Berta Sándor

Túl kevés a webes betűkészlet

A World Wide Web 20 éve létezik. Azóta sok minden változott, de egy dolog nem: kevés az online elérhető és használható fontkészlet.

Gyakorlatilag majdnem az összes oldal arra van kárhoztatva, hogy - kompatibilitási okokból - mindig ugyanazt a néhány betűkészletet használja. Egy javaslat szerint egy új W3C szabvány kidolgozása és bevezetése megoldhatja ezt a problémát. "Minden a témával kapcsolatos beszélgetés két dologról szól. Az egyik, hogy hamarosan tetszőleges számú webes fontkészletünk lesz, míg a másik, hogy meg kellene oldanunk a szerzői jogi problémákat. De a valóságban egyik témáról sem beszélnek" - jelentette ki Erik van Blokland. A bejegyzést tartalmazó esszé 1996-ból származik. Van Blokland, a digitális tipográfia egyik úttörője azóta sem vette le honlapjáról az írást.

A probléma elsőre talán nem is feltűnő. A felhasználók csak egy idő után teszik fel maguknak a kérdést: miért is alkalmaznak minden oldalon ugyanolyan betűkészletet? Megoldást jelenthetnek a szabadon, licencek megfizetése nélkül használható fontok. Ilyeneket kínál az Open Font Library, amelyet többek között a Mozilla Alapítvány és a TeX Users Group is támogat.

A korábbi kísérletek azonban, amelyek célja a GIF-, a Flash- vagy éppen a Microsoft EOT rendszerén alapuló betűk bevezetése volt, mind kudarcba fulladtak. Az ok: vagy nem voltak kompatibilisek a jelenlegi webes szabványokkal vagy - mint az sIFR és a Cufon esetében - túl bonyolult lett volna az integrálásuk. A Firefox 3.5-ös verziója által támogatott @font-face ugyan lehetővé teszi, hogy olyan betűkészletek is megjelenjenek a képernyőn, amik nincsenek a felhasználó számítógépére telepítve, de a gondot ebben az esetben is a megoldatlan licencproblémák jelentik.

Az új fontkészletek kifejlesztése sok pénzbe és időbe kerül. Érthető, hogy a közösségek, illetve cégek (FontShop/FontFont, Adobe, Linotype stb.) pénzt akarnak látni a munkájukért. A Tobias Frere-Jones és Jonathan Hoefler által kilenc év alatt elkészített Mercury betűkészlet licence például 499 dollárba kerül, egyetlen munkaállomás esetében. A House Industries, a FontFont, az Emigre, Hoefler és Frere-Jones nem véletlenül támogatják Van Blokland és Tal Leming két alkalommal is ismertetett javaslatát, amelynek célja egy új formátum, az úgynevezett .webfont létrehozása és alkalmazása.

Van Blokland és Leming elutasították a digitális másolásvédelmekhez hasonlító megoldások használatát. Johno Boardley dizájner optimista volt, szerinte az első .webfont-technológiát támogató honlapok már 2011-ben megjelenhetnek. Leming elmondta, hogy be akart lépni a W3C-be, hogy ott egy munkacsoportban dolgozhasson, de az első 3 esztendőre évi 7900 dolláros díjat kellett volna fizetnie. Ehhez társultak volna az utazási és a rendezvényköltségek. Igazán az szomorította el, hogy úgy tűnt számára, a megbeszélések zárt ajtók mögött zajlanak. A szakemberek egyelőre csak remélik, hogy mielőbb sikerül változtatni a helyzeten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hol9672 #33
    A Lucida Console a legjobb akkor is, ez az egyetlen, ami még 6-os fontméretben is olvasható marad.
  • johnsmitheger #32
    a notepad++ teljesen free. Engem is meg lehet győzni, hogy mekkora ereje van a HTML-nek. A következő oldalon található flash bemutatót szeretném kérni HTML/javascript vagy bármi mással megvalósítva (persze ne javafx és ne silverlight legyen:)
    Flash vs HTML

    Valahogy röviden megpróbálom felköhögni, hogy mi a problémám a html-el, mert eddig nem voltam túl világos. A HTML valami hyper text markup language? A text-el van a bajom, az ma kurv@ kevés egy weboldalon. A flash ezerszer többet nyújt, ha web-es élményről van szó és csak a design számít. Ha csak a szöveg számít, akkor térjünk vissza a gopher-hez...

    A vásárlás itt most nem számít, írtam, hogy az szokás kérdése. Meg lehet venni, de egyszerűen nincs rá szükség. Ha képes vagyok egyensúlyozni a bringámmal ,minek tegyek rá pótkereket? Az ide nekek csak pótkerék. Az ára nem számít, mert nem kell.
  • Sir Ny #31
    notepad++? előbb még csak egy sima notepad volt. ha így haladunk, pár hsz múlva eljutunk addig, hogy akár meg i vehetné a cuccost...
  • johnsmitheger #30
    Azért nem fizet, mert van aki képes egy szimpla notepad++ segítségével programozni. Csak egy web alkalmazáshoz eleve több nyelven kell programoznod (php,ruby, javascript, vagy flex plusz ugye sql, html, xml, stb.) és évek alatt rávisz a kényszer, hogy ne kelljen egy ide, hogy ki tudj rakni egy pár cuccot az oldalra vagy hozzá tudj nyúlni, hogy esetleg kijavítsd. Ez nem kitudom-e fizetni vagy nem kérdés. Butaság lenne pár 10e forintról beszélve ilyen miérteket vadászni. Ez nem tétel ott, ahol nagyobb alkalmazások születnek. Ez szokás kérdése illetve, ha valaki csak ide-vel képes kirakni egy gombot, arra nem bíznék egy fejlesztést se, sorry :D Mondj egy ide-t, ami minden nyelvet visz hibátlanul egy gyorsabban bejön, mint a notepad++.. lécci ne a netbeans-t, mert az javaslow... Ja és a flex compilert kb. 5 perc alatt "bekötöttem" hotkey-re és el is indítja a flashplayer-t, ami miatt sz@rtam a rendes ide-re.
  • Sir Ny #29
    "Egyébként a flex sdk letölthető ful ingyen, max az ide nem, de azért egy programozó nem fog sírvafakadni, ha éppen csak egy notepad, ami rendelkezésre áll."
    miért ne fizetne a flexért, ha a windózért fizetett? ha a windózért sem fizetett, akkor a flexet is megszerzi kalózul. ha nem kalóz windózt használ, akkor notepadot sem.
  • balee66 #28
    Neked lehet, hogy nem, de a webfejlesztőknek bizony, hogy elég nagy probléma.
  • johnsmitheger #27
    Maximálisan egyetértek sonicXX-el. Nézzük, hogy mire jut a teljesen ingyenes, és nyílt szabvány rengeteg idő alatt: most raják be a video és audio tag-eket a HTML-be. KOMOLYAN LESZ ANIMÁCIÓ A NETTEN??? Bakker, de gyorsan halad a kor. Azért amikor szétfikázd a flax/flash/=adobe cuccokat picit gondolj bele, hogy mikor hogyan nézel filmet neten. Ha a w3c-n múlba bazzeg még nem lenne mozgó kép MA SEM! Részemrők sz@rok az ingyenes és nyílt sz@rokra, HA NEM MŰKÖDNEK. Egyébként a flex sdk letölthető ful ingyen, max az ide nem, de azért egy programozó nem fog sírvafakadni, ha éppen csak egy notepad, ami rendelkezésre áll.

    Bár, lehet, hogy én látom rosszul, és nekem is várnom kellene a csodát, ami ingyenes, nyílt, és minden nap utal 1000000$-t a számlámra :DDDDD
  • Yv@n #26
    "Légyszíves egy kicsit fogj vissza a modorodból."
    Mert?
    Világosan látszik, hogy az említett célcsoport szép szóból nem ért. Ha nem tetszik ignoráld, kivéve ha oda sorolható vagy, ez esetben ugyanis kurvára fontold meg az elhangzottakat...
  • Taybore #25
    Légyszíves egy kicsit fogj vissza a modorodból.
    Amúgy meg az böngészési és e-mailezési szokásokkal kicsit elmentetek OFF irányba.
    Julius Caesar-nak is lehet igaza, de a kevés font szerintem főként a webfejlesztőket zavarja, mintsem a felhasználókat. Például a lentebb említett céges profil kialakítás problémája miatt.
  • Julius Caesar #24
    Szevasz már évek óta netezek, de ez a probléma sosem merült fel benne, hogy kevés a font készlet. Valahogy nem ez a legfontosabb szerintem.