Berta Sándor

GSMA - MasterCard együttműködés

A GSM Szövetség és a MasterCard közös programjának célja a mobil készülékekkel való fizetés elterjesztése és népszerűsítése.

A szakemberek szerint a mobil fizetés elsősorban a világ országaiban megtalálható mintegy 200 millió bevándorló körében válhat népszerűvé, hiszen ők szeretnék támogatni otthonmaradt családtagjaikat, de azok többnyire nem rendelkeznek bankszámlával. A 3GSM konferencia keretében bejelentett projekt segítségével 2012-ig szeretnék megduplázni a nemzetközi tranzakciókban jelenleg részt vevő emberek (kb. 1,5 milliárd fő) számát, míg a pénzforgalmat a mostani négyszeresére növelnék.

"Az egész világra kiterjedő pénzügyi fordítókorong létrehozása a mobil hálózatokban főleg a bevándorlók számára praktikus megoldás, azért, hogy a pénzüket biztonságban és olcsón juttathassák el szeretteiknek" - mondta Rob Conway, a GSMA vezetője. A cél a mostani 24 százalékos, mintegy 50 dollárt kitevő tranzakciós díjak drasztikus csökkentése.

Az első hálózatot Indiában és a Fülöp-szigeteken hozzák létre. Az indiai szubkontinensen a GSMA partnere a Bharti Airtel, míg a Fülöp-szigeteken a Smart lesz. Utóbbi cég több országban is elindítja a programot, így például Bahreinben, Olaszországban és más olyan államban is, ahol sok fülöp-szigeteki dolgozik.

A GSMA adatai szerint világszerte évente több mint 230 milliárd dolláros pénzügyi forgalmat regisztrálnak. A szervezet ezért a mostani programon kívül közös tanulmányt készít a Világbankkal és a brit fejlesztési minisztériummal is, amelynek célja a mobil fizetés bevezetése a világ 20 országában. A megoldás kétségtelenül óriási lehetőségeket rejt magában, hiszen ha már csak azt veszi alapul az ember, hogy a mobiltelefonok száma folyamatosan nő - a világ szegény államaiban is -, akkor látható, hogy a következő esztendőkben világszerte elterjedhet a mobil fizetés.

Ráadásul a MasterCard garanciát jelent a tranzakciókra is, hiszen a céget gyakorlatilag a világ össze országában ismerik, illetve jelen van. Vagyis látszólag minden feltételt adott, így a szakembereknek most már csupán az emberekben meglévő esetleges biztonsági aggodalmakat kell eloszlatniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!