HENT hírlevél

Négy év börtön egy torrentoldal üzemeltetőjének

Interneten elkövetett szerzői jogi jogsértés miatt összesen 3 év 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság a torrent.to portál üzemeltetőjét. Az ítélet nem jogerős, a jogsértő ellen pénzügyi visszaélések miatt is folyik a nyomozás.

A The Hollywood Reporter beszámolója szerint a valaha volt egyik legsúlyosabb ítéletet szabta ki a bíróság interneten elkövetett szerzői jogi jogsértéses ügyben, amikor 3 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte a torrent.to oldal korábbi működtetőjét. Az ítélethirdetésre majdnem pontosan egy évvel a hírhedt kalózportál, a kino.to működtetője ellen hozott elmarasztaló ítélet kiszabását követően került sor. A kino.to vezetőjét 4 és fél év szabadságvesztésre ítélte a bíróság. A jelenlegi per szerint a kino.to helyét annak bezárása után a torrent.to vette át.

A torrent.to portál ügyében hozott ítélet nem jogerős, várható, hogy az üzemeltető fellebbezni fog a rá kiszabott büntetés ellen. Fontos megemlíteni ugyanakkor, hogy a most elítélt személy ellen pénzügyi visszaélések gyanújával is folyik a vizsgálat. A hatóságok szerint a torrent.to üzemeltetőjeként, a reklámhelyek értékesítésével a férfi jelentős összegeket kereshetett. Az ebből származó jövedelmét valószínűleg svájci és liechtensteini számlákra menekítette, valamint csődöt jelentett annak érdekében, hogy a szerzői jogok megsértése miatt indított ügyében lehetetlenné tegye az esetleges anyagi felelősségre vonást.

Az eset kapcsán a The Hollywood Reporter cikkében beszámol arról, hogy számos európai országban lépnek fel egyre következetesebben a szerzői jogok megsértése ellen: Norvégiában például napirenden van az a szerzői jogi törvényt érintő módosítás, amellyel az illegális letöltők elleni fellépés és a kalózoldalak blokkolásának lehetőségét kívánják megteremteni a jogalkotók. Áprilisban Olaszországban 27 kalózoldal blokkolását rendelték el a hatóságok, míg márciusban Nagy-Britanniában a bíróság a KickassTorrents, a H33T és a Fenopy kalózoldalak blokkolását rendelte el. A Torrent.to oldala ugyanakkor még mindig működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DrFantastikus #2
    Mitakarsz ? ez Magyarisztan !!
  • Hirvaer #1
    Stohl buci ennyiért nyolc embert nyomoríthat meg..