HENT hírlevél

Megerősítették a kalózkodás elleni fellépést Olaszországban

A napokban elfogadott rendeletnek köszönhetően az olasz hírközlési szabályozó hatóság (AGCOM) elrendelheti az illegális tartalmak eltávolítását a weboldalakról. A testület ugyanakkor nem kérheti a külföldi weboldalakhoz való hozzáférés blokkolását.

Az eredeti javaslat szerint az AGCOM mindkét beavatkozásra kapott volna felhatalmazást, ám a július 6-ai szavazás előtt benyújtott módosítások, és ezek elfogadása eredményeképpen az olasz hírközlési hatóság a jövőben saját hatáskörben csak a szerzői jogot sértő tartalmak eltávolítását rendelheti el. A testület nem kapott felhatalmazást a külföldi kalózoldalakhoz való hozzáférés blokkoltatására. Korábban mindkét intézkedéshez bírói jóváhagyásra volt szükség. Az új hatáskör egy 60 napos konzultációs időszakot követően lép majd életbe.

Az AGCOM döntött arról is, hogy 5 napról 15 napra bővítik azt az időszakot, amely alatt a feltételezett jogsértők reagálhatnak a hatósági megállapításokra, valamint az AGCOM döntései elleni bíróság előtti jogorvoslatra is lehetőséget biztosítanak. Az olasz írók és kiadók szövetsége, a SIAE üdvözölte a hírközlési hatóság döntését, ami állásfoglalásuk szerint az alkotók és az alkotások legális terjesztőinek érdekeit védi. Közleményük szerint - a kritikákkal ellentétben - az AGCOM döntése nem korlátozza véleménynyilvánítási szabadságukat az interneten.

A szavazást széles körű tiltakozás előzte meg Olaszországban. Hackerek még a hatóság honlapját is feltörték, így az egy ideig elérhetetlen volt. A kritikusok részleges győzelemként értékelték, hogy a hatóság tagjai végül kivették az intézkedéscsomagból a weboldalak blokkolására vonatkozó passzust.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!