Gyurkity Péter

Civilizációnk összeomlására figyelmeztet a NASA 

Egy új tanulmány szerint az összeomlás nehezen elkerülhető, de ez nem is lehetetlen feladat.

Manapság (ahogy az egyébként évezredeken át megfigyelhető volt) a különböző világvége-elméletek és a vég közeledtével kapcsolatos jóslatok igencsak népszerű témának számítanak. A NASA Goddard Space Flight Center most egy olyan tanulmány finanszírozásában segédkezett, amely a múlt tapasztalataira támaszkodva igyekszik felmérni a teljes összeomlás esélyeit.

Az anyag készítői a több tudományos területet felhasználó Human And Nature DYnamical (HANDY) modellre támaszkodva sorolják fel civilizációnk fontosabb pilléreit, és emelik ki, hogy amennyiben ezen pillérek közül egyszerre többet is komoly problémák hálóznak be, az igencsak komor jövőképet vetít elénk. A múlt nagy birodalmainak és kultúráinak (Róma, az ókori India, a kínai Han-dinasztia, valamint Mezopotámia) példáiból kiindulva figyelmeztetnek arra, hogy az amúgy stabilnak és erősnek látszó struktúrák is sebezhetőnek és gyengének bizonyultak, különösen akkor, ha ezen főbb területeken (lakosság, klíma, vízellátás, mezőgazdaság, illetve energia) egyszerre jelentkeztek a problémák.

A gondok súlyosbodása két fő vonal mentén figyelhető meg. Az egyik az erőforrások végsőkig történő kimerülése, amely a környezet pusztításával és annak felélésével jár együtt, a másik pedig a társadalom hagyományos építményének kettészakadása a hatalmasok és az elnyomottak csoportjára. Az elmúlt ötezer év minden nagyobb kataklizmájánál megfigyelhető ez a folyamat, ma pedig különösen kitűnő az erőforrások felélése és pazarlása, amely különösen a jómódúaknál jellemző, miközben a javak nagy részét megtermelő tömegek számára alig marad valami.

A technológiai fejlődés szerintük nem nyújthat megoldást a problémára, mivel a nagyobb hatékonyság egyben az erőforrások fokozottabb felhasználását is eredményezi, ez pedig egy bizonyos határon túl nem biztosítható. Hozzáteszik azonban, hogy a legrosszabb jövőkép nem elkerülhetetlen, itt felelős politikai döntésekkel és a társadalomban végrehajtott változtatásokkal valós eredményeket érhetünk el. Szerintük a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése és a megújuló technológiák széleskörű alkalmazásával van esélyünk elkerülni a katasztrófát, amit azonban a lakosság növekedési ütemének csökkentése kísérne - hogy ezt milyen módszerekkel érnénk el, az még kérdéses.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #89
    Reagen nem az olajárral rogyasztotta meg a Szovjetúniót, mert abba már a Hét Nővéren kívül az OPEC is erősen beleszólt - hanem a további fegyverkezéssel. Míg Gorbacsov drasztikusan akarta csökkenteni a nukleáris robbanófejek számát, addig Reagen még csillagháborús tervekkel is előjött... A CIA hagyományos felforgató tevékenységére nem is nagyon volt szükség (csak egy kicsit) és a SZU szétesett.
  • fonak #88
    A "fél világ intervenciós hadseregei", amik az "ártatlan békés szovjetállamra" támadtak, az kb. pár ezer katona volt, az amerikai expedíciós erő pl. amit Szibériába küldtek, 5000 főt számlált. A többi is hasonló nagyságrend. Nem volt céljuk (nem is lehetett) Szovjet-Oroszország legyőzése, csak támogatták a fehéreket, pl. megszálltak pár kikötőt, ahova szállítmányokat küldhettek a fehérek támogatására. Ugyanis Oroszországban alapvetően polgárháború folyt akkor, nem külső beavatkozás. A fehérek oldalán harcolt a csehszlovák légió, meg az intervenciósok de mint mondtam ezek korlátozott szerepet játszottak csak. A komcsi propaganda nagyította fel a jelentőségüket ezerszeresére később. A vörös ideológia meg a kezdetektől sem szólt másról a gyakorlatban, mint a "nép ellenségeinek" halomra gyilkolásáról származási (osztály) alapon, tehát nem is egyéni bűnök miatt. Annyira voltak ők virágos hippik, mint a jakobinusok, akik ugye szakmányban küldték nyaktiló alá egy idő után a saját korábbi harcostársaikat is, a bolsik az ő eszmei utódaik voltak, csak messze felülmúlták őket is kegyetlenségben. Az orosz polgárháborúban a vörösök azzal kerekedtek felül, hogy ők voltak a legszervezettebbek és a legbrutálisabbak. Sosem támogatta őket a lakosság többsége, az elképesztő terrorral (amihez képest a cári rendszer egy nevetségesen puhakezű valami volt) kerekedtek felül, aztán pl. éhhalálra ítéltek kb. 10-15 millió parasztot (ukránt és oroszt egyaránt, tehát nem célzottan ukránellenes népirtás volt a "holodomor", ahogy az ukránok állítják) a kollektivizálás során, miközben a kapitalista államokba folyt a gabonaexport kemény valutáért cserébe.
    Sztálin meg éppenséggel Hitlerrel szövetkezett először, ezt kihagytad a sztoriból.
    Ha a vörösök anno nem nyerik meg a polgárháborút, akkor Oroszo. kb. ugyanott tartana mint most, csak jóval kevesebb embernek kellett volna meghalnia közben, talán a II. vh. is megúszható lett volna, könnyen lehet, hogy a nácizmus is elmarad, vagy más, enyhébb formában valósul meg stb. Mert az igaz, hogy a vörös mételytől rettegtek mindenhol azok, akiknek volt veszteni valójuk, és sokakat hajtott ez pl. Hitler mellé is.
  • xalyy #87
    Ha hozzám szóltál nem lehet az, hogy csak te élsz a tudas illúziójába és hiszel azoknak a NASA patkányoknak? Nem azt mondom minden amit mondanak nem igaz de ha idegen témára esik a választás egyből kussolnak... Illene tudni hogy csak azt osztanak meg amit ők akarnak
  • Zero 7th #86
    Lol, persze. Nem ám az van, hogy hülye vagy a témához, és jól beszoptál valami hülyeséget, ugye?
  • xalyy #85
    NASA elmehet a francba... Ez tényleg igazság, hogy a civilizációnk a végéhez közeledik ha nem teszünk együtt valamit gyorsan és ébredünk fel, hogy kik is irányítanak, de ezt pont ő mondja aki elhallgatta, letagadta, megcáfolta a fél évszázada történt eseményeket.
  • ostoros #84
    +1 Nagyon jól meg fogalmaztad. Tényleg már a létrejöttétől kezdve a túlélésért kellett harcolnia, nem is csoda hogy olyan paranoiás és katonai szemléletű lett az egész. Mert persze nyugaton nem a szovjetektől féltek, hanem az eszméik terjedésétől. Attól, mit a tűztől.
  • Vol Jin #83
    Én ezt leegyszerűsíteném annyira, hogy az állampolgárai szegények voltak, és tömegtermelésben ontotta az ipar a korszerűtlen, gazdaságtalan selejtet.
  • NEXUS6 #82
    Igen ezek azok az elméletek, amelyeket a nyugati ideológia, hogy az eseményekkel is a saját felsőbbrendűségének a nagyságát bizonyítja minduntalan világgá kürtöl.

    A szemét russzkik, akik a gonosz birodalmát hoztak létre végül nem bírták azt a versenyt, amit ők maguk generáltak.

    Ehhez képest a valóság, vagy annak egymásik értelmezése teljesen más.

    Először is a Szu még létre sem jött a nyugat az I. VH után megpróbálta eltaposni. A lengyelek, csehek, amerikaiak folytonosan felhozzák a Szovjet expanziót és a kis országok szimpla megszállását, csak ugye ha ez számít, épp ezek az országok kezdték az akkor még Szovjet-Oroszország betámadását (Orosz-polgárháború, Intervenciós háború). Az I. VH után a fél világ hadserege az oroszokra támadt. Az elhúzódó háborúskodás következtében kb annyi ember halt meg, mint amennyi a II. VH alatt a SZU vesztesége volt.
    Aztán az, hogy az un. Csehszlovák-légió az un fehérek oldalán harcolt, amíg Magyarország gyenge kezdeményezést tett a tanácsköztársasággal a másik oldalon valszeg befolyásolta a nyugati hatalmak által meghúzott kelet-európai, trianoni határokat is.

    A vörös ideológia tehát kezdetben esetleg hiába szólt valami prehippi virágos egyenlősdiről, amikor a valóság az volt, hogy keményen próbálták eltaposni őket, pusztán ideológiai okokból.

    Ez a szitu automatikusan emelt fel olyan vezetőt a vörösöknél, aki olyan kegyetlen volt, mint amilyen kegyetlen szituációban a SZU is született, ez volt Sztálin, aki aztán a németekkel szemben is gatyába rázta az országot. Azt mondták a nyugat az ördöggel is összeállt Hitlerrel szemben, de a korábbiakat ismerve ez a hasonlat fordítva is igaz: Sztálin a korábban a SZU-ra támadó ördöggel is összeállt a győzelem érdekében.

    Sztálin hadikommunizmusa a háború végére a nyugat rettegett elenfelévé tette a SZU-t, pár éven belül atombombával rendelkeztek. Szárazföldi ereje pedig olyan hatalmas volt, hogy reális esélye volt egész Európa meghódítására. Ki tudja miért nem tette meg haláláig 53-ig.

    Az utána következő vezetők láthatólag nem élezték az akkora már hidegháborúvá szelídült konfliktust. A 60-as években az amerikaiak az atomütőerő jelentős fejlesztését hajtották végre, de a 70-es évekre a SZU gyakorlatilag minden téren paritásba került, kialakult a kölcsönös elrettentés. Ez egy iszonyatos teljesítményt követelt újra a lakosságtól, a SZU létrejötte óta tervezett szociális reformokat újra háttérbe kellett szorítani, pedig erről szólt az egész ideológia.

    A 70-es évek közepén a nyugat a sajátfaxával játszva kitalálta az un olajárrobbanást, ami kb a 2000-es dotcom lufi kipukkadása, a 2008-as ingatlanválság volt. Az oroszoknak viszont már akkor is volt olajuk és az enyhülés légkörében hajlandóak is voltak eladni NY-Európának.
    Ez a szitu végre megteremtette annak feltételeit, hogy végre valahára elkezdjék a keleti blokk szociális feljavítását. Nálunk jött a gulyáskommunizmus, az oroszoknál is javult valamennyire az ellátás.

    Aztán jött Reagan és megint kombolyosan, amerikaiasan belexart a lecsóba. Mert ugyan is nem csak azt tette, hogy elindított egy újabb fegyverkezési versenyt, hanem elkezdte leszorítani az olaj árát is, ami a 90-es évekig egy elég alacsony szinten stagnált. Ezzel lőttek a jóléti kezdeményezésnek az új vezetők előtt két út volt: vagy megint bevezetik a hadikommunizmust, gulágokkal miegymással, vagy kiegyeznek a nyugattal és megpróbálják folytatni a szociális és most már politikai reformokat is. A győzelem helyett ez utóbbit választották.

    Ha a politikai reformokban megállnak kb Kína szintjén, akkor valszeg a dolog működött volna, hiszen Kínánál működött. De az új rendszer azzal kecsegtetett, hogy a politikai hatalom közvetlenül konvertálható gazdaságivá, na a közvagyon eme szétlopkodását hívjuk privatizációnak, amit persze semmilyen rendszer nem viselt volna el.
    Ha ma Kínát "privatizálnák", mi lenne belőle 10 éven belül? A világ legnagyobb éhínség sújtotta területe?
    Szerintem kb.

    Röviden.
  • Vol Jin #81
    De, összeomlott. Az, hogy a káoszban szétprivatizáltak, amit csak lehet, az más kérdés.
  • ostoros #80
    Igaz, de végső soron a vezetés belterjessége tehet az egésznek a fejlődés képtelenségéről. Soha nem a szakemberek döntöttek, a kiszabott irányok pedig nagyon elcseszettek voltak.
    Ha nem erőltetik a teljes foglalkoztatást, akkor az ipar nem olyan reménytelenül leterhelt. Emellett engedni kellett volna a könnyűipar fejlődését a nehézzel szemben. Ezen kívül, ha nem akadályozzák a szolgáltató szektor fejlődését a fejesek, akkor ugyanúgy nem lett volna túlzottan nagy munkanélküliség.
    De a legnagyobb probléma persze az volt, hogy belementek a fegyverkezési versenybe, amit egyszerűen nem voltak képesek tartani.
    A teljes szovjetunió népessége épp csak az egyesült államokét tette ki. Gazdaságilag fejletlenebb, elmaradott. Ráadásul nem vették át az áruik nagy részét. Ilyen helyzetben elvonni az erőforrásokat a gazdasági fejlődéstől nem is okozhatott mást, csak is összeomlást.