HENT hírlevél

Fejlesztő töltötte fel játékát a BitTorrentre

Egyedi megoldást választott a kalózkodás elleni fellépés jegyében egy finn játékfejlesztő cég. Saját fejlesztésű játékának egy leegyszerűsített verzióját töltötte fel a BitTorrentre, remélve, hogy a "próbaverziónak" köszönhetően kedvet kapnak a kalózok a vásárláshoz.

A többféle platformon dolgozó finn játékfejlesztő, a Redlynx vezetője a Develop Liverpool konferencián elismerte, hogy az asztali számítógépeken futtatható Trials című játékprogramjukat ők maguk töltötték fel több BitTorrent tracker oldalra is. Azzal, hogy megpróbál a fájlcserélésre építeni, a finn cég egy egyedi megoldást választott a kalózkodás okozta problémák kezelésére.

Tero Virtala, a Redlynx ügyvezető igazgatója szerint a "kalózpéldány" az eredeti játék egy leegyszerűsített változata, amelyből számtalan, a vásárolt verzióban megtalálható elem hiányzik. Ugyanakkor Virtala úgy véli, a feltöltött verzió még van annyira látványos és tartalmas, hogy a letöltők érdeklődését felkeltse, és a plusz tartalmakhoz való hozzáférés érdekében vásárlásra ösztönözze őket.

A Develop Liverpool-on szintén részt vevő NaturalMotion fejlesztője nem teljesen értett egyet a Redlynx lépésével. Torsten Reil szerint ugyan ideálisnak hangzik az az elképzelés, hogy az internetes tartalom legyen ingyenesen hozzáférhető, azonban úgy vélte, ha végiggondoljuk, hogy a gyártóknak, fejlesztőknek hány embernek kell fizetést adniuk, a képlet máris nem olyan egyszerű. Reil szerint lehet technikai trükkökkel korlátozni a kalózkodást, de úgy gondolja, hosszú távon csak a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos társadalmi attitűdváltozás vezethet a kívánt eredményre

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Landro #13
    A Stardock is ingyen elérhetővé tette a Sins of Solar Empire-t. Kipróbáltam, sokat játszottunk vele haverokkal hálózatban. Megvettem a dobozos verziót, hogy interneten is tudjak játszani másokkal, meg a patchekhez is hozzáférjek.
  • Inquisitor #12
    Jaja, az emberünk feltalálta a langyos vizet újra, ezt eddig Shareware-nek hívták nem? :)
    És ennek mi köze ahhoz, hogy torrenten, FTP-n, vagy egyéb úton tölthető le?
    Van egy csomó Gamer oldal, ahol eddig is lehetett demókat és shareware játékokat akár torrenten keresztül is tölteni.
  • stremix #11
    Hát ezt tényleg nem értem. Eddig is voltak demo-k, nem? Hol a problémna?
  • Rusy #10
    Teljes mértékben egyetértek, nekem is van kb 30-40 játékom amit 3-4 ezer ft körül vettem illetve sok amit olcsóbban, annyit tennék még hozzá hogy a pc-s játékokat mostmár semmi más csak a tartalom, a sokszor újrajátszhatóság a multi ilyenek teszik csak eladhatóvá, máskülönben nem éri meg a pénzét, én pl starcraf 2-őt diablo 3-mat biztos meg fogom venni 10-ér mert nagyon nagyon sokáig leköt illetve lanon sem fog menni mint tudjuk, niztos lesz crack de az megéri, de mondjuk egy olyan játékot amit 3-4 óra alatt végig lehet vinni aztán del, olyat biztos nem fogok megvenni még 3 ezer ft-ért sem
  • bakagaijin #9
    Szerintem ez egy überolcsó terjesztési módja a demóknak :). Mindenesetre jó lenne ez a tendencia, egyre kevesebb demó van, csak videókat mutatnak a játékokról meg újságírókat fenyegetnek be hogy csak jót írjanak róla... aztán döntsd el, hogy megveszed-e vagy sem. Ha lehet választani akkor inkább a torrent-es demo.
  • ffxi #8
    Én mindig így csinálom. Lewarez-elem, és ha megtetszik. Nem azonnal premierkor (mert 10.000 környékén van ilyenkor a játék), hanem pl. félév múlva megveszem elérhető áron.
  • semmikozod #7
    Az a szánalmas, hogy te ezt lopásnak veszed. ;)
  • Frosty01 #6
    tedd az asztalodra, és kész xD
  • Loverman #5
    ja, például a fejlesztők az elavult, pénznek nevezett dolog helyett fizethetnének levegővel is az alkalmazottakat mi? szánalmas hogy védik egyesek a LOPÁSt
  • Vardar #4
    Pontosan. Mondjuk, hogy ha nem lennének kiadók akkor rögtön egyszerűbb lenne a képlet.