Gyurkity Péter

Tíz éve figyeli a Marsot a NASA műholdja

Immár egy évtizede folyik az égitest megfigyelése, a fontos műhold tovább szolgál.

A NASA a napokban tette közzé a jelentős évfordulóról készült összeállítását, amelyben összegyűjtötték a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO eddigi eredményeit és fontosabb adatait. Ebből kiderül, hogy immár egy teljes évtizede folyik a megfigyelés, amelyben az MRO megérkezésétől fogva kulcsszerepet töltött be.

A műhold - amely a múlt hónapban esett át egy rendkívül fontos frissítésen - nemcsak a bolygó felszínén munkálkodó marsjárókkal, de a földi irányítóközponttal folytatott kommunikációért is felelős, ezzel nélkülözhetetlen láncszemként funkcionál. A NASA a közleményben megemlíti, hogy 2006. március 10-én állt pályára az értékes eszköz, amely az első három hét során 35 óránként kerülte meg a Marsot, ezt pedig az elkövetkező hat hónap során módosították, hogy a vékony légkörbe is berepüljenek - az azóta eltelt időszakban a távolság 250 és 316 km között mozgott, a csaknem kör alakú pályán pedig alig 2 óra szükséges a megkerüléshez.


Az MRO működése során eddig 33 TB adatot küldött vissza az irányítóközpontba, ezek között rendkívül értékes, a felszínt ábrázoló képek is szerepeltek. Az állóképek száma meghaladja a 216 ezret, ez az összesen 45 ezer megkerülés során készült, a teljes felszín mintegy 2,4 százalékát fedve le (egyes régiókról több, egymást ismétlő kép is készült). A fontos megfigyelések közül is kiemelkedik a tavalyi bejelentés, miszerint folyékony víz lehet a bolygón, amely azonban csak bizonyos időszakonként jelenik meg. A kommunikációban és a kapcsolattartásban egyébként a Mars Odyssey szonda is szerepet játszik, amely 2001 óta tartózkodik a helyszínen.

A műhold tevékenységét egyértelmű sikerként könyvelik el, kiemelve, hogy egy évtized után mind a hat fontos műszer gond nélkül működik. Ennek köszönhetően a jövőben további felfedezésekre számíthatunk a Marssal kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!