Berta Sándor

Új mobilbanki rendszer a Nokiától

Az Obopay amerikai vállalattal közösen hozta létre a finn elektronikai cég az új globális pénzügyi tranzakciós szolgáltatását.

A Nokia és az Obopay célja az volt, hogy a rendszert olyan mobiltelefon-tulajdonosok is használhassák, akiknek jelenleg nincs saját folyószámlájuk. A finn mobiltelefon-gyártó úgy véli, hogy a szeptember 2 és 3 között rendezendő Nokia World kiállításon hivatalosan bemutatkozó új Nokia Money nevű szolgáltatás iránt elsősorban a fejlődő országokban lesz hatalmas az érdeklődés.



A Nokia Money először 2010 elejétől lesz elérhető. A hálózat részét képező kirendeltségek létrehozása már javában zajlik. A cél, hogy ezeken az állomásokon az ügyfelek készpénzt vehessenek fel, illetve fizethessenek be. "Jelenleg világszerte 4 milliárd ember használ mobiltelefonokat, de csak 1,6 milliárdnak van saját bankfolyószámlája" - jelentette ki Mary McDowell, a cég menedzsere és fejlesztési vezetője. Az új szolgáltatásnak köszönhetően a pénzügyi tranzakciók annyira egyszerűvé válnak, mint egy üzenet elküldése SMS-ben.

A cél, hogy egy mobilalkalmazás segítségével bárki pénzt utalhasson át valakinek és ehhez elegendő legyen csupán az illető mobiltelefonszámát ismernie. A számokat a beépített telefonkönyvből egyszerű lesz kiválasztani. Az új hálózatot a Nokia az Obopay amerikai vállalattal közösen fejlesztette ki, amely már jelenleg is üzemeltet egy mobil tranzakciós platformot. A finn konszern tavaly márciusban kereken 70 millió dollárért vásárolt részesedést a 2005-ben alapított amerikai cégben.

A Nokia Money előnye, hogy - bár a Nokia modellekre előre telepítik, - nem csak a finn gyártó készülékein fog működni, ráadásul nem kötődik majd egyetlen szolgáltatóhoz sem. A tervek szerint az új megoldás nem csak nyitott lesz más szolgáltatások felé, de a fejlesztők igyekeznek azokkal kompatibilissé is tenni. Ezáltal pedig valóban könnyebbé válhatnak a mobil átutalások és kifizetések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #5
    A PayPal tényleg drágább, mint a www.moneybookers.com.
  • kovadam87 #4
    Persze magyarországra mire elér ez az egész, megöregszünk kétszer. A paypal meg iszonyat lehúzós, kellene olcsóbb megoldás és ez jónak is tűnik. Egyenlőre only in the U.S.
  • Epikurosz #3
    PayPal for Mobile
    iKobo for Mobile
  • nyalógép #2
    Cikkre visszatérve, nagy igény lenne a kis összegű átutalások olcsó, egyszerű lehetőségére, remélem minél hamarabb el fog terjedni.
  • ratata22 #1
    milyen érdekes, hogy mekkora gazdasági fellendülés tapasztalható az erősen KGST gyanús Finnországban, amelynek címerében máig egy b*zi nagy SVASZTIKA látható, amelyet messze elkerülnek a sasorrú politikusok , mert félnek tőle, mint ördög a tömjénfüsttől... ugye milyen érdekes? pedig a szovjet csapatok őket is "felazabadították" volt anno... a sassorú ORRtodox kaporszakállas körülmetélt kóborkeresztények , akiket a világon mindeütt olyannyira szeretnek