HENT hírlevél

Megkerülnék az új-zélandi letöltők a letiltást

Egy hónap múlva válik hatályossá az az új-zélandi kalózkodás elleni törvény, amelynek értelmében akár 15 ezer dollárra is büntethetők a visszaeső jogsértők. A jogszabály hatásossága kérdéses, ugyanis a helyi letöltők már azokat a megoldásokat keresik, amellyel azonosításuk elkerülhető.

Szeptember 1-jén lép hatályba Új-Zéland új kalózkodási törvénye, amely lehetővé teszi a jogtulajdonosok számára az adatgyűjtést, figyelmeztető levelek kiküldésére kötelezi az internetszolgáltatókat, és a visszaeső jogsértők esetén 15 ezer dolláros pénzbüntetést helyez kilátásba.

Becslések szerint naponta tízezer kalózfilmet, -zenét és tévéműsort töltenek le az új-zélandi internetezők, így a jogszabály célja, hogy csökkentse az országra jellemző magas kalózkodási rátát. Az NZHerald beszámolója szerint azonban a jogszabály hatékonysága már most kétséges, a helyi letöltők ugyanis már azokat a megoldásokat fontolgatják, amellyel azonosításuk elkerülhető. A cikk által idézett kalóz például egy olyan amerikai proxy szervert tervez használni, amely elrejti az IP-címét, egy másik egy olyan programot installálna gépére, amely azonosítja a kémkedő számítógépeket, és megakadályozza, hogy azok információkhoz férjenek hozzá.

A Sony Pictures képviselője a hírportálnak elismerte, hogy van rá esély, hogy a törvény hatálya ellenére több súlyos jogsértőt nem tudnak majd tetten érni. Andrew Cornwell azonban hozzátette, a jogszabálynak nem is az az elsődleges célja, hogy minél többeket bíróság elé citáljanak, hanem az, hogy felhívják a lakosság figyelmét az illegális forrásból származó tartalmak letöltésének jogsértő voltára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #6
    Én biztos nem járnék ilyen "partykra" ott könyörögni, hogy add már kölcsön ezt vagy azt. Akkor inkább hagyom a francba az egészet, megvenni úgyse fogom csak ha nagyon lemegy az ára az adott filmnek, játéknak.

    A letöltés helyett lemezeket/HDD-ket cserélgetni kb. olyan mintha az autómat biciklire cserélném. Én inkább abban bízok, hogy a user részéről ott a titkosítás, VPN, szerver oldalról pedig mindig lesz egy oldal ahonnan lehet tölteni, nem lehet az összeset egyszerre megszüntetni.

    Nem vagyok én nagy warezmatyi de ha megveszek valamit akkor szeretem előtte kipróbálni.
  • Barkasfarkas #5
    "naponta tízezer kalózfilmet, -zenét és tévéműsort töltenek le..."
    A kalózok úgy látszik, megint népszerűek lettek.
  • NEGATRON #4
    Szerintem kár erőlködni ezeknek a nyomingereknek, majd maximum új iparág fog épülni az anonimitás biztosítására!:)
  • zserrbo #3
    Inkább találnának legális alternatívát a torrentre, ami ugyanilyen egyszerű és jó. Felmegyek beírom a név jelszót keresésbe ami kell nyomok egy gombot és már kb tölthetem is le. Ja hogy sírni könnyebb, hogy jaaj letöltik a kalózok, mit tegyünk? Amit letöltök azt nem venném meg amúgy sem, de a csökkent értelműek nem értik meg. Ausztráliában nemtom ugyanez-e a helyzet, de itthon szerintem ez.
  • Gabe18 #2
    Hát ez az. 15-20 éve se volt internet mindenkinek, mégse az eredeti VHS kazettákat vették az emberek zsákszám, hanem a hétvégi piacokon kutattunk a másolatok után, utána meg egymásnak másoltuk kinek mi volt éppen.
    Ide akarnak visszajutni? Mert ez előbb jön vissza mint hogy mindenki eredetit vegyen...
  • Teppik Amon #1
    Úgyis sokan nyünyörögnek hogy a kockák nem mozdulnak ki otthonról. Majd most legalább lehet rendezni megint copy party-kat, és hamár elmegy az ember ilyenre akkor pár órára beszálhat valami lan gémbe is ^^
    (csak a rendőrség nehogy lecsapjon az egész rendezvényre) -> szikret, meghívásos alapon szerveződő ánderground dolgok lesznek, lassan eljön a neurománc kora :D