SG.hu

Egy cég megpróbál héliumot bányászni a Holdon

A hélium-3 bányászatáról a Holdon már régóta beszélnek, de most egy cég meg is próbálkozik vele. A Blue Origin két legkorábbi alkalmazottja, Rob Meyerson korábbi elnök és Gary Lai főépítész által alapított Interlune hélium-3-at akar kinyerni a Hold felszínéről, visszahozni a Földre, és eladni itteni felhasználásra.

A vállalat 2022-es alapítása óta titokban működött, de most bejelentette, 15 millió dollárt gyűjtött, kiegészítve a korábbi angyalbefektetési köröket. Ez azért figyelemre méltó hír, mert bár a finanszírozás kis összegű, a következményei potenciálisan nagyok lehetnek. Az utóbbi időben sok szó esett a "holdgazdaságról", de nagyon kevéssé tisztázódott, hogy ez mit is jelent. A legtöbb cég, amely bejelentette, hogy rakétákat indít a Holdra, leszáll a Holdra, vagy más tevékenységet végez a Holdon, ezt azzal a szándékkal tette, hogy szolgáltatásokat vagy holdi vizet adjon el a NASA-nak vagy más, kormányzati szerződéseket teljesítő feleknek. Másképpen fogalmazva, nem történt vagyonteremtés, és végső soron a NASA a vevő.

A jelenlegi holdi roham inkább olyan, mint a kaliforniai aranyláz arany nélkül. A Földön ritka és korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló hélium-3 kitermelésével az Interlune segíthet megváltoztatni ezt a számítást azáltal, hogy a Holdon található erőforrásokból értéket nyer. A megközelítéssel kapcsolatban azonban még sok kérdés merül fel. Először is, a vállalatnak ki kell találnia egy módszert a gáz kinyerésére a holdi regolitból, a Hold felszínén található sziklás, piszkos anyagból. Ezután a hélium-3-at vissza kell juttatnia a Földre. Erre jelenleg nincs mód. Végül pedig be kell bizonyítania, hogy a stabil izotópnak nagy és tartós piaca lesz a Földön, hogy a vállalkozását támogassa.

Mivel a NASA több tízmilliárd dollárt fektet be az Artemis programba, hogy embereket juttasson ismét a Holdra, Meyerson meg van győződve arról, hogy most van itt az ideje, hogy a szállítási, energia- és egyéb erőforrásokra támaszkodva holdbányászati vállalatot alapítson. Ez korábban soha nem lett volna lehetséges. Talán még ma sem az. "A hélium-3 az egyetlen olyan nyersanyag, amelynek elég magas az ára ahhoz, hogy a Holdra menjünk és visszahozzuk a Földre" - mondta Meyerson. "Vannak vásárlók, akik már ma meg akarják venni."


A hélium-3 a hélium stabil izotópja, amely két protonból és egy neutronból áll. A Napban fúzióval keletkezik, és a napszél szállítja. A Föld magnetoszférája azonban eltéríti ezt a részecskeáramot a bolygótól. Az anyag a természetben nem fordul elő a Földön, és csak nagyon korlátozott mennyiségben létezik nukleáris fegyverkísérletekből, atomreaktorokból és radioaktív bomlásból. Egyetlen liter néhány ezer dollárba kerül, és az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma az újrahasznosítására törekszik. Mivel a Hold körül nincs magnetoszféra, úgy gondolják, hogy a holdi regolitban nagy mennyiségű hélium-3 gáz rekedt.

Meyerson szerint a közeljövőben jelentős kereslet mutatkozik a hélium-3 iránt a szupravezető kvantumszámítástechnikai iparban és az orvosi képalkotásban. Hosszabb távon lehetőség van fúziós reaktorok működtetésére hélium-3 üzemanyaggal. A tudományos közösségben azonban komoly kérdések merültek fel ennek a megközelítésnek az életképességével kapcsolatban. Ettől függetlenül Meyerson szerint a hélium-3 kereskedelmi célú felhasználását eddig csak azért nem vizsgálták széles körben, mert nem állt rendelkezésre megfelelő mennyiségben. Szerinte a gáz folyamatos előállítása új üzleti terveket és alkalmazásokat ösztönözne. Feltéve, ha az Interlune hozzá tud jutni a hélium-3-hoz és vissza tudja juttatni a Földre.

Az Interlune kulcstechnológiája egy olyan eljárás, amellyel a Holdból nyerhető ki a gáz. Ez nem lesz könnyű. Bár az anyagból rengeteg van, talán 1 millió tonna, a hélium-3 eloszlik a Hold felszínén. A vállalatnak valószínűleg több száz tonna holdi regolitot kell feldolgoznia ahhoz, hogy egyetlen gramm hélium-3-at előállítson. Ezt felismerve az Interlune kifejlesztett egy Meyerson által energiatakarékosnak nevezett feldolgozót. A vállalat most egy 2026-ban indítandó demonstrációs küldetésen dolgozik, amely mintát vesz a holdi regolitból, megméri a hélium-3 mennyiségét, majd megpróbál belőle valamennyit kinyerni. Meyerson elmondta, hogy ez a küldetés valószínűleg a NASA egyik kereskedelmi szolgáltatója segítségével működne - magánvállalkozások repülnének rendszeresen a Holdra, és különböző kormányzati és kereskedelmi hasznos terheket szállítanának.

"2028-ra szeretnénk egy kísérleti üzemet üzembe helyezni, 2030-ra pedig megkezdeni a hélium-3 üzembe helyezését és visszaszállítását a földi piacok támogatására" - mondta. A hélium-3 visszatérését a SpaceX vagy Meyerson korábbi cége, a Blue Origin segítheti elő. Mindkettő újrafelhasználható holdi leszállóegységeket és a Hold körüli pálya és a Föld közötti szállítási rendszereket fejleszt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Pedig érdemes. Egy ideig felívelő pályán halad az árfolyam, aztán kidurran a lufi, akkor lehet sortolni.
  • Nabateus #1
    Nagyon, nagyon, nagyon hosszutavu, es optimista tervek.
    A tamogatas azt jelenti, vannak akik hisznek benne, a sok “ha” ellenere is.
    Legyen sikeruk, de en azert reszvenyukbe nem fektetnek.
    Utoljára szerkesztette: Nabateus, 2024.03.25. 15:06:41