Gyurkity Péter

A Red Hat már tavaly tárgyalt a Microsofttal

A Red Hat első embere egy interjúban elárulta, hogy cége már tavaly tárgyalásokat folytatott Redmonddal egy licencmegállapodás megkötéséről, ám nem sikerült tető alá hozni az egyezséget.

Matthew Szulik a Reutersnek adott interjúban beszélt a tavalyi egyeztetésekről, ám arra nem volt hajlandó válaszolni, hogy vajon azóta felújították-e a párbeszédet a két cég között. Ez elsősorban azért fontos kérdés, mert a Microsoft tavaly sikeresen megállapodott a cég riválisával, a Novell pedig abban reménykedik, hogy ennek révén komoly előnyre tehet szert. Bár a szoftvercég korábban megígérte, hogy nem indít pert az állítólagos szabadalomsértések miatt, mégis jó pont lenne a megállapodás megkötése.

Szulik elmondása szerint az egyeztetések már azelőtt kudarccal zárultak, hogy a Novell-féle megállapodást megkötötték volna. Mindez azt jelenti, hogy a Red Hat már meglehetősen korán beszélgetésbe elegyedett a Microsofttal, ám néhány pontot illetően nem sikerült megállapodni, ezért félbeszakadt a tárgyalás. Azóta sokat változott a helyzet, hiszen az Novell immár Redmond szövetségesének számít, a szoftvercég pedig több alkalommal jelezte, hogy a Linux disztribúciókban számos tőlük származó technológiát használtak fel. Per ugyan nem lesz, ám várható, hogy megállapodásra törekednek majd a többi nagy disztribútorral is.

Ezen a téren a General Public License, vagyis a GPL harmadik változata jelenthet mentőövet, mivel ezt már a Microsoft állításának figyelembevételével alakítják ki a Free Software Foundation szakértői. A szervezet egyik legfontosabb célja, hogy a megfelelő pontok beiktatásával elkerüljék a hasonló eseteket, és a rivális platformok ne veszélyeztessék hasonló kijelentésekkel a Linux helyzetét. A licenc megjelenése és alkalmazása azonban még némi időt igényel, így egyhamar nem fog kiderülni, hogy sikerült-e megvalósítani ezt a védelmet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rotator #5
    Űűű, gyerekek, mintha kínaiul beszélnétek. :) Ez a Tivos ügy durva!
  • turul16 #4
    Nem kell Novell halál hírét terjeszteni.
    Ő nem fogja megütni magát a GPLv3 miatt.
    Tivo-t fogja esetleg zavarni.
  • KOXX #3
    Nem csak a KDE szoríthatja ki őket (ha egyáltalán GPLv3 alatt lesz), nagyon sok program lesz ami rövid időn belül licencet vált v2-ről 3-ra...
  • hpteso #2
    Na kijavitottak mar! jo gyorsak voltatok !
  • strogg #1
    Kíváncsi leszek a novell búrájára, amikor a KDE csoport bejelenti, hogy GPL3-as lesz a KDE4 :)
    Remélem, hogy a novell megtanulja egy életre, hogy a közösséggel ne packázzon. az ő munkájukból él ugyanis....