SG.hu

Két szupernagy teleszkóp verseng a megvalósításért

Jó és egyben rossz hír érkezett a csillagászok számára: az amerikai Nemzeti Tudományos Tanács szerint az Egyesült Államoknak 1,6 milliárd dollárt kellene fordítania egy "rendkívül nagy teleszkóp" megépítésére, amely új korszakba emelné az amerikai csillagászatot.

A Nemzeti Tudományos Alapítványnak tanácsot adó szervezet májusig adott határidőt annak eldöntésére, hogy válasszon a teleszkóppal kapcsolatos két versengő javaslat közül. A bejelentés megkönnyebbülést jelent az amerikai csillagászok számára, akik aggódtak, hogy lemaradnak az európai kollégáikkal szemben az égbolt vizsgálatában a nagyobb és jobb távcsövek hiányában. De hogy a két teleszkóp közül melyik épül meg - és az álmodozás, valamint a már befektetett több milliárd dollárnyi idő és technológia sorsa - továbbra is nyitott kérdés. Sok csillagász remélte, hogy az alapítvány, a nemzeti obszervatóriumok hagyományos finanszírozója megtalálja a módját annak, hogy mindkét projektet segítse.

A két projekt a chilei Las Campanasban épülő óriás Magellán-teleszkóp és egy harminc méteres távcső, amelyet valószínűleg Hawaii szigetén, a Mauna Keán helyeznek el. Mindkettő nagyobb teljesítményű lenne, mint bármely jelenleg a Földön vagy az űrben lévő teleszkóp. Egységesen várhatóan legalább 3 milliárd dollárba fognak kerülni, és a tervezett költségek kevesebb mint felét sikerült eddig előteremtenie a mögöttük álló nemzetközi együttműködéseknek. A csillagászok között keringő közleményben a testület azt írta, hogy még az 1,6 milliárd dolláros árú teleszkóp finanszírozása is a szervezet építési költségvetésének nagy részét felemésztené. "A csillagászati és asztrofizikai közösség prioritásait a szervezet által támogatott számos tudományág kiemelt fontosságú, nagy hatású projektjeinek tágabb összefüggésében kell figyelembe venni" - áll a testület múlt heti közleményében.

Az eredményben érdekelt csillagászok óvatosan megjegyezték, hogy a kongresszus, valamint a Fehér Ház és a tudományos alapítvány is beleszólt az eredménybe. "Ez egy maraton, nem pedig sprint" - mondta Robert Kirshner, a Thirty Meter Telescope International Observatory igazgatója, az óriás Magellán-csapat korábbi tagja. Hozzátette, hogy bízik abban, hogy mindkét teleszkóp tovább tud haladni. Michael Turner, a Chicagói Egyetem emeritus kozmológusa a mostani eredményt "kiváló hírnek nevezte az amerikai csillagászat számára, és "reális utat lát" egy rendkívül nagy teleszkóp számára. "Mielőtt észbekapnánk, a teleszkóp exobolygókról és a korai világegyetemről készült képekkel fog elkápráztatni minket" - mondta. "Gyorsabban kellett volna történnie? Természetesen, de ez már történelem. Teljes gőzzel előre, a szemünk a jövőre szegezve!"


Wendy Freedman, a Chicagói Egyetem kozmológusa, aki a Giant Magellan projektet annak első évtizedében vezette, így nyilatkozott: "Úgy gondolom, hogy a legrosszabb eredmény az lett volna, ha egyáltalán nem finanszíroznak építést. Ez tragédia lett volna! Reálisan nézve (és sajnos), a költségvetésben nincs pénz kettőre. De egy szupernagy teleszkóp létfontosságú az amerikai csillagászat jövője szempontjából. Szóval nagyon megkönnyebbültem." Richard Ellis, a University College London asztrofizikusa, aki a harminc méteres teleszkóp projekt egyik korai vezetője volt, a Science-nek elmondta: "A két teleszkópba történt befektetéseket nézve ez tragédia".

Egy teleszkóp teljesítményét, amellyel mélyebb és halványabb objektumokat is képes meglátni az űrben, nagyrészt a főtükör mérete határozza meg. A legnagyobb földi teleszkópok átmérője nyolc-tíz méter. Az Óriás Magellán hét nyolcméteres tükröt csoportosítana, hogy egy 25 méteres teleszkópnak megfelelő méretű legyen; a hetedik és egyben utolsó tükröt tavaly öntötték, és a munkások már készen állnak a betonozásra a Las Campanas-i építkezésen.

A harminc méteres szem 492 hatszögletű tükörszegmensből állna, a Kaliforniai Technológiai Intézet és a Kaliforniai Egyetem által a Mauna Keán működtetett 10 méteres Keck iker-teleszkópok tervét továbbfejlesztve. (A 100. szegmenst éppen most öntötték Kaliforniában, de a hawaii őslakosok és más kritikusok tiltakozása megakadályozta, hogy a Mauna Keán dolgozzanak. A projektcsoport egy alternatív helyszínt fontolgat a Kanári-szigeteken). A 2030-as évekig valószínűleg egyik teleszkóp sem készül el.

Miközben az amerikaiak által vezetett erőfeszítések megrekedtek, az Európai Déli Obszervatórium egy rendkívül nagy távcsövet - az úgynevezett Extremely Large Telescope-ot - épít a chilei Paranal Obszervatóriumban. A 798 hatszögletű szegmensből álló főtükör a legnagyobb és legerősebb lesz - 39 méter átmérőjű. A versenytársak közül is ez lesz az első, amely elkészül; az európai csillagászok 2028-ban tervezik megkezdeni a használatát. Ha az erőfeszítés sikeres lesz, egy évszázad óta ez lenne az első alkalom, hogy a Föld legnagyobb működő teleszkópja nem amerikai földön áll.

Mind az óriás Magellán, mind a harminc méteres teleszkóp multinacionális együttműködés, amelynek központja néhány kilométerre van egymástól a kaliforniai Pasadenában. A Tanács támogatása a két csoport között a 20 évvel ezelőtti kezdetek óta vitás kérdés. 2019-ben a két csoport megállapodott abban, hogy egyesítik erőiket, és létrehoznak egy amerikai programot, amely az Arizonában, Tucsonban található Nemzeti Optikai-Infravörös Kutató Laboratórium felügyelete alatt áll, és amely lehetővé teszi az amerikai csillagászok számára, hogy mindkét teleszkópot használják. Az Astro 2020, a Nemzeti Tudományos Akadémiák testülete támogatta a javaslatot, és az évtized legfontosabb prioritásának nevezte a földi csillagászatban. A testület azt javasolta, hogy a tudományos alapítvány 1,6 milliárd dollárral járuljon hozzá az egyik vagy mindkét teleszkóp résztulajdonának megvásárlásához.

A teleszkópok költségei azonban tovább emelkedtek, és az 1,6 milliárd dollár már nem ér annyit, mint egykor. A tudományos közösség és a szövetségi kormányzat kerekei pedig lassan forognak. "Ez a folyamat három-öt évet vesz igénybe" - mondta Linnea Avallone, a Tanács kutatási létesítményekért felelős vezetője. "Mi alig több mint egy éve vagyunk benne. Nem hiszem, hogy húzzuk az időt; nem hiszem, hogy nem vagyunk agresszívek. Hozzátette, hogy az alapítvány "nagyon jól gazdálkodik az adófizetők pénzével". Látja-e kockázatát annak, hogy az Egyesült Államok nem finanszírozza a saját rendkívül nagy távcsövét? "Ez egy jó kérdés, amelyre jobb, ha a csillagászok válaszolnak" - mondta Dr. Avallone.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #5
    Ennel azert jobb eredmenyt erhetnenk el, ha az urbe (mondjuk valamelyik szelso L pontra) telepitenenk urtavcsoveket. Ott nincs legkor, a napnak hattal nincs fenyszennyezes es a starship mar fel tudna vinni egyszer hasznalatos (expendable) modban akar egy 100 tonnas tavcsovet is.

    Urbe telepitett nagymeretu tavcsovekkel mar lehetne lakhato vagy akar lakott bolygot is kereni. Utobbit egy civilizacio barmilyen hullamhosszu mesterseges fenyszennyezese alapjan lehet a legkonnyebben megtalalni. (legyen az radio, infra vagy lathato feny) A Fold peldaul mar tobb szaz eve vilagit a tavcsoveken, tehat tobb szaz fenyeves korzetben detektalhato ha barki nezelodik. Persze jelenleg (meg) mi sem nezelodunk eleg nagy felbontassal.
  • Cat #4
    Tévedésben vagy, a chilei távcsővek európaiak. Azért ott épülnek meg EU pénzből, mert a több kilométer magas fennsíkon sokkal tisztább a levegő. Külön törvények is védik ezeket, pl. a fényszennyezés ellen, mert az államnak rengeteg bevétele van belőle.
  • kamionosjoe #3
    Ha nem Ukrajnába küldenék azt a sok pénzt és fegyver fejlesztésekre, akkor szerintem akár mi itt Európában is tudnánk épiteni egy ilyen óriás távcsövet.
  • Sequoyah #2
    Ha ez megepul, jo esellyel ez lesz a legnagyobb teleszkop amit valaha is epitunk.

    Logikusabbnak tunik tobb kisebb teleszkopot epiteni, amik egyutt dolgoznak. Es ugy tudom valoban ez a terv a jovore vonatkozoan. A jelek egyesitese oriasi szamitasi kapacitast igenyel a lathato feny frekvenciajaban, de ma mar egyre kozelebb vagyunk ahhoz hogy ez valos idoben tortenjen.
  • duke #1
    Meno lenne ha valamelyiket BFG (Big Fucking Gun) mintajara BFT -nek , Big Fucking Telescope -nak hivnak.