MTI

Génmanipuláció-mentes Magyarországért akcióhét

Génmódosítás-mentes övezetek létrehozását kezdeményezi a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a Génmanipuláció-mentes Magyarországért akcióhét Budapesti állomásán.

Fidrich Róbert, a szövetség programvezetője elmondta: az akció célja, hogy felhívják a figyelmet a génmanipuláció veszélyeire, továbbá újabb génmanipuláció mentes övezetek létrehozását kezdeményezik. Ennek érdekében aláírásokat gyűjtenek a járókelők között, akiknek arra is lehetőségük van, hogy egy nyilatkozattal saját földjüket, kertjüket génmódosítás-mentes övezetté nyilvánítsák. A génmódosítás-mentes önkormányzatok létrehozásával Magyarország génmanipuláció mentességének biztosítása a cél.

A programvezető tájékoztatása szerint Magyarországon eddig 62 település, a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli régió, valamint 314 állampolgár és civil szervezet nyilvánította területét, ingatlanát génmódosítás-mentes övezetté. Hozzátette: ez szimbolikus döntés, az önkormányzatok felszólítják az adott területen élő gazdákat, hogy ne termesszenek génmanipulált növényeket, de megtiltani nem tudják.

Fidrich Róbert elmondta: a génmódosítás veszélyeit egyre több kutatás bizonyítja. Az akcióval egy európai kampányhoz csatlakozik a szervezet. A kampány válaszlépés arra, hogy az Európai Bizottság - a biotechnológiával foglalkozó cégek, illetve az amerikai kormány nyomására - a tagállamok akarata ellenére engedélyezi a génmódosított növények termesztését, illetve a génmódosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek forgalmazását.

A programvezető hozzátette: Európában több mint 4.500 önkormányzat, település, 173 régió döntött úgy, hogy génmódosításmentes övezet lesz. Hangoztatta: a kormány tegyen meg mindent, hogy az unió tagállamai támogassák a génmódosított kukoricafajtákra tavaly meghozott átmeneti tilalom fenntartását. Továbbá az Országgyűlésben jelenleg általános vitára bocsátott géntörvény-javaslatot is szigorítani kell, hogy a törvény tegye lehetetlenné a gyakorlatban a génmódosított növények magyarországi termesztését. Ehhez kéri a szövetség a parlamenti pártoktól az ilyen módosító indítványok támogatását - tette hozzá.

Az október 11. és 27. között 12 városban megrendezett akció Budapesti állomásán a Ferenciek terén egy felfújható óriás kukorica hívja fel a járókelők figyelmét az akcióra. A kampány utolsó akcióját pénteken Vácon rendezi meg a szövetség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fflx #3
    es akit nem zavar, hogy modositott genallomanyu kajat kap azzal mi lesz?
  • HuAn82 #2
    Ezek szerint akkor "naprakész".
  • JeD #1
    Jol latom, hogy sikerult EGY NAPPAL azutan kitenni ezt a hirt, hogy vege van az akcionak??!! Legalabb tudjuk, az sg hol all...