Balázs Richárd

Rebarbara-akku forradalmasíthatja a megújuló energiákat

A Harvard tudósainak sikerült kifejleszteniük egy fémmentes, folyadékáramláson alapuló akkumulátort, ami egy természetben bőséggel megtalálható, olcsó, a növényekben és állatokban egyaránt jelenlévő, az energiatárolásban szerepet játszó szerves molekula elektrokémiáján alapul. Az új akku lehet az utolsó darab a megújuló energia nevű kirakójátékban, gazdaságosan és megbízhatóan eltárolva a szél- és a napenergiát.

A folyadék-akkuk hagyományos társaikkal ellentétben nem önmagukban, hanem külső tartályokban elhelyezkedő kémiai folyadékokban tárolják az energiát. Két fő elemük, az elektrokémiai átalakító hardver, ami az előállítja az elektromosságot, valamint a kémiai tároló tartályok egymástól függetlenül méretezhetők, ezáltal a tárolható energia mennyiségének csak a tartályok mérete szabhat határt.

A leggyakoribb szilárd elektródákat tartalmazó akkukban, melyek például a gépjárművekben és a mobil eszközökben is megtalálhatók, az energiaátalakítás és az energiakapacitás egy egységbe van összecsomagolva és nem választhatók el egymástól. Ennek következtében kevesebb, mint egy órán át képesek csak fenntartani csúcskisülési energiájukat mielőtt lemerülnének. A jelenlegi akkumulátor technikákat a környezetbarátnak egyáltalán nem nevezhető melléktermékek is sújtják, ezért egyre több tudós fókuszál a folyadék-akku technológiára, mindeddig azonban ezek az akkuk olyan vegyületekkel működtek, amik költségesek, vagy nehezen karbantarthatók voltak, jelentősen növelve az energiatárolás költségeit.

Egészen mostanáig a legtöbb folyadék-akkumulátorban az elektrolitok aktív komponensei fémek voltak. A kereskedelmileg legfejlettebb folyadék-akkumulátor technológia a vanádiumot használja, költségei miatt azonban valószínűtlen a széleskörű felhasználása. A Harvard csapata által kifejlesztett új megoldás már most is ugyanolyan jól teljesít, mint a vanádium folyadék-akkuk, mindezt azonban jóval olcsóbb vegyületekkel és drága fém elektrokatalizátor alkalmazása nélkül teszi.


Az új akkutechnika kulcsa egy szénalapú molekula, az úgynevezett kinon, ami bőségesen megtalálható a nyersolajban, valamint a zöldnövényekben is. A Harvard csapata által használt molekula szinte teljes egészében megegyezik a rebarbarában található kinonnal. "Az elektromosság tárolás világában különböző töltési állapotú fémionokat használnak, azonban ezt csak korlátozott számban tehetjük bele egy oldatba és használhatjuk energiatárolásra, mindezek mellett pedig egyik sem képes nagy mennyiségű megújuló energia gazdaságos tárolására" - mondta Roy G. Gordon, kutató. "A szerves molekulákkal a lehetőségek egy egészen új tárházát vezetjük be. Ezekkel a kinonokkal megtaláltuk az első ígéretes lehetőséget"

A technológiának több alkalmazása lehet a fogyasztói rétegeknél. "Képzeljünk el egy otthoni fűtőtartály méretű eszközt a pincénkben. Ez egy napra elegendő napsütést tudna eltárolni a háztetőn elhelyezett nappanelekből, gyakorlatilag elegendő energiát biztosítva a háztartás számára késő délutántól az éjszakán át, másnap reggelig anélkül, hogy kőolajszármazékokat kellene elégetni" - magyarázta Michael Marshak, a csapat tagja.

A kutatás vezetője, Michael J. Aziz elmondta, a következő lépés a rendszer további tesztelése és optimalizálása lesz, hogy közelebb kerüljenek a kereskedelmi méretekhez. Aziz reményei szerint a rendszer mögött meghúzódó kémiában is jelentős előrelépéseket fognak elérni. "Úgy vélem, a jelenleg rendelkezésünkre álló kémia lehet a legjobb a fix tároláshoz és nagy valószínűséggel elég olcsó ahhoz, hogy piacra dobhassuk. Vannak azonban ötleteink, amik hatalmas előrelépésekhez vezethetnek. Egy biztonságos és gazdaságos folyadék-akku nagy szerepet játszhat a fosszilis üzemanyagoktól a megújuló energia felé történő elmozdulásban" - összegzett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #17
    Kiváló ellenérveid vannak. :)
  • Kara kán #16
    https://phys.org/news/2017-03-european-team-superconductivity-breakthrough.html

    Amúgy hidd magadnak nagyon okosnak, ha az boldogít.
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.03.21. 00:19:25
  • gforce9 #15
    Úgy látom, hogy nem látod a különbséget a kinyerhető maximális teljesítmény és a hatásfokjavítás között. A kettő tök más és a szélkerekeken csak az utóbbin lehet javítani, azzal meg kb. kitörölhetjük a seggünket, hogy pl.: 2%-al megközelítjük az elméleti maximumot. Az meg főleg ne zavarjon, hogy 3 éves kommentre válaszoltál egy hibás linkkel és butasággal. :)
  • Kara kán #14
    Már hogy ne lenne!
    Amúgy mindenütt áttörés van, a szupravezetők terén is, amelyekkel szuper szélturbinák építhetők, de mindig csak az a kis plusz kellene még.

    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.03.20. 17:39:27
  • Candi #13
    A cikkben szereplő kép tök élethűen ábrázol engem, ahogy hajnali háromkor valami ehető után turkálok a hűtőmben.
  • csibra #12
    Tök jó lenne, ha lenne ilyen akksi. Csak általában ezek mindig laboratóriumi körülmények között működnek, és vagy a gyártásuk lenne őrült drága kereskedelmi méretben, vagy eleve fel sem tudják nagyítani akkorára.
  • Zolorado #11
    Még mielőtt jönne a többi összeesküvés elmélet, hogy "úgysem valósul meg, mert túl szép, meg olajlobbi".

    A kinon (feltehetőleg az 1,4-benzokinonra gondoltak) nem kifejezetten drága anyag, de piszok sok kell belőle. Gyors internetes keresés után 3700 Ft/kg árat találtam. Kézenfekvő, hogy a kinon/hidrokinon átmenetet használják ki. (redoxi reakció, reverzíbilisen végrehajtható.) Ennek a két állapotnak az energiakülönbsége nem akkora, hogy pártíz kg elég legyen belőle egy napi energia tárolására, és ha egy vödörnyi az egész, akkor nem is a pincében kellene tartani. Szóval vegyünk 100 kg-ot, ez már 370000 Ft, csak a kinon. Mivel ez egy szilárd kristályos anyag, oldatot kell belőle képezni, hogy használható legyen energiakinyerésre. Ez valamiféle szerves oldószert jelent, hiszen vízben nem oldódik. A legegyszerűbb az alkohol, esetleg a gázolaj lehetne, mint oldószer, azonban még ezek is elég drágák, több száz liter kellene a feloldásához. (De ha csak 10 kg-ot veszünk, akkor is vagy 50-100 liter legalább.) A szerves oldószerek pedig vagy tűzveszélyesek (gyakran robbanásveszéylesek is), vagy környezetre és egészségre nagyon ártalmasak ÉS még nagyon drágák is (akár többezer Ft/liter). Ja, persze a benzokinon mérgező, és a környezetre ártalmas vegyület. Valamint oké, hogy megtalálható a rebarbarában a kinon, de annak a kiyneréséhez drága szerves oldószerek szükségesek (pl alkohol, éter), ami ugye már nem zöld, vagy sokkal olcsóbban le lehet gyártani (pl kőolajból), am iszintén nem annyira zöld. Az általam talált ár is iparban gyártott anyagra vonatkozik, a természetből kinyert anyagé ennek többszöröse is lehet!

    Szóval itt tartunk: van többszáz liter gyúlékony, mérgező folyadék a pincénkben, amiben még 100 kg mérgező anyag is fel van oldva. A költség már így is a milliót súrolja, és ez még CSAK a kémiai része. Ehhez jön az elektronika, a napelemek, stb.

    Érdekes ötlet, talán valaha használható alternatíva is lehet, de semmiképpen sem zöld.

    -- egy vegyész
  • Tetsuo #10
    Ja tényleg nem valami nagy, ki sem számoltam. Köszi.
    Falvankénti víztározók ugyancsak sokba kerülnének.
    A lendkerekes megoldásnak pedig komoly karbantartási költsége lehet.
  • lapaleves #9
    igen, a helyzeti energia minimális, múltkor én is kiszámoltam. valszeg nem sokkal jobb egy rugó se, bár méretben biztos üti a nehezékes dolgot legalább 1 nagyságrenddel, talán többel.

    a hatásfok annyira nem lenne rossz, egy óriás kers-szerű lendkerék ritka levegőben önmagában majdnem 100%, onnan meg csak vezérlés kérdése a betáp-kivét. elektromotorok hatásfoka 80% körüli, gondolom itt is lehetne ilyesmi. az egyetlen kérdés mekkora energia tárolható elvi max, mielőtt egy ilyen óriáslendkerék szétszakad.
  • AgentKis #8
    Mi szar már, hogy nincs "válasz" link! Visszafejlődés!!!

    Tetsuo!
    Az emelés még viszonylag jól megoldható 1-2 csigás-fogaskerekes mechanikai elemmel, viszont a csigás emelés "visszafelé" nem igazán működik.
    A másik, hogy még többtonnás súlyokkal is csak kevés energia tárolható. 3 tonnás testnél amit 5 méterre emelünk (10nek vett gravitációs együttható mellett) ez 3000*10*5 = 150000 Joule azaz 150 Kjoule ami kb. 41,7 wattóra azaz 0,042 Kwh ennek ára kb. 2 ft...
    De mindez akkor, ha 100%-ot vissza tudunk nyerni. a valóságban ez úgy 20-30% lenne és akkora befektetés ami soha nem térülne meg...