HENT hírlevél

A brit játékfejlesztők aggódnak a kalózkodás miatt

Egy, a brit játékfejlesztők körében készült felmérés eredményei szerint az iparág képviselői folyamatos és egyre növekvő problémaként észlelik a kalózkodást. A kormány kalózkodás elleni terveivel kapcsolatban azonban megoszlik a véleményük.

A brit játékfejlesztőket képviselő TIGA által készített felmérés eredményei szerint az iparág szigetországi képviselőinek jelentős része (60%) saját vállalkozására nézve is problémaként értékeli a kalózkodást. A válaszadó szakembereknek csak 30 százaléka érzi úgy, hogy cége számára nem okoznak gondot a jogsértések, míg 10 százalékuk nem tudott egyértelműen állást foglalni a kérdésben. Mindazonáltal a játékfejlesztők 90 százaléka úgy gondolja, a kalózkodás folyamatos és egyre növekvő problémát jelent az iparág számára.

A vállalkozások túlélési esélyei szempontjából a megkérdezettek 60 százaléka csak kismértékű veszélyforrásnak tekinti, 20 százalék közepes, 10 százalék pedig súlyos problémaként értékeli a kalózkodást. A brit kormány legújabb, a jogsértők internetkapcsolatának átmeneti felfüggesztését is kilátásba helyező tervei megosztják az iparág képviselőit. A fejlesztők ugyanis körülbelül fele-fele arányban támogatják, illetve ellenzik az elképzeléseket.

A felmérés szerint a játékfejlesztők gyakorlatias módon közelítik meg a kalózkodás kérdését, és az érintettek igyekeznek proaktív módon fellépni a problémával szemben. A válaszadók 50 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a kalózkodásra reagálandó új üzleti és marketing stratégiák alkalmazását fontolgatja. Ezek 75 százaléka a digitális terjesztést, regisztrációhoz kötött letöltést, valamint az ingyenes alkalmazások támogatását tekinti megvalósítható stratégiának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dante73 #4
    Elértetted szerintem....
    Azt mondom; Jó ár. Egy átlagos magyar fizetés kb 10%-a nem nevezhető annak. Nem véletlen, hogy nálunk nyugatabbra arányaiban kevesebb a warez, hisz ott jobbak a fizetések, míg kelet felé a helyzet egyre romlik.
    Azt mondom; Jó Játék. Az utóbbi pár évre ez NEM jellemző. Nem álok neki címeket sorolni, hosszú lenne a lista. Ma a rókabőr a divat, egyedi ötlet alig akad. Márpedig egy jó játék ott kezdődik. A Tomb Raiderből túlélő-horror nem ide sorolandó. Eleve elvetélt ötlet. Lehet akár jó játék is, de nem TR lesz.
    Azt mondom; Jó multi. WoW, CoD. Mást nem is kell mondani, ez elég magyarázatnak.
    Azt mondom; Szerverkarbantartás, csíterek bannolása. Ez is olyan, mint a fehér holló. Az a divat, hogy nem szabad bannolni, mert fizetett a játékért... Ugyan kérem! Szerződést szegett. Első alkalom 24 órás felfüggesztés, majd 72 órás, 168 órás, és a végleges előtt egy hónapos. Nem a csítereket kell védeni, hanem azt, aki normálisan játszana. Én, például, ma már alig játszok online; elvették tőle a kedvem. Pedig vennék játékokat... Erre ma mi van? CoD6; még a dedikált szervereket is kivették a dologból, a warezra hivatkozva. Így még véletlenül sem tudsz egy jót játszani, a single meg 5 óra alatt végigvihető.

    Szóval elértettél azt hiszem.
  • dronkZero #3
    "Viszont a JÓ megoldással még adós az ipar"

    Aztán a végén közlöd a már létező és jó megoldást.

    Az elmúlt évben két játékot vettem meg. Mindkettővel igen problémás lenne törten multizni, elsősorban ez volt az ok. Viszont azóta mindkettőhöz kaptam új játékmódot meg pályákat DLC-ként, ingyen. Szerintem ezek megérték.

    Az mondjuk tény, hogy single only játékra nem szórom a pénzt, az egész egyszerűen nem nyújt annyit. Nem mindegy, hogy tíz óra játék van benne annyi pénzért, vagy (több)száz...
  • Dante73 #2
    Valóban probléma a kalózkodás, ez nem is kérdés.
    Viszont a JÓ megoldással még adós az ipar, és szerintem, ezen van a hangsúly. Net-tiltás, üldözés, stb nem használ, meglátásom szerint. Az olyan elrugaszkodott ötletek sem, mint a távoli gépen való játék, (most nem ugrik be a neve)
    Szerintem a jó ár, és a JÓ JÁTÉK az, ami kivezethet a csapdából. Ha valaki megvette a PC-s GTA4-et, vagy NFS Shift-et, az szerintem kétszer is meggondolja legközelebb a dolgot. És, sajnos napestig sorolhatnám a címeket. Alig 1-2 olyan játék jött ki az utóbbi pár évben, amit megvenni nem volt csalódás. Akár műszaki, akár tartalmi szempontból. Ha ezekre rágyúrnak, pár év alatt visszaáll a rend, magától. Egy jó multi, rendben tartott szerverekkel, kitiltott csíterekkel, gondoskodik róla. Hamachi ezt nem tudja nyújtani...
  • gabeone #1
    Én a globális felmelegedés és a korrupció miatt jobban aggódom.