HENT hírlevél

Kalózkodással vádolt brit kiadatását követeli az USA

A brit bíróság döntése szerint kiadható és az Egyesült Államokban bíróság elé állítható az a brit fiatalember, akit kalóz weboldal üzemeltetésével vádolnak az amerikai hatóságok.

A 23 éves Richard O'Dwyer ellen a TVShack.net portál üzemeltetése okán indult eljárás, miután az Egyesült Államok illetékes hatóságai 2010 nyarán szerzői jogi jogsértés gyanújával zárolták a portál domain nevét. Az amerikai hatóságok a zárolást követően vizsgálatot indítottak a portál ügyében, amelynek eredményeként előbb brit együttműködéssel házkutatást tartottak a brit egyetemista Dél-Yorkshire-i lakásában, majd a jogi felelősségre vonás érdekében kérték O'Dwyer kiadását - írja a BBC News.

A hatóságok szerint a TVShack oldal illegális letöltési lehetőségekre mutató linkeket listázott. Az üzemeltető reklámhelyek értékesítéséből tartotta fenn a felületet, amelynek köszönhetően ő maga havi 15 ezer fontos jövedelemre tett szert. Az amerikai nyomozók szerint a TVShack 2010-es zárolását követően, a weblap kissé eltérő domain név alatt, egy a rendőrséget becsmérlő zeneszám megjelentetésével újra működni kezdett.

A westminsteri bíróság a napokban határozott O'Dwyer kiadatásáról. A bíró szerint helytálló az az érv, amelynek értelmében a férfi tevékenysége komoly károkat okozott amerikai szerzői jogi jogosultaknak, így a két ország között fennálló hatósági megállapodások keretében az amerikai bíróság jogosult eljárni az ügyében. O'Dwyer közölte, fellebbezni fog a brit bíróság döntése ellen. Amennyiben ugyanis az Egyesült Államokban bíróság elé állítják, tettéért a helyi jogszabályok értelmében akár tíz év börtönbüntetésre is számíthat.

Az eset érdekes adalékot jelent az Egyesült Államok törvényhozása által jelenleg is tárgyalt kalózkodás elleni törvénytervezethez, amely jogsértési ügyekben lehetővé tenné, hogy az amerikai hatóságok nemcsak az országban bejegyzett, de nemzetközi weboldalak ellen is eljárást kezdeményezzenek. A Stop Online Piracy Act (SOPA) tervezetét számos kritika érte, és több nagy online cég, köztük a Google és a Facebook is túl szigorúnak minősítette. A napokban a Fehér Ház is aggályosnak nevezte, hogy a tervezet legálisan működő online vállalkozások működését is megakaszthatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #2
    Amilyen hülye a Magyar és a nyali kormányok többsége símán megcsinálják amit a zUSA kér. Mert ő a nagy szent tehén és neki kell nyalni a popóját. Olyankor üdvözítő valami áráb országban lenni ahol azt mondják, hogy hülye ámerikáiák ámerikái hülyék.
  • aaaaa #1
    Ez érdekes. Ezen logika alapján, ha a nálunk "nem büntethető" 13 éves elnyomott kisebbségi gyermek egy amerikait rabol ki, és utána el is teszi láb alól, akkor azt is kiadnák, hogy Amerikában megkapja a gyilkosságért jogosan járó halálos ítéletét, vagy a minimum 20 év börtönt. ? Persze hogy nem. Csak a "kalózok" jelentenek ekkora veszélyt a világ biztonságára.