Franczy

A Red Hat is támogatja a Hammer processzorokat

Az egyik vezető Linux fejlesztő cég, a Red Hat Software a napokban bejelentette, hogy a közeljövőben piacra fog dobni egy olyan, elsősorban szerver számítógépekre fejlesztett operációs rendszert, mely kifejezetten az Advanced Micro Devices (AMD) első 64 bites processzor termékcsaládjára, a Hammer chipekre lesz optimalizálva. A Raleigh-i székhelyű szoftvercég képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a Red Hat Linux Advanced Server Hammer processzorokra optimalizált változatának fejlesztési munkálatai a legnagyobb rendben folynak, vagyis a Hammer chipek piaci debütálásával egy időben az említett operációs rendszer is forgalomba kerülhet.

A Red Hat tehát a közeljövőben ki fog adni egy az AMD Hammer chipekre kifejlesztett 64 bites Linux operációs rendszert, a cég képviselői azonban hangsúlyozták, hogy a 32 bites Red Hat Linux operációs Linux-ok is tökéletesen fognak futni az AMD nyolcadik generációs processzorain. A Red Hat egyébként a napokban zajló LinuxWorld szakkiállítás keretein belül már be is mutatott egy Hammer processzorral szerelt szerver számítógépet, igaz ezen a rendszeren egyelőre még csak egy 32 bites Linux futott. A Red Hat az egyik legjobban hangzó név a Linux operációs rendszerek piacán, tehát a mostani bejelentés nagy fontossággal bír az AMD számára - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Kevin Krewell, a The Microprocessor Report elemzője.

Az AMD első 32-64 bites processzorait világszerte nagy érdeklődés övezi, mind a felhasználók, mind a technológiai és szoftverfejlesztő cégek körében. Utóbbi cégek az idei év eleje óta egymás után jelentik be, hogy milyen jellegű támogatást kívánnak biztosítani a Hammer fejlesztési kódnevet viselő AMD processzorok részére. Konkrét példákat tekintve, a német Linux disztribútor cég, a SuSE először márciusban adott hírt arról, hogy a cégnél megkezdődtek a Hammer processzorokra optimalizált operációs rendszer fejlesztési munkálatai, a világ vezető szoftverfejlesztő cége, a Microsoft pedig áprilisban számolt be arról, hogy a Windows operációs rendszerek tökéletesen együtt fognak majd működni az AMD újgenerációs mikroprocesszoraival. Az IBM a közelmúltban jelentette be, hogy Linux-os adatbázis szoftverének lesz Hammer chipekre optimalizált változata, ezenkívül pedig említésre méltó, hogy a chipsetek, alaplapok és számítógépek gyártásával foglalkozó cégek már javában tesztelik a Hammer chipeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!