Hunter

Bemutatták az első klónozott kutyát

Bemutatták a világnak az első klónozott kutyát. Születését a projekt mögött álló dél-koreai kutatók a leleményesség és a kitartás diadalaként ünnepelték, több tudós azonban megkérdőjelezi az eredmény értékét.

Az afgán agárkölyök 16 hetes, egy sárga labrador retriever adott neki életet, mindeddig azonban a Szöuli Nemzeti Egyetem a világ elől elrejtve tartotta a kis jövevényt. A kutyakölyök DNS-sel pontosan megegyezik annak az idősebb afgán agáréval, akinek néhány fülsejtjéből állították elő a kutatók.

A Snuppy névre keresztelt kutyus - ami a Seoul National University Puppy (azaz a Szöuli Nemzeti Egyetem kutyakölyke) szavak összezsúfolásából adódik - igazi túlélőnek mondhatja magát, mivel ő volt az egyetlen, aki tökéletes egészségben élte meg a kölyökkort abból az 1095 klónozott embrióból, amit 123 kutyába ültettek be, tehát összefoglalva maga a klónozás eredménye elég siralmasnak mondható. Mindenesetre szívósságával Snuppy bekerült a klónozottak elitjébe, így egy lapon emlegetik többek közt Dollyval a báránnyal, CC-vel, a macskával és Ralph-fal, a patkánnyal.


A 2 hónapos Snuppy a mellette lévő 3 éves afgán agár fülsejtjéből készült

Ha már megemlítettük Dollyt, akkor bizony azt is el kell mondani, hogy a közel egy évtizede történt bemutatkozása óta a klónozás messze nem olyan ütemben fejlődik, mint azt a tudósok eleinte várták. Azon túl, hogy maga az eljárás igen bonyolult, minden egyes fajnak megvannak a saját különbejáratú problémái. Még akkor is, amikor minden jónak tűnik a klónozott embriók többsége odavész, mivel génjeik abnormális módokon igyekeznek érvényesülni.

A kutyáknál a fő kihívás a petesejtek begyűjtésében rejlik. A kutyák petesejtjei nagyon korán elhagyják a petefészket. Ekkor még egészen fejletlenek, fejlődésük jelentős része a méh felé vezető úton, a petevezetékekben zajlik le. A kutatók azon törekvései, hogy a petefészekből gyűjtsék be a sejteket, majd kémcsőben érleljék azokat, teljes kudarchoz vezetett. Végül a petevezetékből nyerték ki a sejteket, melyek magjait eltávolították és a fülsejt magjával pótolták, a sikeresen összerakott sejteket pedig beültették.

A fáradságos eljárást Hwang Woo-suk, az emberi embrió klónozásáról híres-hírhedt dél-koreai kutató laboratóriumában végezték el. A nehézségeket jól példázza, hogy a 15 fős csapatnak két és fél évébe telt, mire Snuppyt bemutathatták a nagyközönségnek. A kölyök pontosan úgy néz ki, mint eredetije, az azonban kérdéses, hogy személyiségének jegyeiből mennyit sikerült átörökíteni.


Dr. Hwnang Woo-suk (középen) a Dollyt klónozó Ian Wilmut (balra) és Gerald Schatten társaságában a Szöuli Nemzeti Egyetemen

A dél-koreai csapat állítása szerint a kutyaklónok segítenek számos súlyos emberi betegség alaposabb megismerésében és kezelésében. Hwang szerint a kutyák sok hasonlóságot mutatnak az emberrel, egyes betegségeik szinte teljesen megegyeznek az emberi változataikkal.

A nagy tételű klónozásra, ami a fentiekhez elengedhetetlen, azonban még igen sokat kell várni, figyelmeztet a macskaklónjáról ismerté vált Mark Westhusin, a Texas A&M Egyetem biológusa. Ő maga három évig próbálkozott kutya klónozásával, majd munkatáraival bedobták a törölközőt. Ennek fényében igen nagy elismeréssel nyilatkozott a koreaiak eredményeiről, azonban véleménye szerint nem éri meg a fáradságot, az egészbe beleölt pénzről nem is beszélve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #55
    Aham, tehát, mivel már amúgy is van egy jó csomó rossz, dolog, tegyünk még rá egy pár lapáttal, hadd szóljon?
  • csomi #54
    Nincs mit atgondolnom. Az itt elhangzottak alapjan sem tudtak semmi olyan meggyozo ereju ellenervet felhozni ami miatt EN ugy ereznem, hogy valtoztatnom kene a velemenyemen. Mondjuk ez varhato volt, hiszen itt altalaban mindenki dilettans es csak a sajat felfogasa, ertekrendje alapjan tud velemenyt formalni. Ezt ugy sem mi fogjuk eldonteni. En sokkal sajnalatosabbnak tartom, hogy vannak globalis dolgok amit egy-egy emberre lebontva minden ember latja, hogy az ugy nem jo, de megsem tehetunk ellene az egvilagon semmit. Engem ezek a dolgok sokkal jobban bosszantanak.
  • dez #53
    Ezt még gondold át egy párszor...
  • dez #52
    De azért ne legyél túl naív, a tudósok sem mind szentek. Ne higyj bennük, hanem legyél tisztában vele, mit csinálnak, és miért.
  • UnnameD #51
    "Persze ilyenkor jönnek az ígéretek, hogy "Gyógyítható rák!" meg "Nem lesz éhezés!" és ha ez valóban igaz is, nem jelent semmit, mert ezek több gondot okoznak, mint amennyit megoldanak." Ez szerintem is tökéletesen így van. Főleg amerikába, ahol már 5* a létminimum, és ha csak 4* os szálloda jut valamelyiknek, az már katasztrófa. És ha gyógyítható lesz sok halálos betegség (ami csökkenti az amúgy is lassan túlnépesedő föld lakosságát) akkor még több ember lesz, ezzel pedig nem hinném, hogy épp az éhezés-gondot oldaná meg. A klónozás maga meg sok ember értékrendjét rúgja fel. De még ha betiltanák is (be is van) akkor sem hagynának fel a kísérletekkel. Ez van.
  • csomi #50
    Bizonyos ertelemben igen. A klonozas is az ami szerintem alternativ lehetosegek tarhaza a termeszet altal eldobott vagy kifelejtett dolgok megvalositasara. Hiszem, hogy ez nem a 'termeszet' tonkretetele hanem szinesitese, gazdagabba tetele. A kornyezetunk(termeszetunk) tonkretetele viszont nyilvanos dolog. Azzal valojaban csak meggyorsitjuk azon fizikai folyamatok hatasat amelyek csak evmilliardok mulva de igy is ugy is lenullaznak a mi kis csodalatos bolygonkat annak minden elolenyevel es atomjaval egyutt.
  • csomi #49
    Nem vagyok elamitva, hidd el egyszeruen csak bizom a tudomanyban es azokban az emberekben aki szinten hisznek benne es raadasul tudosok is. :) Nem tudom te lattal-e mar komoly hivatastudattal megaldott tudost, de ha igen akkor igazabol te sem mondod komolyan, hogy egy akarmilyen tudomanyos szenzacioszamba meno dolgot csak a sajat kis onnos erdekeben probalna fokuszba allitani. Nah ebben kulon bizom, hogy nem igy van.
  • Antifasiszta #48
    kő nekem is egy ilyen klónozott dög!
  • dez #47
    Szóval, szerinted jogunk van pár évszázad, szűkebben véve pár évtized alatt tönkretenni, szétcseszni, ami egy tőlünk független, hihetetlen bonyolult önszerveződés (ez a természet) által évmilliók alatt létrejött?
  • dez #46
    Azt hiszem, te egy kicsit el vagy ámítva ezzel. Hinni szeretnél benne, hogy majd milyen nagyszerű dolgokat fogunk végbevinni (ez remélhetőleg így is lesz), és ezért ezt a dolgot is felmagaztalod. És épp ezért csinálják, mert más értelme nem nagyon van, mint megjátszani a hipertudóst. Valójában miről van szó: egy kvázi hétköznapi biolaborban egy mikrosztóppal és mikropipettával valaki pár mp alatt felvág egy sejtet, belehelyezi egy másik sejt belanyagát, majd ezt belültetik egy állat méhébe, és várnak, mi sül ki belőle. Ha torzszülemény, elpusztítják, stb. Ezt kvázi bármely biológus megtehetné, nem kell hozzá semmi extra, csak a legtöbben inkább nem csinálnak ilyesmit.