HENT hírlevél

Ötödére csökkent a zenei kalózkodás Norvégiában

Egy norvég kutatás szerint 2008 és 2012 között ötödére esett vissza a zenei kalózkodás mértéke az országban. A vizsgált időszakban a filmes és televíziós tartalmak illegális letöltésének csökkenését is kimutatták. Szakértők szerint a pozitív változás a legális alternatívák elérhetőségének köszönhető.

Norvégiában július elseje óta hatályos az új kalózkodás elleni törvény, amely lehetővé teszi a szerzői jogot sértő internetezők felelősségre vonását, továbbá hogy a szerzői jogi jogosultak az illegális tartalmat kínáló weboldalak blokkolását kérelmezzék a bíróságtól. Bár a szabályozás szankciókkal akarja csökkenteni a jogsértések számát az Ipsos kutatása szerint a probléma már így is visszaszorulóban van az észak-európai országban.

Az Ipsos tanulmánya 2008 és 2012 közötti időszakra vonatkozóan vetette össze a zenei, filmes és televíziós fájlok letöltésére vonatkozó adatokat. Ezek alapján 2008-ban 1,2 milliárd zenei fájlt töltöttek le illegális forrásból a norvég internetezők, míg 2012-ben már "csak" 210 milliót. Ez az érték 17,5 százaléka az öt évvel ezelőtti számoknak. A filmes letöltések száma 125, az illegális televíziós fájloké 135 millió volt 2008-ban. Ezek illegális letöltési mutatói 65, illetve 55 millióra estek vissza a tavalyi évre.

Az Ipsos tanulmányról beszámoló TorrentFreak rámutat, a szakértők és a megkérdezett fogyasztók szerint is a legális alternatívák jobb elérhetőségének köszönhető ez a pozitív eredmény. Az Oslói Egyetem korábbi jogprofesszorát idéző hír szerint, ha a tartalom legálisan, egyszerűen és olcsón elérhető, akkor az internetezők nem kifogásolják azok használatát. Az Ipsos tanulmányhoz készült közvélemény-kutatás is azt támasztja alá, hogy a norvég fogyasztók 47 százaléka legális streaming oldalakon hallgat zenét, sőt minden második megkérdezett még a prémium opciókért is előfizet.

Bár a filmes és televíziós tartalmak csökkenése kevésbé látványos, a TorrentFreak rámutat, az e területen legális szolgáltatást nyújtó Netflix csupán 2012 ősze óta érhető el Norvégiában, így a fogyasztási szokásokra vonatkozó hatása a 2013-as évre lenne jobban kimutatható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!