Berta Sándor

Kémkedéssel akar felzárkózni Kína

A Baden-württembergi Alkotmányvédelmi Hivatal információi szerint a rendszeres kínai kémtevékenység miatt különösen a kritikus infrastruktúrák vannak veszélyben.

A hivatal munkatársai úgy vélik, hogy egy nemzetek közötti kiberháború akár már a közeljövőben bekövetkezhet. Erre utalnak az online ipari kémtevékenységek, amelyek évente milliárdos károkat okoznak a német nagyvállalatoknak. "Elsősorban a kínai titkosszolgálatok kémkednek előszeretettel a német cégek és hivatalok után. Mára nagyon kifinomulttá vált a csendes online kémkedés, amely esetében nagyon nehéz felderíteni az igazi megbízó kilétét. A kínaiak erre különösen ügyelnek és nagy felhajtással igyekeznek eltitkolni a valódi megbízókat. Egy esetben például a pekingi német követséget állították be feladóként. Vannak nagyszabású támadások és olyan trójaiakkal fertőzött e-mailekkel végrehajtott akciók is, amely több száz vállalat ellen irányul" - hangsúlyozta Walter Opfermann, a Baden-württembergi Alkotmányvédelmi Hivatal kémelhárító részlegének szakértője.

A szakember hozzátette, hogy a kártevők nem csak információszerzésre használhatók fel, hanem szabotázsakciók kivitelezésére is. Egyre nagyobb a veszélye a kritikus infrastruktúrák, például az áramhálózat ellen végrehajtott támadásoknak. "Ez már nem sci-fi. Néhány éve online támadták a kaliforniai áramhálózatot és a mai napig nem sikerült kideríteni, hogy kik voltak az elkövetők. A külföldi titkosszolgálatok előszeretettel juttatják el a munkatársaikat a helyi cégekbe és lopják el a fontos anyagokat. Kína, de Oroszország is így akarja megtakarítani a fejlesztésekkel járó több milliárdos költséget. A cél az, hogy kis befektetéssel is elérjék a nyugati szintet. A kockázat óriási. Csak Baden-Württembergben évente 7 milliárd euróra becsülik az ipari kémkedés által okozott kárt. Németország tekintetében pedig ez az összeg évi 50 milliárd euró" - közölte Opfermann.

Az intézmény szakértője elsősorban a kis- és közepes vállalkozások vezetőinek a figyelmét igyekezett felhívni az új veszélyekre, mivel ezek a cégek kedvelt célpontjai a külföldi akcióknak. Ennek oka, hogy egyrészt nagyon innovatívak, ugyanakkor gyakran hiányoznak a szükséges biztonsági rendszereik. A legjobb védekezés ezen a területen is a megelőzés. A társaságoknak meg kell vizsgálniuk, hogy mely részlegeknél milyen dolgozókat alkalmaznak és kiknek milyen információkhoz biztosítanak hozzáféréseket.

Németország azóta foglalkozik kiemelten a témával, hogy 2007 augusztusában kiderült: kínai kémprogramokkal fertőzöttek többek között a kancellári hivatal, a külügyminisztérium, a kutatási minisztérium és a gazdasági minisztérium számítógépei. A Bundeswehr ezután hozta létre külön kiberháborús egységét. Mivel évente több száz támadás éri a német kormányzati számítógépeket, így érthetően egyre fontosabbá válik a hatékony védekezés megteremtése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • saba30 #11
    Amazon is felismerte azt amit írsz. Ezért exkluzív hardver (kindle, jó drágán), exkluzív tartalom, exkluzív hozzáférhetőség, + még egy nagy testvér neten keresztül. Kíváncsi leszek meddig sikerül ezt a zárt rendszert megtartani. Bluray-nek sem sikerült.
  • B0nFire #10
    Ezzel csupán annyi a baj, hogy a cégek nem elégszenek meg holmi aprópénzzel (143 000 $); ez a működési költségük töredékét sem teszi ki. A másik oldalról, hogy nyilvánvaló, hogy a felhasználók még ezt a "potom" összeget sem hajlandóak rászánni; ha valami fizetőssé válik, hamar elpártolnak, és keresnek helyette más ingyenes lehetőséget. Ezek olyan tények, amivel nemigen lehet vitatkozni. Persze vannak szép grafikonok, meg kimutatások ilyen meg olyan webáruházaktól, hogy mennyi vásárlójuk van havi és éves szinten, és hogy ez milyen jövedelmező nekik, mindez azonban eltörpül az "illegális" letöltések száma mellett. Majdhogynem vicc kategóriába esik.

    A te megoldásod egyetlenegy esetben megvalósítható. Ha minden ingyenes forrást megszüntetünk, mert akkor kénytelenek a felhasználók a fizetőshöz fordulni. De míg egyetlen ingyenes lehetőség is van, addig azt fogják használni az emberek. Nem értem, mi olyan felfoghatatlan azon, hogy amihez ingyen hozzá lehet férni, azért nem fizetnek az emberek! Naná, hogy nem fizetnek, amikor az élet többi területén meg sokszorosan kifizettetik velük a sápot.

    "Megsúgom, a legtöbb ember inkább letölt, így a vállalkozás nyereséges lenne." - Megsúgom, hogy ez csupán a technika miatt van így. Amíg ilyen aszimmetrikus internetünk van, és a letöltési sebesség preferált a feltöltésivel szemben, addig persze, hogy nincs annyi feltöltés, mint letöltés. 8/1-es ADSL esetén a feltöltés 8x annyi időt vesz igénybe, mint a letöltés. És azt nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy non-stop járassák a gépet, csak hogy az aránymutatójuk 1.0 legyen. Többek között ezért használnak sokan seedszervert, sőt, a seedszerver bérbe adása ma egy jól profitáló üzletág, ami a torrent és az aszimmetrikus internet mellékterméke. Ha nekem 1/1-es vagy 8/8-as internetem lenne, akkor mialatt letöltöm a fájlt, az alatt az idő alatt vissza is tölteném. Nem kedv kérdése a feltöltés, hanem idő és gépkopás. Ha ez utóbbit is beleszámítjuk, valamilyen szinten mégiscsak "megfizetünk" a letöltésekért, mert hamarabb amortizálódik a cucc; sűrűbben kell cserélni benne az elemeket, vagy új pc-t venni. Így a hardverforgalmazók járnak jól.

    És itt az történik, hogy közvetve fizetünk érte, csak éppen másnak, mint eddig. A piac újrafelosztása most történik, és egyre inkább úgy tűnik, ebből a kiadók ki fognak maradni. Ez fáj nekik, de nagyon, hogy most a hardveresek vágják zsebre a zs-t, az ő jó világuk pedig véget ért.
  • Epikurosz #9
    Ahogy ma megy a letöltés, igenis lopás.

    Pedig van ennél jobb is, de megint nekem kell elmondanom? A kutyafáját!

    Dotcom jr. alapít egy céget, amely letöltéseket (torrenteket) tesz elérhetővé fogyasztók széles rétegeinek. A hagyományos torrentekhez képest a különbség annyi, hogy a tartalmat tárolja is. Ezzel kiküszöbölődik a sok döglött seed, és az éhenkórász leech.
    A tagok regisztrálnak, és fizetnek a letöltésekért. Az árat meghatározhatja a művész, de inkább a művészek érdekvédő egyesülete és a torrentoldal üzemeltetők egyesülete által aláírt szerződésben kellene ezt szabályozni.

    A pláne a dologban az, hogy aki feltölt, az krediteket, jóváírásokat kap. Ő a művész vagy szoftveríró forgalmazója, mert terjeszti az alkotást, ezért jár neki a jutalom. A kreditekért cserébe letölthet. Megsúgom, a legtöbb ember inkább letölt, így a vállalkozás nyereséges lenne. A másik előny, hogy végre sok tartalmat digitalizálnának az emberek önkéntesen. Persze, kérdés a digitalizálás minősége is, de ha egy alkotó azt szeretné, hogy műve jó minőségben legyen fent, maga intézkedne a digitalizálásról és feltöltésről. Ezeknek a változatoknak picivel több lenne az elismert értéke, ára, mint a kívülállók által elkészített verzióké.

    A fent leírt rendszerben mindenki jól járna: az alkotó, a szerver üzemeltető, a felhasználók, de talán még az államnak is csurrana valamennyi adó.

    Az alkotók részén az előny az lenne, hogy ugyan olcsóbban, de rengeteg vásárlóhoz eljutna a termékük.

    Mondok egy példát a www.download.com oldalról:

    Az AVG Anti-Virus Free Edition-t 1.429.055 ember töltötte le eddig. Ha minden letöltésért 0,1 dolcsit (20 ft) kapna a cég, az már kb. 143 ezer dollárt jelent, ami - ha évente folyik be - komoly pénz, abból már jól elvan egy sufnicég.

    Én úgy számolom, hogy a regisztrációs díj lenne havonta egy dollár, vagyis évente 12 dollár (2400 ft). Ezért, és a saját feltöltések fejében, már épp elegendő tartalmat lehetne letölteni: 120 felhasználói programot, vagy filmet, vagy zenei albumot (CD-t). Havonta 10-nél több filmet nem is nagyon tölt le senki, mert nincs idő többet megnézni.

    A harmadik előny az, hogy a letöltőnek nyugodt lesz a lelkiismerete.

    (Creative Commons) Epikurosz, 2009.
  • B0nFire #8
    Vigyázz, hogy ne érzelemből érvelj, mert te is hajlamos vagy beleesni a "letöltés=lopás" csapdájába, amit szorgos érdekemberkék sikeresen elültettek a köztudatba. Sok ember egyáltalán nem érzi etikátlannak az ingyenes hozzáférést, így változniuk kell a törvényeknek és a társadalom által meg nem fogalmazott (íratlan) szabályzásoknak. Ugyanis nem a társadalomnak kell idomulnia a rendszabályokhoz, hanem a rendszabályokat általában a társadalom hozza létre közösen, és józan ésszel nem vonja kétségbe senki, akinek van egy egészséges morális érzéke. Pl az emberölést az emberek nagy része bűnnek tartja, azért is büntetendő. De változnak a korok, és mindig voltak/vannak és lesznek olyasmik, amit tegnap még elítéltek, ma pedig már nem. Pl ma már senkit nem küldenek máglyára eretnekségért, holott a középkorban teljesen elfogadott és mindennapos gyakorlat volt.

    Ha pedig az emberek nagyobbik hányada nem érzi úgy, hogy a letöltéssel bűnt követ el, akkor az nem is bűn. Majd szépen kiforrja magát a dolog.
  • Epikurosz #7
    OFF

    Hötyötyö, hötyötyö.

    Én 2007. óta, 2 éve használom a Vistat, és szeretem. Erről ennyit. Mocskolódni meg nem szeretek. Tervezem egy netbook vásárlását, arra majdnem 100%, hogy Linuxot fogok feltenni, mert volt már régen nekem, és tetszett is, csak akkor nem tudtam csatlakozni a netre, és leszedtem. De, szeretek sok mindent kipróbálni, és tanulni. Ez volt az OFF

    A kínai kémtevékenység nagyon aggasztó, és a politika iránt amúgy közömbös átlagember sem mehet el mellette szótlanul. Kína, a maga kompakt társadalmával gyors iramban modernizálódik, legalábbis műszaki téren, mégpedig a mi pénzünkön. Kicsit hasonlít arra, amit a japánok elkövettek a XIX. század végétől kezdve, a császár parancsára. Egyébként a japánoknak is elsődleges célpontjuk Németország volt, turistáknak álcázva magukat látogatták a német gyárakat és szorgosan fényképeztek. (Megjegyzem, hogy az I. világháborúban Japán még a Németország elleni katonai szövetség tagja volt.)
    A kínai kémkedésnek az ad sajátos iróniát, hogy ők ezer évig őrizték a selyemgyártás tudományát, és eszük ágában nem volt megosztani másokkal, végül katolikus misszionáriusok lopták el tőlük a titkot.
    Ha történelmi távlatokban szemléljük, volt adok-kapok, és nem csak a kínaiakkal, hanem pld. az arabokkal is. Mindamellett, én a szerzői jogokat és a szabadalmakat szigorúbban védeném, sőt, Kínát kirúgnám a WTO-ból (Világkereskedelmi szervezet) addig, amíg ezeknek a jogoknak a szavatolását nem vállalja. Mert azért mégiscsak felháborító, hogy amit alkotók néha egész élet munkájával létrehoznak, azt piszkos gazemberek csak úgy ellopják.
    Ha valakinek nem tetszik egy fizetős szoftver, akkor használjon ingyenest, mert van bőven, de ne lopjon. Ha valakinek szüksége van egy találmányra, vásárolja meg, vagy kutasson és fejlesszen. A parazitizmust nem szabad támogatni!
    A művészi termékekkel kicsit más a helyzet, de én ott is a művészek valamiféle jutalmazását látom jónak. Pld. úgy, hogy minden torrentező oldal fizetős lesz, és a könnyvvizsgáló által hitelesített bevételének x részét átutalja azoknak a művészeknek, akiknek műveit az ő oldaluk segítségével letöltötték. A képlet egyszerű: akinek az alkotásait sokszor letöltik, az sokat fog keresni. Ez demokratikus is lesz, hisz egy ismeretlen művész mindenféle reklám és impresszáriós támogatás nélkül érhet el anyagi sikereket is.
    Különben, ha nem történik meg az elmozdulás ebbe az irányba, degradálódik a művészi tevékenység. Mert azért furcsa az, hogy a kis programozó, vagy ablakpucoló, vagy pizzafutár az általa végzett munkáért pénzt kér, sőt a szakszervezetek még sztrájkolnak is a béremelésért, de ugyanezek a szakik otthon már természetesenek tartják, hogy ingyen töltögetik le mások munkájának gyümölcsét. Tévedés ne essék, magam is bírálom itt.
  • B0nFire #6
    Minek ismételné meg Windows topicban? Van neked vagy 20 nicked, amin egyet tudsz érteni önmagaddal!
  • Vantulok #5
    "ami, ahhoz vezet, hogy a kutatásokra szánt pénz beszűkítik, és inkább a marketingre fordítják (nem pont a kémkedés miatt). Gyakorlatilag évekig ugyan az a terméket adják más-más néven, minél drágábban."

    szó szerint, mintha csak a számból vettek volna ki a szót, ezt egy Windows 7 topikban megismételhetnéd, mert nekem nem hisznek.
    Pontosan ezt tapasztaltam a windows 7 esetében is, semmit nem változtattak rajta lényegiben a visztához képest, persze egy kis parasztvakítást rátettek, de gyakorlatilag ugyanazt az eleve bukott foshalmazt kapja, mint a viszta esetében ráadásul csillagászati összegekért... legújabban olyanokat is hallottam, hogy 100e Ft (!!) környékén lesz egy Windows 7 Ultimate teljes ára itthon, a ebutított verziókat gyakorlatilag meg sem érdemes említeni, mikor még a full sem veheti fel a versenyt semmilyen téren egy Windows XP-vel, vagy egy Ubuntu Linuxszal.
  • Vorpal #4
    Erről 3 éve néztem egy dokumentumfilmet - gondolom ezt most egy újabb kampány része?
  • saba30 #3
    A technikai kémkedés, saját véleményem szerint bizonyos mértékben még támogathatónak is tartom. Mert: Globális monopolizálódás látható szinte minden gazdasági szegmensben (informatika, biotech, energytech...) ami, ahhoz vezet, hogy a kutatásokra szánt pénz beszűkítik, és inkább a marketingre fordítják (nem pont a kémkedés miatt). Gyakorlatilag évekig ugyan az a terméket adják más-más néven, minél drágábban. Én pedig fejlődés párti vagyok, és minden ami ellene hat elítélem, és majdnem hogy emberiség elleni büntetnek tartom, ide tartozik a már-már tarthatatlan szabadalmi rendszer is (ezzel is csak a jogászok járnak jól). Így pár év múlva tényleg oda jutunk, hogy a ma még jó(?) ütemben fejlődő IT hardver fejlesztés is be fog fagyni (vannak jelek már proc szinten is).
  • B0nFire #2
    Kémkedjenek, csak nehogy végül az anyag a terroristák kezébe kerüljön!