Gyurkity Péter

88 dollárba kerül a Nintendo Wii

Legalábbis gyártója számára, amely így - a konzolok szegmensében meglehetősen szokatlan módon - még a hardveren is jelentős profitra tesz szert. A cég akár csökkenthetné is fejlesztése árát.

A Wii konzol gyártási költségeiről a Credit Suisse egyik elemzője készített részletes összeállítást, amelyben egyik fő következtetése az volt, hogy a készülékek összköltsége nagyjából 45 százalékkal csökkent a két és fél évvel ezelőtti megjelenés óta. Ez nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy a Nintendo tekintélyes profitra tesz szert pusztán a hardvereladások révén, ami szokatlan a szegmensben.



A pontos összeget az eredeti cikk nem említi, azonban tekintettel arra, hogy 2006 végén még 160 dollárra becsülték egy-egy példány előállítási költségét, a jelenlegi szint 88 dollár körül lehet. Ez azt jelenti, hogy a Nintendo sikeresen leszorította az amúgy is olcsó készülékek költségeit, miközben az ár változatlan maradt - vagyis jelentős mértékben növelni tudták a profitot. Nem csoda, hogy a szakember bőven lát lehetőséget a kereskedelmi ár csökkentésére, amely jelenleg 249 dollár a tengerentúlon, Európában pedig 249 euró. Egy esetleges csökkentés révén azonban a felemelkedő piacokat is meghódíthatnák, amely vásárlók millióit jelentené számukra.

Ezen felemelkedő piacok között említi az elemzés Latin-Amerikát, valamint Kelet-Európát, ahol az alacsonyabb ár kétségkívül nagy sikert eredményezne. Azt sem felejthetjük el, hogy a készülék életciklusából még évek vannak hátra, így bőven van tartalék a platformban. A Nintendo számára tehát valóságos aranybánya lehet a Wii az elkövetkező években, már amennyiben hajlandóak az ezt lehetővé tévő, megfelelő lépésekre.

Nagy kérdés, hogy mennyire várhatjuk el ezt attól a cégtől, amely már most is uralja a konzolpiacot, legalábbis a darabszámot tekintve - a hivatalos csatornákon eddig nem esett szó egy ilyen lehetőségről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zbory #38
    a wii alap gondolata, hogy az alkalmi meg a party játékosokat vonja be. a jó eladásokhoz semmi szükség "komolyabb" játékokra
  • JeD #37
    Azért a Zelda szerintem elég "epic". Mario persze más tészta :) De tényleg elkéne egy-két komolyabb game...
  • Zozo76 #36
    Gyerekek, akarki akarmit mond, a Nintendo fantasztikus egy ceg. Nezzetek a tenyeket: Gyenge hardwarrel, amit tenyleg csak a mozgaserzekeles tart eletben, ami eleg sok jateknal ahogy olvasom a cikkeket meg nem is mindig szerepel a legjobban, ennyire, latvanyosan harmat jatek felhozatallal (komolyabb jatekokra gondolok, nem zeldakra meg mariokra (abba mar szerintem a japanok is bele untak), sikert-sikerre halmoz. Pedig a gep cuki, es bar nekem nincs, szerintem egyatalan nem rossz, szoval nem a rossz szajiz miatt irom ezt. ;)
  • greg971 #35
    Egy a lényeg , én jól számolok , egy fejlődésre kiélezett cégnek , és az nem pistabácsi magyarországi lefolyótető gyártó cége lesz , tehát minden ilyen cég , nettó 20 %-os haszonnal kell számolnia . Ha ez nincs meg , akkor egy cég először csak vegetál , utána csődbe megy . A 20%-os haszon , a nettó hasznot jelenti . Ezzel lezártnak tekintem részemről a nintendó egyeduralkodó helyzetéből adódó nyereségnövekedést .
  • zola2000 #34
    A másik dolog amiről még senki sem írt az az, hogy a nintendonak durva haszna van a szoftverereladásokból is. Asszem kb 20millió wiifit fogyott, több mint 10millió mario kart wii és super smash brothers brawl, több mint 5 millió super mario galaxy, legend of zelda: twilight princess, metroid prime 3, és azért ha külső cég játéka fogy jól abból is jár a nintendonak (pl resident evil u.c.) néhány dollár példányonként. Ja és wiiből csak 50 millió van kinnt, addig dsből 100millió...
  • dez #33
    Szóval, amiről én a #3-asban beszéltem, "brutto" nyereségnek nevezve, az itt a 2.-nak felel meg. (Igaz, ebből már le van vonva a termékek minden költsége, nem csak a gyártási költség. Továbbá a nagyker+kisker árréssel sem foglalkoztam, hamu a fejemre.)

    Persze ez a 6.148 milliárd nem csak a Wii-ből származik, de szerintem 1-2 milliárd biztos. (Ehhez csak annyi kell, hogy a 250 dollár fogy.ár gyártási költségen felüli részének 16-33%-a maradjon a Nintendonál.)

    Az már egy másik történet, hogy ebből utána lejönnek a cég működési költségei, az adók, és más effélék! Pontosan így lesz belőle netto, azaz adózott, tiszta nyereség.

    Aztán, miért ne lehetnék kíváncsi, mi a sorsa ennek a rengeteg pénznek, amit a Nintendo most megkeres? Oké, egy része adó. (Adóra + részvényesek részesedésére másfél milliárd megy összesen.) De a többi? Korábban töredék ennyiből is ki tudott jönni, most meg 2 milliárd csak a működési költség (bár ebben benne lehet a sw/hw fejlesztési költség is, de így sem kevés). Nem részletezett dolgokra 500 millió. És ott van még a 2,26 milliárd tiszta haszon. (Ez valószínűleg megy a bankba.)
  • dez #32
    tendo :)
  • dez #31
    Na, nézzük a Nindendo PDF-jét (#24-ben linkelve), és próbáljuk értelmezni! (Átszámoltam dollárra.)

    1. Net sales (bevétel): 14,683 milliárd

    2. Gross margin (Revenue − Cost of Goods Sold): 6,148 milliárd

    Operating income (bevétel - működési kiadások): 4,277 milliárd

    Income before income taxes and extraordinary items: 3,87 milliárd

    Income before income taxes and minority interests: 3,8 milliárd

    Net income (tiszta haszon): 2,26 milliárd
  • dez #30
    Bocs, ezt a forgalom dolgot visszavonom.
  • dez #29
    Először én is annak neveztem, de aztán gyorsan rájöttem, hogy az tényleg nyereség (de még nem a tiszta haszon), és ki is kijavítottam magam.