Balázs Richárd

OJ 287, az óramű pontosságú bináris rendszer

Ha egy bokszmérkőzésen lennénk valahogy így hangozna el cikkünk főszereplőinek a bemutatása: "Hölgyeim és uraim, a kihívó! A ringben már készülődik kozmikus szomszédságunk újonca, a 150 millió nap tömegű feketelyuk, ami harmincötszöröse a Tejút közepén található rokonának. És most... üdvözöljük a regnáló bajnokot: a feketelyukat, ami 18 milliárd naptömeggel büszkélkedhet!"

Ha valaki az első sorban ülne, alighanem megdöbbenéssel méregetné a ringet, az OJ 287-et, a tőlünk 3,5 milliárd fényévre található galaxist, melynek központi területén egy kozmikus szörnyeteg kavarog. Körülötte egy kisebb feketelyuk kering, ami minden megtett körrel közelebb kerül elkerülhetetlen végzete, a bekebelezés felé. Ez körülbelül 10.000 év alatt megy végbe, ezalatt azonban óriási küzdelmet vívnak.

Annak ellenére, hogy a feketelyukak elképesztően messze vannak tőlünk, az OJ 287 annyi energiát bocsát ki, hogy az égbolton eléri a Plútó fényességét. Ezt a fényt már az 1880-as évek óta megörökítették a fényképlemezek, felismeréséhez azonban egy évszázadra volt szükség. Végül Mauri Valtonen, a finn Tuorla Obszervatórium csapatával fedezte fel elsőként, hogy más galaktikus középpontokkal ellentétben, melyek szórványosan fényesednek és halványulnak, a szóban forgó objektum kifejezetten pontos időzítést tanúsít, minden 12. évben kitörést produkál. Illetve nem pontosan 12 évente, a ciklus minden alkalommal 20 nappal rövidül. A felismerés óta eltelt évtizedekben sok elmélet született a miértről.


Az OJ 287 helyzete egy ablak arra, mi történhetett a galaxisokban szerte az univerzumban. A galaxisok saját társaik bekebelezésével nőnek és szinte mindegyikük középpontjában egy szuper-nagytömegű feketelyuk helyezkedik el.

Két galaxis összeolvadásakor a feketelyukak előtt két eshetőség marad, vagy kilökik a riválist egy gravitációs ütéssel a galaxison kívülre, vagy egy még nagyobb feketelyukként egyesülnek. Az OJ 287-ben a kisebb fekete lyuk az utóbbi sors beteljesülése felé halad. A nagyobb eközben is növekszik, mivel por- és gázkorong veszi körül, ennek anyagát szépen lassan szívja magába. Minden alkalommal, amikor a kisebb példány túljut egy körön, szuperszonikus sebességgel halad át a korongon. A heves találkozás forró gázbuborékokat eredményez, amik kitágulnak, elvékonyodnak, majd ultraibolya sugárzást bocsátanak ki, olyan hatalmas erővel, mintha 20.000 szupernóva robbant volna egyazon területen. Ha éppen egy 36 fényévre fekvő lakható bolygón napoznánk, sokkal gyorsabban barnulnánk, mint amit a Földön a Nap sugárzásával el lehet érni.

A küzdelem ellenére a kisebbik feketelyuknak nincs esélye a menekülésre. A feketelyukak megdöbbentő erejű kitöréseket idéznek elő, az orbitális táncban több tízezerszeres energiát bocsátanak ki, mint a tér-idő hullámzása, a gravitációs hullámok, így a nagy távolság ellenére a földi műszerekkel is megfigyelhetők.

Tavaly az amerikai LIGO (Lézer Interferométer Gravitációs-hullám Obszervatórium) vizsgálta a két feketelyukat, megpróbálva kikövetkeztetni az OJ 287 végjátékát. Kétszer sikerült gravitációs hullámokat fognia a páros végső pályájáról, melyben mindkét feketelyuk néhány tucatszorosa volt méretében a Napnak, majd csak egyetlen visszaverődés maradt. A feketelyukak hatalmas tömege miatt a végső ütközés túl alacsony frekvenciájú lesz ahhoz, hogy a LIGO észlelje. Mindez persze nem befolyásolja a végkifejletet, vagyis ha két külön galaxisból származó feketelyuk összecsap, a végén csak egy marad az összeolvadt galaxis közepén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • petrov144 #15
    Ha 3,5 milliárd fényévre van (volt) ez a páros fekete lyuk, akkor mi a múltban játszódott hatalmas összeütközést figyeljük meg kb :)

    Hiszen az onnan származó fény 3,5 milliárd éve indult el a műszereink felé. Az hogy 10 ezer év múlva jutunk el oda, hogy meg tudjuk figyelni az összeütközést, az csak egy dolog. A 12 évente ismétlődő áthaladás is már réges rég megtörtént. Igazi időutazás a csillagokba nézni :)
  • dyra #14
    Dávid Gyula előadásait rendszeresen nézem, több kevesebb sikerrel "értegetem" is. Újra nézem a témával kapcsolatos előadásait kiváltképp amiket linkeltél. Köszönöm a segítséget.
  • gforce9 #13
    Nem érinti a gravitációs hullámokat, legalábbis nem úgy, ahogy pl a fekete lyuk eseményhorizontja környékén keletkező fényt érinti.

    A téridő torzulás az megfigyelőfüggő. Pl mást lát aki "beesik" a fekete lyukba és mást aki kívülről nézi. De ezt itt fórumon nagyon nehéz lenne néhány sorban összegezni.

    https://www.youtube.com/watch?v=4bEfH6N0Ioo
    ezt az előadást tudom ajánlani konkrétan a kérdésben, de nem biztos, hogy alapozás nélkül minden tiszta lesz

    Ez ügyben érdemes az elejétől kezdeni. Jópár órát felemészt, de ha érdekel a téma nagyon szemléletesen és maximum középiskolai matek kell hozzá és a segítségével megérthető:
    https://www.youtube.com/watch?v=ThUg4rGjXiI&list=PLvmPPekCnEZ9hLDnHWrNy0LZUmA_GPJEA
    Az elejétől végéig tárgyalja a specrelt, áltrelt, a kettő közötti különbségeket. A végén érthetővé válik a kérdésedre adott válasz. Illetve inkább az, hogy az előadássorozat végére jön rá az ember, hogy az addig feltett kérdéseket rosszul tette fel, mert úgy és abban a kontextusban nincs értelme.
  • dyra #12
    megnéztem köszi! Jó nagyon. De akkor itt miért nem lép fel idődilatáció? Vagy az nem érinti a gravitációs hullámokat? Bocs ha butát kérdezek, de én csak amolyan hobbi kertész vagyok. Viszont érdekel a téma de a neten erre nem találok semmit.
  • dyra #11
    kösz, megnézem.
  • gforce9 #10
    Igen, le vagy maradva, ezt már ki is mérték.

    https://www.youtube.com/watch?v=2D5w2qEa280
    (a konferansz rossz minőségű kb 5 perc, az előadás már normális hanggal megy)

    Egyébként pedig a ciklusuk rövidül, ennek egyenes következménye, hogy összeolvadnak.
  • dyra #9
    lehet le vagyok maradva, de szerintem még nem tudjuk megmondani, hogy a fekete lyuk, hogy megy be a fekete lyukba. Külső szemlélő ebből csak annyit fog látni, hogy a két fekete lyuk szélén lévő anyag ami a fekete lyukak körül kering, közelít egymáshoz. Aztán majd valamikor talán át is megy az eseményhorizonton. De az nem 10 000 év lesz. Nincs is értelme időről beszélni ekkor távolságban ráadásnak két fekete lyukkal.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2016.07.25. 21:22:28
  • gforce9 #8
    lol
  • dyra #6
    Ezek soha nem fognak összeütközni. :) Pláne nem 10 000 év múlva, a mi időnk szerint.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2016.07.25. 19:08:33
  • gforce9 #5
    Ez több mint spekuláció. Ennek a 2 fekete lyuknak semmi sem fog az útjába állni, főleg úgy nem hogy erre 10000 év van már csak. Egy galaxisütközés szintű dolog talán boríthatná az egészet, de arra meg már nincs idő.