HENT hírlevél

Kételyek övezik az új-zélandi "három csapást"

Három héttel a szigetországban bevezetésre kerülő "három csapás" törvény hatálybalépése előtt sokan nem tudják még, hogy pontosan mely jogsértésekért kell a felhasználóknak akár súlyos pénzbüntetéssel szembenézniük. A filmforgalmazók eközben a figyelmeztetések kiküldésének költségeit sokallják.

Az új-zélandi Gazdaságfejlesztési Minisztérium júliusban kiadott közleménye szerint a "továbbfejlesztett" szabályok értelmében csak a BitTorrenthez hasonló elven működő fájlmegosztó szolgáltatások felhasználóit fenyegeti majd a Szerzői Jogi Bíróság előtti tárgyalás és a legfeljebb 15 ezer új-zélandi dolláros pénzbüntetés.

Azonban a Távközlési Szolgáltatók Fórumának vezérigazgatója, David Stone szerint a törvény szövegében semmi sem utal arra, hogy alkalmazhatósága csak a p2p hálózatokra szorítkozna. Stone arra intette az internetszolgáltatókat, hogy minden jogsértésről szóló értesítést továbbítsanak felhasználóiknak, függetlenül attól, hogy milyen technológia alkalmazásával történt az eset - írja az új-zélandi The Dominion Post.

Eközben az amerikai filmforgalmazók helyi szervezete, a NZFact is felemelte szavát: az ellen tiltakoznak, hogy a jogtulajdonosoknak magas díjat kell fizetniük az internetszolgáltatóknak, hogy azok postázzák a figyelmeztető leveleket a kalózkodó felhasználók felé. A szervezet szerint a Minisztérium félremagyarázta az ő álláspontjukat, és most változtatni kellene a szabályozáson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!