Berta Sándor

Új biztonsági rendszer kerül a baden-württembergi számítógépekre

Baden-Württemberg első német tartományként különleges trójai férgeket felderítő és semlegesítő szoftvereket telepít a hivatali PC-kre. Ez derült ki abból a helyi Alkotmányvédelmi Hivatal által készített belső jelentésből, ami a Der SPIEGEL magazin birtokába jutott.

A német kormányzati intézmények évek óta a közel-keleti és ázsiai hackerek kedvelt célpontjai közé tartoznak és évente több száz támadás éri őket . A legtöbb akcióban a támadók csatolt fájlokkal kiegészített e-maileket küldenek, hogy megfertőzzék az adott hivatal számítógépes rendszerét. Amennyiben ez sikerül nekik, vagy megbénítják a hálózatot vagy igyekeznek minél több információt ellopni. A német szakemberek időközben azt tapasztalták, hogy egyre több a célzottan, egy bizonyos hivatal vagy személy ellen végrehajtott online támadás vagy felderítőakció.

Németországban azóta tekintik kiemelten fontosnak a hivatalok online biztonságát, hogy 2007-ben augusztusában kiderült: kínai kémprogramokkal fertőzöttek többek között a kancellári hivatal, a külügyminisztérium, a kutatási minisztérium és a gazdasági minisztérium számítógépei. A Bundeswehr ezután hozta létre kiberháborús egységét. A Baden-württembergi Alkotmányvédelmi Hivatal szakértője júliusban úgy vélte, hogy a rendszeres kínai kémtevékenység miatt különösen a kritikus infrastruktúrák vannak veszélyben és az internetes ipari kémtevékenységek évente csak a tartományban 7 milliárdos kárt okoznak a nagyvállalatoknak.

Az egyre erősödő online ipari kémkedés hátterében a szakemberek szerint az áll, hogy Kína és Oroszország így akarják megtakarítani a fejlesztési költségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ratata22 #1
    így jár aki talmudot és naplopást "tanult" és sábesz dekliért kapta a diplomáját...