Gyurkity Péter

Elnyújtott exobolygókat keresnének 

Néhány exobolygó csillagának gravitációs hatása miatt elnyúlhat, ezeket szeretnék most megtalálni.

A Naprendszeren kívüli planéták, az úgynevezett exobolygók katalógusa immár 1800 ilyen égitestet sorol fel, ezek száma pedig folyamatosan bővül. Amerikai csillagászok egy csoportja most olyan példányokat szeretne megtalálni, amelyek formája a saját csillag erős gravitációs hatása miatt elnyújtott, ettől pedig azt várják, hogy segít a bolygók belső szerkezetének és összetételének megértésében.

A kutatók a napokban tették közzé anyagukat, amelyben részletesen leírják, hogy miként szeretnének rábukkanni az első ilyen exobolygókra. Az eddig megismert égitestek igencsak változatosak, itt megtaláljuk a hatalmas gázóriásokat (amelyeket méretük, valamint az alkalmazott módszer miatt könnyebb megtalálni), a Földhöz jobban hasonlító szilárd égitesteket, de egészen extrém példányokat is felfedeztek már, amelyek vagy rendkívül puhák és könnyűek, vagy elképesztően sűrű, tömör anyagból állnak, de van már példa a csillagától eddig nem látott távolságra keringő kísérőre is. Elnyújtott formára még nem bukkantak, de a csillagászok szerint ez csak idő kérdése.


A szakemberek a Földet hozzák fel példaként, amely szintén nem gömb alakú – nem véletlenül találták ki a geoid elnevezést, amely a tökéletes gömb alaktól való eltérést jelzi számunkra. Otthonunk esetében a Hold gravitációs hatása miatti árapály jelenség a legszembetűnőbb, ám a saját csillagához közel keringő exobolygóknál a szilárd szerkezet is sokkal jobban elnyúlhat, már amennyiben kellően erős a hőhatás és a gravitációs vonzás. A csapat ezért most ilyen elnyúlt exobolygókra szeretne vadászni, mégpedig a vörös törpék körül, amelyek a leggyakoribbak galaxisunkban.

A munkát a James Webb űrteleszkópra és a Rendkívül Nagy Európai Távcsőre (E-ELT) támaszkodva végeznék el, amint minden szükséges eszköz a helyére kerül – ehhez még néhány év kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #7
    Szerintem ennek nem sok köze van a geoidhoz. Ha jól értem a cikket, akkor nem a gyors forgás miatt kb. lencse formájúra lapult bolygókról van szó, hanem a csillaghoz nagyon közeli, tojás formájúra torzultakról, amelyek tengelyforgása értelemszerűen kötött. Feltehetően a tojás hegyesebbik vége néz a csillag felé, és hőmérséklet ott igen magas lehet.
    Aztán hogy ebből milyen következtetéseket lehet levonni az összetételére, az nem derült ki.
    Utoljára szerkesztette: halgatyó, 2014.12.18. 12:35:28
  • SirBubu #6
    lehet ám, hogy lényegében ugyanazt mondjuk, csak másfelől megközelítve

    @drsx: akár :DD
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2014.12.18. 12:07:50
  • Fefy #5
    Kicsit utána jártam és az irodalmak azt mondják, hogy a "saroktól-sarokig" átmérő 12756 km, az egyenlítőnél mért átmérő pedig 12720, vagyis 64 km az eltérés (http://www.space.com/17638-how-big-is-earth.html).
    Ez az oldal is azt erősíti meg amit írtam (és amit kimoderáltak): "The planet's rotation causes it to bulge at the equator", vagyis a bolygó forgása okozza a kitüremkedés/dudort az egyenlítő környékén. Ha megpörgetünk egy labdát nagyon nagy sebességgel, akkor ezen is megfigyelhető az elváltozás, ami miatt a föld nem gömb, hanem geoid alakú.
  • Fefy #4
    Az én hozzászólásom volt az első és érdekes módon "eltűnt".
    A kedves hír írója biztos nem bírta a kritikát.
    Egyébként az angol wiki geoid cikkéből egy idézet: "The geoid is the shape that the surface of the oceans would take under the influence of Earth's gravitation and rotation alone"

    Röviden a Föld gravitációja és a forgás miatt kialakult forma. A marson ezt aeroid formának hívják, de lényegében egy lapított gömbről beszélünk ha a felszíni egyenetlenségektől eltekintünk.
  • drsx #3
    ...a Jupiter holdja, az Io pedig iooid?
    (bocsi)
  • SirBubu #2
    vazze, parajelenség!

    az előbb -- itt dögöljek meg -- itt volt már egy komment valakitől a "geoid"-dal kapcsolatban! hova lett? WTF???

    konteó... KONTEÓ!

    (szerk.) én lényegében arra reagáltam a(z akkor még) 2. sz. HSZ-emmel (most 1.)

    behalok
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2014.12.17. 17:37:40
  • SirBubu #1
    én meg úgy tudom, hogy a Föld nem ilyen okokból "geoid", hanem nemes egyszerűséggel azért, mert a Föld Föld alakú és kész. nem kell kavarni a terminológiával, ha elsüllyed vagy a felszínre kerül egy új sziget, vagy valami. az attól ugyanúgy a Föld része, tehát -- ilyen szempontból -- a Föld alakja semmit sem változott, azaz maradt Föld alakú ("geoid")

    ilyen logikai alapon mondjuk a Mars "marsoid", a Hold meg "holdoid" stb.. legalábbis gondolom