Gyurkity Péter

Olcsóbb és gyorsabb lesz a DDR3 idén

Legalábbis erre számítanak a szakértők, mivel a memóriagyártók új technológiával készülnek, alacsonyabb fogyasztást, nagyobb órajelet, valamint kedvezőbb késleltetési mutatókat eredményezhet.

Azt jól tudjuk, hogy a DDR3 (a második generációhoz hasonlóan) azonos órajelen nem sok előnyt kínál közvetlen elődjéhez képest, a különbség igazán akkor mutatkozik csak meg, ha alaposan megnöveljük az órajelet - erre kínálnak igazi lehetőséget az újítások. A jelek szerint azonban a gyártók az új változatokkal végre elérhetővé teszik az igazi előnyöket számunkra, ami minden szempontból megfelelő különbséget eredményez majd a mostani generációhoz képest.

A DailyTech beszámolója szerint több gyártó is 50 nanométeres változatokkal készül az év közepére, illetve az őszre, hogy kellőképp felkészüljenek az Intel új processzoraira, valamint a Windows 7 megjelenésére, amely nyilván újabb lökést ad majd a vásárlói igényeknek. A sort várhatóan az Elpida nyitja majd meg, amely már elkészült az új technológiával, az első példányok esetében pedig rögtön 25 százalékos gyorsulást ígérnek a felhasznált anyagok és a kialakítás révén. Ezek a chipek a sztenderd 1,5 voltos beállításokkal 2,5 gigabitet préselnek át másodpercenként, ám elérhetővé vált egy lassabb beállítás is, amely 1,2 voltot és 1,6 Gb/s-os sebességet jelent. A cég technológiáján alapul a Corsair Dominator GT is, amely 2 GHz-en fut, megjelenése pedig még január vége előtt esedékes.

A Samsung szintén hasonló megoldással készül, mégpedig szintén 50 nanométeren. A 2 Gb-es DDR3 jelenleg elsősorban számukra jelent nagy előnyt, ugyanis a produktivitás terén 60 százalékos ugrásról számoltak be, a jelenlegi DDR2-termékekhez viszonyítva. A Qimonda szintén elkészült a prototípusokkal, ezek azonban 46 nanométeren készülnek, a sorozatgyártást pedig az év közepén tervezik beindítani. A gyártók terveiben fontos szerepet játszik az AMD Socket AM3 foglalat, valamint az Intel Lynnfield négymagos chipek érkezése, ezek ugyanis már DDR3-memóriavezérlőt tartalmaznak majd. Idén a DDR3 a teljes memóriapiac csaknem egyharmadát hódíthatja meg, ez az arány azonban 2011-re már 72 százalékra nőhet.

A Lynnfield és a Windows 7 megjelenése ráadásul olyan keresletet generálhat, amelynek eredményeként a DDR3 ára gyors csökkenésnek indulhat, szinte teljesen eltüntetve a különbséget a DDR2-höz képest. Ami a gyártókat illeti, a többség már nem erőlteti az új gyártástechnológiák bevezetését a második generáció esetében, inkább rögtön DDR3-ra állítják át a meglévő 65 és 75 nanométeres gyártósorokat, ez ugyanis olcsóbb megoldást jelent számukra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #23
    A memoriabusz sebessegenek a novelese csak akkor er valamit, ha vele egyutt az alatta levo memoria is gyorsabb lesz. Egyebkent meg eleresi idoben: SD-200 = DDR1-400 = DDR2-800 = DDR3-1600 = DDR4-3200 :-) Es mivel a ddr3 mar kepes 1 muvelettel kiszolgalni egy teljes cache sort, ezert a memoria elektronika tovabbi parhuzamositasa es a busz gyorsitasa mar nem hoz tul sok elonyt, legalabbis amig a cpu-kat at nem tervezik, ami az x86 eseteben nem tul valoszinu.
  • 2097 #22
    Kedves elvakult XP rajongok: lassan tudomásul kellene venni, hogy eljár felette az idő és senki nem akar már egy halottra bármilyen dolgot is írni. Ha nem akarsz Vistát használni a szíved joga. Persze tudom ez Mo. itt mindig nem vagyunk képesek leszokni a még a DOS-os programokról sem és pont az ilyen típusú emberek miatt mint ti.
    Egyébként fogalmam sincs mi a bajotok a Vistával, mert nem nagyon volt olyan progi amivel gondom lett volna (max annyi mivel régi volt be kellett pipálnom, hogy futtatás mint rendszergazda ennyi). Attól, hogy lámák vagyunk nem kell szidni. Írj jobbat vagy használj linux-ot ahogy érzed.
    Ami még széppé teszi a dolgot, hogy általában az olyanok a leghisztisebbek akik meg sem vették.
  • [HUN]FaTaL #21
    Az egy dolog hogy fingod sincs se a vistaról, se a windowsról, se a dx10ről meg úgy általában az egészről, de legalább ne írkáld a hülyeségedet :D Van fogalmad róla hogy egyáltalán miért nincs DX10 XPre? A hekkelt szar az nem DX10, XPre nem lesz az életben soha (ebből kiindulva 11 és 12 sem).
  • qwas #20
    Lehet, hogy az irományodból nehéz volt kihámozni az értelmét. Én azonban nyitott vagyok így: Taníts bennünket hozzáértő MESTER!!! :)
  • qwas #19
    Ebben végül is igazad van. Bár kicsit a tyúk meg a tojás kérésére hasonlít, szerintem.
  • chronos75 #18
    majd megoldják ezt a gyártók helyettetek.. lehet gyakorlatozni a vistával meg a win7 bétával mert úgyis erre mennek teccik/nem teccik..
  • balee66 #17
    kabbe
  • Gerygrey #16
    Ha a kedvenc képszerkesztőd/videóvágó progid/zeneszerkesztőd legújabb verziója csak Vista és Win7 alatt fog menni, akkor cseszheted az XP-d...

    Akinek olyan gyenge a gépe, hogy egy oprendszert nem képes futtatni, az szerinted videót vág és zenét szerkeszt rajta?
  • Ravkin #15
    balee66, qwas, szerintem ha már olvasni sem tudtok nagyobb a baj mint gondoltam...
  • JoinR #14
    Onnantól kezdve, hogy a programra van szüksége, nem az op.rendszer miatt fog gépet venni, hanem a progi miatt, nem? :)