Gyurkity Péter

Nyílt kodekek nélkül marad a HTML 5

A különböző cégek ellenállása miatt a többek között egyszerűbb zene- és videólejátszást ígérő új verzióból kimarad az Ogg Theora, illetve a H.264 kodek - ezek helyére egyelőre egyik fejlesztést sem jelölik.

A HTML 5 specifikációján dolgozó Web Hypertext Application Technology (WHAT) Working Group komoly ellenállásba ütközött a fenti kodekek alkalmazása kapcsán, ez pedig a napokban fontos lépések végrehajtásához vezetett. Közölték ugyanis, hogy egyelőre lemondanak az Ogg, illetve a H.264 kodek alkalmazásáról, mivel mindkét versenyző aggályokat váltott ki egyes vállalatok részéről, a lejátszás támogatását pedig szintén nem mindenki hajlandó beépíteni a böngészőkbe.

Az Ogg Theora esetében az Apple akadékoskodott, mondván, hogy nem hajlandó mellékelni a támogatást a QuickTime szoftverhez, mivel szerintük a hardveres támogatás jelenlegi helyzetében súlyos kívánnivalókat hagy maga után, illetve a szabadalmak kérdésében sem tisztázott minden részlet. A cég a többszöri megkeresés után sem volt hajlandó pontosabban kifejteni álláspontját, így tehát egyelőre csak az világos, hogy ellenzik az Ogg beemelését a szabványba. A H.264 esetében pedig az okoz gondot, hogy a Google hiába mellékelte annak támogatását a Chrome böngészőben, nincs joguk biztosítani a lejátszást a böngésző külső forgalmazóin, illetve a szoftver linuxos változatán keresztül - a keresőcég ráadásul úgy véli, hogy az Ogg jelenlegi állapotában nem alkalmas olyan portálok üzemeltetésére, mint amilyen a YouTube.

Ami az egyes böngészőket illeti, a Mozilla Firefox 3.5 egyedül az Ogg beépített lejátszásáról gondoskodott, ám (az Opera fejlesztőivel együtt) nem implementálják a H.264 kodeket a licencelési gondok miatt. Ahogy azt említettük, a Google Chrome esetében mindkét kodek támogatása megoldott lenne, míg a Microsoft egyelőre még nem is nyilatkozott saját szándékairól, így nem tudni, hogy miként oldanák meg az HTML 5 "video" tag kezelését. Emiatt egyelőre nem neveznek meg egyetlen kodeket sem a szabvány részeként, ahogy azt annak idején az IMG tag esetében is tették.

A szabványon dolgozó szakemberek két eltérő utat vázoltak fel a jövőre nézve. Az egyikben az Ogg népszerűsége és támogatottsága olyan szintre emelkedne, amely eloszlatná, vagy legalábbis csökkentené az Apple aggályait, a másikban pedig megvárnák a H.264 licenceinek elavulását, ezt követően pedig szabadon alkalmazhatnák a platformot az "audio" és "video" tagok által.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • takysoft #19
    ja és van xhtml 5 is
    egyszerre fejlesztették ki. lehet utánanézni
  • takysoft #18
    hát épp ez az.
    sose jó, ha valaki túl monopol. jó a flash. de nem ingyenes. és nem is nyílt forráskódú. Adobe jó cég, de egy cégre sose bíznám az internet jövőjét.

    Amúgy Firefox 3.5 támogatja már a az új videotechnológiákat itt lehet tesztelgetni.

    meg azt se felejtsétek el, hogy a flash egy plugin. olyat meg nem mindenhol engednek telepíteni. jobb, ha a böngésző alapból tud minden fontosat...
  • Mailor #17
    Nem értem mit erőlködnek, mikor rég ott a flash, és újabban már a brózerban futó 3D FPS-eket is le lehet benne kódolni ... platformfüggetlen és pixelre úgy fog kinézni minden OS-en és böngészőben ahogy le lett kódolva.
    Ráadásul egy egy jó szerkesztő is van hozzá, átlátható, a kezelése gyerekjáték, a kódolást megtanulni AS1-2-ben alapfokon még az is meg tudja aki antitalentum a gépekhez. Jó hogy nem ingyenes, legalábbis a szerkesztő, de ez van. Szerveroldalon megtehetik a tehetősek, cégek, stb.
  • Justil #16
    Nem célja kiváltani, és nem is tudná.
  • Sanyix #15
    mocskos epl
  • Praetor #14
    Igen, de a cikk a miértekre is választ ad. Jelenleg a HTML 4.01 strict a favorit(az xhtml persze a divat, de a divat nem feltétlenül célszerű), a jövő meg a html 5. Gondolom egy 2-3 év múlva már elég elterjedtek lesznek a html5-öt támogató böngészők, hogy érdemes lesz váltani a fejlesztőknek.

    Kicsit attól félek, hogy kiherélik a html5 szabványt a vállalatok nyomására, csak azért, hogy nehogy kiválthassa a flash, silverlight...stb. megoldásokat.
  • phoenix1 #13
    Ha jól tudom, ha nem akkor valaki kijavít de a wmv-sem az, pl. ezt a virtualdub is kiírja neked ha wmv-t akarnál behúzni a virtualdubba.
  • passatgt #12
    nem lesz több xhtml már, annak befellegzett:)
  • Praetor #11
    Speciel én ezzel értek egyet.
  • TarazaMavis #10
    Adna nekem az idézethez vki támpontot? Itt nem az x264-ről besznek, ha jól gondolom.
    "Google has implemented H.264 and Ogg Theora in Chrome, but cannot provide the H.264 codec license to third-party distributors of Chromium,..."