Gyurkity Péter

40 éve értünk el a Marsra

Négy évtizeddel ezelőtt szállt le az első szonda, több cél azonban megvalósításra vár.

1976 nyarán landolt égi szomszédunk felszínén az első, ember által készített eszköz, amely a helyszínen fotókat készített, illetve a bolygókörüli pályán maradó párjával együtt tudományos megfigyeléseket is végzett. A NASA megemlékezett az évfordulóról, amely egyben az egykori célok teljesítésének elmaradására is emlékeztet.

A webcast során több témában is beszédek hangzottak el, ezek során megemlítették a Mariner-9 által először visszaküldött, a felszínt ábrázoló képeket, majd pedig a Viking-1 és a Viking-2 fontosabb eredményeit. Az eredeti terv arról szólt, hogy az elsőként megérkező landolóegység július 4-én, az amerikai függetlenség kikiáltásának 200-ik évfordulóján hajtja majd végre a fontos manővert, a megfelelő helyszín kiválasztása azonban további munkát igényelt, így csak néhány nap késéssel sikerült azt végrehajtani. Ezt követően befutott az első, immár a felszínen készült fotó, amelyet további eredmények követtek.

Érdekességként említik meg, hogy akkor még a szakemberek sem voltak biztosak abban, hogy pontosan mit is találunk majd a Marson. Wernher von Braun például előzetesen arról beszélt, hogy a Mariner-9 valószínűleg egy 10 millió elefántból álló hatalmas csordát sem vett volna észre, míg mások azt javasolták, hogy inkább marsjárókat kellene odaküldenünk, amelyek ide-oda mozogva minden nap más és más tájat mutatnának meg nekünk – ez utóbbi a Curiosity és az Opportunity révén végül valóra is vált, bár a felszínen való féktelen száguldásról még most sem beszélhetünk. Szomorúságra ad okot továbbá, hogy még mindig messze vagyunk a marsraszállástól, az űrhajósok helyszínre juttatásához további komoly munka, rengeteg pénz, és jó néhány év szükséges.

Ma már jóval pontosabb képünk van a vörös bolygón uralkodó állapotokról, de a robotokkal elvégzett helyszíni vizsgálódás nem mindig pótolja személyes élményen alapuló munkát. Ezért is van nagy szükség az űrhajósok bevonásával végrehajtandó Mars-küldetésekre, amelyek azonban csak a 2030-as években indulhatnak majd el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #15
    Nem kell ezt az atomcsend egyezményt ennyire túlmisztifikálni, ha valamelyik ország nagyon akarná, akkor újratárgyalhatná a nagyhatalmakkal (de akár meg is szeghetné, nem törne ki a III. vh emiatt). Ma már, a hidegháború végével nem lenne annyira nehéz, csak be kell vonni a többi országot is a programba. Sok nemzetközi űr, atom kutatás létezik, nem annyira lehetetlen. Amiért nem csinálják annak három egymásból következő oka van, egyrészt nincs rá pénz, másrészt a mai méregzöld világban nem igazán repesnek érte a politikusok (így a választók sem), harmadrészt a kísérletek nem hozták a várt eredményeket. Értsd: egyszer használatos(!), de nagyságderekkel drágább mint a kémiai rakéta, és a legfontosabb, hogy gyengébb teljesítménye a tömegéhez képest, tehát nem hozta a csodát amit vártak tőle (akkoriban nem is lehetett volna megoldani, az akkori szerkezeti anyagokkal sokkal jobbra, ma nem tudom mit lehetne kihozni belőle, passzolok...)
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.07.29. 22:37:26
  • gaszton421 #14
    EZ így egyáltalán nem igaz, a NERWA és többi program alapvetően űrhajók meghajtására lett kitalálva, teljesen más alapokon működtek volna mint azok amit a bombázókba szántak. itt 2200-2400 C;-ra hevített reaktormagon átvezetett hidrogéngáz biztosította volna a tolóerőt, a specifikus impulzusa kb kétszerse volt a hidrogén/oxigén kémiai hajtóműveknek, a kerozin/oxigén hajtóműveknek meg kb. háromszorosa. a kibocsátott radioaktív szennyezés miatt azonban elvetették annak a lehetőségét hogy első fokzatban használják, a későbbre tervezett Mars expedíciókban viszont már voltak olyan tervek hogy a Saturn V hordozórakéta utolsó fokozatát cserélték volna le vele és ezzel megduplázhatták volna a Marshoz indított hasznos teher mennyiségét. lefújták mert az 1967-es atomcsend egyezménnyel ellentétes lett volna és amúgy is lefújták a Mars expedíciós terveket.
  • VolJin #13
    A nukleáris rakétákat azért nem fejlesztették, mert olyan szennyezést bocsátanak ki percek alatt, mint egy atombaleset, a teljesítményük meg a kémiai hajtóművek alatt.
    Eleve repülőkbe szánták nem űrhajókba az ICBM-ek előtt, hogy a bombázók hónapokig a levegőben maradhassanak.
  • Tetsuo #12
    Szerinted Musk tervezi a rakétákat?
    Még csak bele sem szól, hanem vezeti a projektet leginkább gazdasági oldalról illetve felsővezetői szinten. A rakétatervekhez semmi köze - szerintem.
  • gaszton421 #11
    Ezze azonban még várnék egy kicsit, sem az USA-ban, sem máshol a világon nem állhat neki bárki nukleáris fejlesztéseknek, ez szigorúan állami ellenőrzés alatt van, a 60-as évekbeli NERVA fejlesztések azért álltak le (részben) mert az 1967-es egyezmény tiltotta nukleáris eszközök űrbe juttatását, az RTG generátorok ebből kimaradtak, ezt azóta is használják távoli szondák energiaellátásához, de egy nukleáris termális rakéta nehezen lenne kimagyarázható. Itt még a vele való kísérleteket sem lehetne most lefolytatni mert ellenkezik az atomcsend egyezménnyel, vegül is radioaktív anyag is kijutna a hajtóműgázokkal együtt. Talán a nukleáris elektromos meghajtás valószínűbb, a VASIMR vagy ehhez hasonló hajtóművek elektro,os energia ellátásához.
  • jovokutato #10
    Az eddigi teljesítményét látva meg is csinálja a nukleáris meghajtású rakétát.
  • jovokutato #9
    ..."közben újra előveszik és felújítják...."
    Pontosan ezekre a tervekre céloztam.
    Musk-nak az űrhajózás terén semmilyen tapasztalata nem volt.Van viszont egy álma,a Mars kolonizálása.
    Ezért tapasztalatszerzés céljából végigmegy a tanulási lépcsőfokokon:működő rakéta,magasabb pályát elérő rakéta-itt is megmutatkozik a zsenialitása,mert a működő rakétát többször felhasználhatóvá tette-,erősebb rakéta,mely már alkalmas lehet a Mars meghódítására,ehhez kifejlesztett űrhajó.Miután megszerezte-elég gyorsan-a tapasztalatot,utána mer csak továbblépni a még hatékonyabb nukleáris meghajtás felé,alapként hasznosítva a korábbi terveket...
  • Kotomicuki #8
    "Szomorúságra ad okot továbbá, hogy még mindig messze vagyunk a marsraszállástól, az űrhajósok helyszínre juttatásához további komoly munka, rengeteg pénz, és jó néhány év szükséges. "

    Hhmm, amíg a pénz gondot okoz, tán nem kéne elhagynunk a bolygónkat: kicsit fejlődjünk még, nagyon ránk fér...!
  • Irasidus #7
    Off.: Musk tervezi a nukleáris meghajtás, MCT rakétájuk lesz a következő nagy dobás a Falcon-9 Heavy után. Ennek egyik változatában a végfokozatra nukleáris meghajtás is szóba került (550-t hasznos teher LEO pályára...). A tiltás csak államokra vonatkozik, cégekre jogilag nem - és ezt a kiskaput próbálja kijátszani. Majd meglátjuk mi lesz belőle.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.07.26. 22:34:40
  • fonak #6
    "nem kémiai elvű űrhajtóművek terveit,melyek kisebb súly mellett nagyobb teljesítményt nyújtanak"

    Ha lennének ilyenek Musk sem szarozna a kémiai rakétákkal... Egy reális lehetőség van, a termikus atomhajtómű (NERVA néven már a '60-as években kifejlesztette a NASA, az oroszok is teszteltek hasonlót), de az politikai okok miatt valószínűtlen, hogy zöld utat kap...