Gyurkity Péter

Nem okoz memória­vesztést a hibernáció

A feltételezésekkel szemben a denevéreknél nincs komoly memóriakiesés, ez jóval kevésbé probléma.

A hibernáció kérdése évtizedek óta izgatja az űrkutatással, illetve annak jövőjével foglalkozó szakembereket és a téma iránt érdeklődőket. Korábban úgy vélték, hogy az emlősök által is gyakran (elsősorban a tél során) alkalmazott élettani állapot komoly alváskiesést, ezáltal pedig memóriavesztést okoz, egy új tanulmány szerint erről azonban a legtöbb esetben szó sincs.

A lengyel Mammal Research Institute kutatói Bulgáriából származó, apró, mindössze 20 és 45 gramm közötti testsúlyú denevéreket, azok viselkedését vizsgálták meg kísérleteik során. Ezen állatokról eddig is tudtuk, hogy egy bizonyos hőmérsékleti határérték átlépése után a torpornak nevezett állapotba helyezkednek, testhőmérsékletük lecsökken, mozgásuk megszűnik, az ernyedt mozdulatlanság eredményeként pedig a szívverés percenként alig 10-re csökken, a metabolizmus lelassul - ezzel kompenzálják az élelem utáni kereséshez szükséges magas energiafelhasználást. Ebben az állapotban az állatok REM-ciklusa megrövidül, nagyon kevés időt töltenek nyugodt alvással, emiatt pedig korábban arra gyanakodtak, hogy memóriakiesést kénytelenek elszenvedni, ami sokszor az általuk korábban eltárolt élelem újbóli megtalálását is megnehezíti.


A mostani kísérletben két csoportra osztották a kijelölt példányokat, ezek egyike a napi helyismereti, valamint élelemkutatási gyakorlatokat követően 22 Celsius-fokon, a másik pedig 7 fokos környezetben pihenhetett. A szakemberek azt várták, hogy a hideg helyen lévő, hibernációba kényszerülő példányok számára jóval nehezebb feladatot jelent majd a gyakorlatok újbóli elsajátítása, a fontosabb pontokra való emlékezés (ilyen volt például egy, a víz fölé magasodó száraz ág, ami a pihenés lehetőségét biztosította a gyakorlatok közben), ám nem ez következett be, a két csoport között ugyanis nem mutatkozott jelentős különbség a tanulási képesség és annak sebessége között.

A denevérek számára rendkívül fontos az őket körülvevő környezet pontos ismerete, a fontosabb pontok kijelölése és azok újbóli megtalálása. A mostani eredményekből arra következtetnek, hogy az evolúció során különböző viselkedési és pszichológiai technikák fejlődtek ki ezen állatokban, amelyekkel ellensúlyozni tudják a torpor negatív következményeit, a rövid távú memóriában tárolt emlékeket magasabb testhőmérséklet mellett például alig 1-2 óra alatt konvertálták át a hosszú távú memóriába, de itt még további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy rájöjjünk, pontosan mi is segít nekik ebben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cylontoaster #13
    Hagyd, ő a régóta várt csoda, aki majd megszabadít a gondjainktól. Megmondta, több száz-ezer év eltelhet mire egy ilyen születik, még ritkább hogy a képességét ki tudja használni. Ennél gyakrabban születnek próféták/megváltók.

    És hidd el amit ír, mert ő ezt nem olvasta, hanem tapasztalta!

    Igazából nem tudok vele vitatkozni, mert nincs kedvem elolvasni, pedig általában még a konteós kommenteket is elolvasom.. :D
  • gforce9 #12
    Gondolom még 1 sort se olvastál abból, hogy egy cápa evolúciós szempontból miért él addig, miért nem jelent neki ez evolúciós hátrányt és miért pont ugyanolyan, mint X tízezer éve. Hidd el ez sokkal érdekesebb témakör és sokrétűbb, mint ahogy te ezt elképzeled. De ha te meg akarsz maradni, a kamuemberek sekélyes faék szintű kitalációinál.... felőlem aztán. Csak ne csodálkozz nagyon, ha kiröhögnek..... okkal teszik.
  • czihaki #11
    Itt van egy tudományos hír, hogy 500 évet élnek a grönlandi cápák és a tudósok csodálkoznak, hogy vajon miért? Hát azért amiről az előbb váltottunk gondolatot a test energetikailag lassabban működik, mert a grönlandi részen több a hideg vizes, jeges terület---- ettől lassabban fejlődik, lassabban korosodik, ráadásul ebbe az is besegít, hogy az idegszálakban futkosó test-energia, és a sejtekben meglevő energiák is, lassabban működnek, de nem is pusztítják el önmagukat csak nagyon hosszú idő alatt!.

    Mihez hasonlítsam az élet pusztulásának okát, hogy érthető legyen hogy még az egészséges test is elpusztul, mivel a saját test-energiája pusztítja el, az öregíti meg a sejteket, az égeti el a sejteket. A test-energia, ( másképpen test-lélek energiája = idegrendszer energiája ) az pozitív töltésű testes-fekete energia, amely tömörítő erő de ugyanakkor lassú égéssel lebontja az élő szervezetet. A szellemi energia vagy is a szellemi lélek-energia az viszont nem, az csak visszahat (mint érzelmi feszültségű gondolat) a szervezet működésére ami vagy jó vagy káros hatású.-- ez képes eltávozni egyébként a testből-- max. 10 percre vagy végleg.

    Minél fiatalabb az ember, annál gyorsabb a sejtben és testben áramló energiák működése,-- következésképp ez segíti elő a test fejlődését, a sejtek gyors szaporodását-- majd megáll a fejlődés és energetikailag beáll egy egyensúly-- pár esztendő és el kezdődik a belső kiégetés, energetikai lassulás=sejt építés kóros lelassulása- -öregedés majd a halál.

    Amit most leírtam, azt sehol nem olvashatjátok-- mert mint irtam ritka az a képesség hogy valaki ismeri a lélek energiát a testben és még érzékelni is képes volt más embereknél-- az intenzíven a komás betegeknél, hogy vagy volt szellemi-lélek vagy már nem volt lélek.-
  • czihaki #10
    ezt azért írod gforce9, mert fogalmad sincs arról miképp lehet eltávozni a testünkből. Igaz van egy pár indiai vagy más sóderoló hogy meditációval érik el- de ez nem igaz- ráadásul fogalmuk sincs arról se hogy mivel lehet és mi az amivel el lehet hagyni a testünket, milyen létezés egyáltalán?

    Fogalma sincs egyetlen vallásnak se, hogy mi a lélek a testben? --mint ahogy a tudósok se tudják. miért mert ismétlem nagyon ritka képesség több száz vagy ezer esztendő is eltelhet mikor valakinek ilyen képessége van és azt egyáltalán felismeri, sőt éveken keresztül használva hogy még önmaga létezésével is szembesül ilyen fazonként. A lélek energia, emberi test"rajzolata, hálózatként. A természet valóban színes és fantasztikus alkotása a Földnek. De mindennek az alapja energia. Az élő testben zárt íveket alkot az energia és a test sejtes működése és a benne áramló energia együtt működik, sőt a bőrt behálózó lélek energia még oda is van fércelve" a testhez, a kínai akupunktúrás pontok csatornájának" energetikájával.--- ha a testet lehűtik a sejtekben lelassul az energia mozgása és működése- de ugyan úgy lelassul a testet behálózó két nagy energia hálózat is az ideghálózat és a szellemi lélek energia hálózat is. Ha a test nem fagy meg vagy is a sejteket alkotó fehérje, akkor elképzelhető, hogy azok az emberek akiket hibernáltak vissza-hozataluk után, sokkal okosabbakká tehetségesebbekké válnak. Amit írtam, azt nem olvastam senkitől, saját megtapasztalásaim. Igaz sokat kellett olvasnom fennmaradt ismeretekből, hogy megértsem a képességem, de még az is kevés volt-- ezért 29 évesen ott hagytam a könyvelői munkám és klinikára mentem dolgozni, hogy jobban megértsem azt amit érzékelek embereknél-- az emberi testet energetikailag. Igy ismét tanultam és osztályos és intenzív ápoló lettem-- Akkor értettem meg a kínaiak által megalkotott akupunktúrát--- bár még az is kicsit hiányos és téved egy két dologban.-- az indiai csakra elmélet viszont, teljesen rossz, irreális akár csak az újra-leszületési butaságuk!!
    Nem szokásom elhinni bárkitől, bármit, de fantáziálni, nem szokásom. S mindig csak azt szoktam kimondani, vagy megírni, amiben biztos vagyok, vagy megtapasztaltam valamilyen formában..
  • gforce9 #9
    Vannak olyan fórumok ahol vevők az ilyesmire. Én azért mondjuk sosem értettem, hogy az emberek jórésze miért hiszi el az ilyen marhaságokat. A természet sokkal sokszínűbben és érdekesebben működik, mint ahogyan te ezek alapján a "tudósok" alapján képzeled. De ha te megelégszel az áltudósok tündérmeséivel a te dolgod, de javaslom ne itt tedd, mert itt még én és Cylontoaster még finoman is fogalmaztunk....
  • czihaki #8
    tudod cylontoaster a test elhagyása nem csak régi kitaláció igaz is lehet, csak nagyon ritka képesség volt az idők folyamán- bár sok hasonlót olvastam ilyen címmel, de a legtöbb csak hazugság volt. viszont igaz is lehet. Nekem ez a képességem lett már gyermekkorban és használtam 49 éves koromig. Igaz kb 30 múltam mire megértettem és tudatosan használtam, mert megakartam ismerni amit csak lehet, ezzel a képességemmel. De erről csak a szüleim tudtak, de a testvéreim már nem- aztán a férjem tudta meg, de ő viszont félt tőle, Így csak nagyon ritkán ha muszáj volt beszéltem neki róla, de csórikám akkor is frászt kapott- hát még akkor, amikor különös dolgok történtek velünk, miután lementem a föld belsejébe és visszatértem... szabályosan kimenekült az országból de egyfolytában egész úton fel egészen Északig.-- akkor ígértem meg NEKI, hogy soha többé nem lépek ki" és semmit nem teszek többé,- igy fejeztem be végül mindent 1991 ben.
  • czihaki #7
    azért tettem közzé, hogy hátha van a jelen levők között olyan valaki is aki ezzel foglakozik és valóban tudósként.

    Nekem nem állt módomban se megírni eddig se bizonyítani, mert ha bizonyítanom kellett volna, miképp tapasztaltam meg, akkor ma nem itt ülnék, hanem már régen elhurcoltak volna vagy a ruszkik vagy a jenkik kihasználni politikai aljasságukhoz a képességeimet.

    Most viszont elég idős vagyok és tapasztalt vénróka, jobb ha nem kezdenek ki velem!
  • cylontoaster #6
    Ez egy tudományos (?) fórum, ennél fogva itt zömében olyan emberek vannak, akik azt fogadják el, amit a tudományos módszerek bizonyítottak.
    Tök feleslegesen koptatod itt az ujjaid.

    De persze ha akarod folytasd, de akkor kérlek fejtsd ki hogy pontosan ez mi, ha nem ezotéria, és ezek a ma már köztudott tények hogyan is lettek bizonyítva, mérve, megfigyelve.
    Hátha van, akinek feldobod a napját, így hét elején.
  • czihaki #5
    Nagy tévedésben vagytok gforce9, mert amit leírtam annak semmi köze az ezotériához-- aligha olvastatok vagy hallottatok erről tőlük. Fogalmuk sincs az ezoterikusoknak hogy mi a lélek a testben de még a vallásos mániákusoknak se-- fogalmuk sincs arról, hogy milyen összefüggés van a testben áramló két különböző töltésű energia rendszernek egymáshoz. Holott az emberiség ma már ismeri mindkettőt-- de még az orvostudomány se ismerte fel. Sőt még azt se tudják melyik energia rendszer az, amelyik a halál perceiben eltávozik a testből.

    A tudomány igaz méricskéli az időt, sőt használják számításaikhoz Einstein matematikai idő meghatározását, sőt mérik a gravitációt is, de abban már tévednek amikor meghatározzák azt, hogy mi teremti meg. Azt már nem is említve, hogy milyen téves információkat, csak feltételezéseket tanítanak a Föld belső szerkezetének kialakulásával kapcsolatban, illetve a jövőben várható sorsáról.

    Vagy mikor hallottatok egyetlen ezoterikust is, hogy meghatározta volna az időt? Az ezoterikus csak igyekszik a múltból fennmaradt természetgyógyászati tudást összemosni a jelenlegi orvosi illetve már a hindu csakra vagy vallásos butasággal vagy épp a jelenkori fantazmagóriákkal is.- de ez eddig egyiknél se tapasztaltam azt, hogy megtapasztalásból eredne a tudása. -csak innen onnan összemosott sóderolások.
  • gforce9 #4
    Lebuktam :)