkal 30-40-50 év múlva.
  • s1lkforrent #100
    Magyar viszonyokból indultam ki.
  • rigidus #99
    ...mégis a fogyasztói társadalom mintapéldája."

    Hat ja. A kozepkori tarsadalmi moral szintjere visszacsuszott kultura diktal vilagszerte. :-(
  • Morden23 #98
    USA-ban nem volt kommunizmus, mégis a fogyasztói társadalom mintapéldája.
  • s1lkforrent #97
    Uhh, talán éppen ezért nem kellene engedélyezni a sok klónozott(és persze génmanipulált) szar árusítását/termelését...
    Mari néninek nincs esélye, szegény teljesen belehülyült az komunista áruhiány után az őt teljesen sokkoló kapitalista csodába, a gigamultihiperdiszkontshopba, és a fasztarisznya, két százalék indexjavulásért az anyjukat is eladó mintamanagerek simán megetetnék a legótvarabb háromfarú csirkével is(Egy farhátat fizet, hárat kap egyszerre, egy csirkén! -Húú ez a modern teknyika mire képes. Bezzeg ilyen még nem vót a vörös hajnal TSZ-be!).. ha tudnák! És itt kellene közbe lépni..