Berta Sándor

Hódító útjára indul az e-papír és az e-tinta?

Először mutatott be a világon a Philips egy 25 mikrométer vékony polimid-fólián alapuló, polimer irányítóelektronikával ellátott kijelzőt. Az elektronikus papírnak is nevezett új termék a fejlesztők adatai szerint akár 1 cm átmérőjű tekerccsé is összegöngyölíthető.

Gerwin H. Gelinck és a Philips kutatólaboratóriumában dolgozó munkatársai már le is közöltették az új találmány részletes technikai adatait a Nature Materials szakfolyóirat online kiadásában.


A prototípus 64x64 képpontos kijelzője mellett, a holland cég létrehozott egy 320x240 pixeles felbontású, 12,7 cm-es képátlójú aktív mátrixképernyőt is az elektronikus papírra alapozva. A két terméken kívül létezik még egy, méghozzá az E-Ink vállalat fekete-fehér mátrix kijelzője, amelynek a képfrissítési frekvenciája, a polimer irányítóelektronikának köszönhetően 50 Hz. Ezzel a társasággal egyébként a Philipsnek 2001 óta van egy technológia-átadási-átviteli egyezménye. Ennek a kijelzőnek az anyaga egy 300 mikrométer vékony fóliából áll, amelynek a közepén található mikrokapszulákban van elraktározva az elektronikus tinta.

Amennyiben ezeket a parányi, fekete vagy fehér pigmentekkel töltött mikrokapszulákat áram éri, akkor az elektromos töltés hatására a bennük lévő tinta "folyni" kezd az elektronikus papírra. Precíz áramimpulzusokkal pontosan irányítani lehet a fekete és a fehér golyócskákat. Így jeleníthető meg bármilyen kép vagy szöveg a fólián.


A papirra újságok és magazinok tölthetők le, és utána összehajtva elrakható

A legnagyobb problémát jelenleg az okozza, hogy a kapszulák működéséhez nagy feszültségre van szükség, illetve alacsony az élettartamuk. Amennyiben ugyanis például egy 25 Celsius fokos hőmérsékletű helyiségben tárolják őket, ahol a levegő páratartalma 30 százalék, akkor ezek az organikus félvezetők egy hónapon belül elveszítik a töltőképességük 30 százalékát. A kutatók mindenesetre optimisták a jövőt illetően. Így akár néhány éven belül hódító útjára indulhat az elektronikus papír és az elektronikus tinta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IrkaBirka #9
    szárnyas fejvadásztól a csillagok háborújáig
  • Mike at home #8
    30% az eleg kicsi
    ugy erdekelne hol van 25 fok es 30%

    mindesetre ha nem kamu, igeretes
  • Inquisitor #6
    Melyik filmben is volt, amikor fazon olvassa az újságot metron, közben frissülnek a hírek rajta?
    Minority Riport? :)
  • Darth Sith #5
    nekem ez tetszik, még kicsit fejlesztgetik, és szerzek ilyet.. :)
  • valaé valaé ná #4
    Villog ? Az LCD villog ?
    Ha nem éri újból áram meg se változik a kép.
  • SuD #2
    hát ez jó...
    de az 50 Hz nem túl magas
    ez a "papír" villog??
  • [HUN]PAStheLoD #1
    jó nekem hajtás meg tekerés nélkül is ;]