Berta Sándor

Színes e-papír kijelzőt készített a Fujitsu

A Fujitsu Laboratories munkatársai olyan technikát fejlesztettek ki, amelynek a segítségével jelentős mértékben javítható az elektronikus papírok színtelítettsége.

Az új megoldás elsősorban az elektronikus papírból készült kijelzőknél használható és a korábbi modellekhez képest világosabb színeket és magasabb kontrasztarányt biztosít. Az új technika további előnye, hogy a kijelzőkön jelentősen lecsökkenthető a képváltás időtartama. A Fujitsu Laboratories mérnökei a módszert ötvözték egy új kijelzőpanel-struktúrával, így 7:1-es kontrasztarányt értek el, ami háromszor nagyobb, mint a cég korábbi színes elektronikus papírból készült képernyőinek kontrasztértékei. A japán szakembereknek a különböző felvételek megjelenítése közötti úgynevezett képváltási időt is sikerült 0,7 másodpercre lecsökkenteniük.


Bal oldalon az új, jobb oldalon a régi e-papír

Elektronikus papírból készült kijelzőket elsősorban az e-könyv olvasó készülékekben alkalmaznak, az eddigi panelek azonban kizárólag szürke árnyalatú képeket tudták megjeleníteni. A Fujitsu képernyője viszont képes a színes megjelenítésre egészen 1024 x 768 képpontos felbontásig. Mindezt az új technika mellett a több különböző rétegből álló kijelzőpanel-struktúra teszi lehetővé, amely mindegyik színréteg tulajdonságait képes ötvözni. A rendszer harmadik alkotóeleme a hagyományos LCD-képernyőkben is alkalmazott egyedi színszűrő.

A konszern munkatársai emellett kifejlesztettek egy olyan folyadék-kristályos anyagot, aminek különösen jó, 33 százalékos a fényvisszatükröző képessége. Ez 11 százalékkal nagyobb a korábbi változatok hasonló értékénél. Az új képernyőket használó első készülékek várhatóan az idén ősszel jelennek majd meg Japánban. A színes e-papír kijelzőket a Fujitsu Frontech fogja értékesíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #8
    Ha nincs rajta hatmillió szín, akkor nem hatékony, mint reklámfelület. Reklám pedig egyenlő pénz.

    Tökegyszerű ez.
  • culas25hc #7
    K..rva jó, hogy színes meg minden, gyorsan frissít, de kit érdekel. Most komolyan. Az e-papír nem filmnézésre való. LEgyen nagy felbontású, erős kontrasztú, sérüléseket jól bíró, és OLCSÓ!!! Ez lenne az e-papír lényege, nem az, hogy hatmillió színben képeket nézzünk rajta.
  • M2 #6
    Az sem érdekelne, hogy fekete-fehér, csak legyen már olcsó!
  • hdo #5
    Még mindig jobb mint egy sony ericsson vivaz kijelzőjére ujjal, kézírás felismerés ide vagy oda!
  • Ferrer #4
    Na, toll helyett aztán tényleg jobb stylussal írni
  • hdo #3
    Én ezt ma megoldom egy 1,27 kg-os netbookkal.
  • Julius Caesar #2
    Jó ötlet ez az e-papír, milyen jó lenne, ha pl suliban a sok füzet meg könyv helyett lenne egy (max kettő ilyen, ha több kell). Rátöltöm azokat a könyveket amik újak és ennyi. Meg lehetne rá írni stylusszal.
  • hdo #1
    "Az új képernyőket használó első készülékek várhatóan az idén ősszel jelennek majd meg Japánban."

    Nálunk meg 2015 környékén és még lehet optimista is voltam.