HENT hírlevél

Kalózkodás elleni javaslatot tettek a netszolgáltatók

Öt ausztrál szolgáltatóból álló koalíció tett javaslatot az online kalózkodás visszaszorítására. Az internetszolgáltatók figyelmezetnék kalózkodó előfizetőiket, de nem alkalmaznának további szankciókat.

A Communications Alliance és az Internet Industry Association érdekvédelmi szervekkel együttműködve dolgozott ki kalózkodás elleni programot öt nagyobb ausztrál internetszolgáltató, a Telstra, az Optus, a Primus, az Internode és az iiNet. A koalíció egy öt lépésből álló rendszert állított össze, amely reményeik szerint hatékonyan csökkentené a hálózatukon történő szerzői jogi visszaéléseket.

Az International Business Times ausztrál kiadása szerint a rendszer keretében a jogtulajdonosok jogosultak lennének arra, hogy a szerzői jogaikat sértő aktivitás észlelése esetén értesítsék arról a szolgáltatókat. A szolgáltatók ezt követően tájékoztatnák az érintett előfizetőiket a visszaélés gyanújáról. Az első figyelmeztetésben felhívnák a figyelmet a hálózati hozzáférés ellenőrzésének szükségességére is, tekintettel arra, hogy elképzelhető, a jogsértést nem az előfizetés tulajdonosa követte el. Ha a visszaélés megismétlődik, az internetszolgáltatók még három alkalommal figyelmeztetnék az előfizetőt a jogsértés észlelésére. Ha a visszaélés továbbra is fennáll, egy újabb üzenetben jelzik, a rendszer szerint ebben a fázisban már kötelesek kiadni az előfizető adatait a jogtulajdonos részére, amennyiben az a jogi úton történő felelősségre vonás lehetőségével élni kíván.

Az internetszolgáltatókból álló egyesülés állásfoglalása szerint a jogorvoslat lehetőségét a rendszer minden fázisában biztosítanák az előfizetőknek. Emellett hangsúlyozták, a figyelmeztetéseken túl más szankciókat, így az internetkapcsolat felfüggesztését nem alkalmaznák. A Communications Alliance kommentárja szerint a program kidolgozói hisznek abban, hogy a rendszer a fogyasztói jogok tiszteletben tartása mellett hatékonyan csökkentené a kalózkodás mértékét Ausztráliában. Az érdekvédő szerint ugyanakkor fontos lenne, hogy a programot olyan legális tartalomszolgáltatások kísérjék, amely használható és megfizethető alternatívát jelentene az illegális letöltéssel szemben.

A koalíció által javasolt intézkedések esetleges bevezetéséhez a jogtulajdonosok, illetve a fogyasztók érdekvédelmi szervei, valamint a kormányszervek jóváhagyása is szükséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • thrawnguru #1
    "Az érdekvédő szerint ugyanakkor fontos lenne, hogy a programot olyan legális tartalomszolgáltatások kísérjék, amely használható és megfizethető alternatívát jelentene az illegális letöltéssel szemben."

    Az első alkalom, hogy a kalózkodást ok-okozati tényezőként kezelik. :) Sokan tanulhatnának tőlük...