Gyurkity Péter

Megszabadul a Fedorától a Red Hat

A Red Hat egyetlen ingyenes Linux disztribúciójából hamarosan újabb verzió jelenik meg, de már a Fedora Alapítvány égisze alatt. Ez azt jelzi, hogy a vállalat szabadjára engedi a Fedorát, és még inkább a vállalati megoldásokra koncentrál.

Az eWEEK.com információi szerint a bejelentés a pénteken véget ért Red Hat Summit 2005 nevű rendezvény utolsó napján hangzott el, ahol Mark Webbink beszámolt a Fedora Alapítvány létrehozásáról, és a Fedora disztribúció önállóvá válásáról. Az utóbbi években a Red Hat egyfajta kísérleti állatként használta fel a projektet. Az utóbbi időben kissé elhanyagolták a fejlesztést, hiszen az operációs rendszer utoljára tavaly novemberben esett át nagyobb ráncfelvarráson.

A Fedora Project eddig a vállalaton belül működött, és annak idején kifejezetten abból a célból jött létre, hogy a kereskedelmi szoftverré avanzsált Red Hat Enterprise Linux mellett ingyenes megoldást kínáljon azok számára, akik nem kérnek a vállalati disztribúció előnyeiből. A Fedora Project célja "egy teljes értékű, általános használatra szánt operációs rendszer létrehozása, kizárólag nyílt forráskódú szoftverek felhasználásával" - áll a weboldalon.

A hír ugyanakkor némileg meglepő, hiszen a Fedora soron következő, 4-es verziója éppen a napokban jelenik meg, és számos újdonsággal szolgál majd az érdeklődőknek. Ezek közé tartozik az új GCC 4 fordítóprogram, a XEN virtualizációs szoftver, a kibővült processzortámogatás, és egyéb kisebb-nagyobb újítások. A jelek szerint a Red Hat még inkább a vállalatoknak szánt Red Hat Enterprise Linux fejlesztésére koncentrál majd, és teljesen felhagy az ingyenes disztribúció fejlesztésével.

Sokan már korábban megkérdőjelezték a két projekt egyidejű fejlesztésének hatékonyságát, és egyre kevésbé bíztak a vállalatban, amely érezhetően a kereskedelmi szoftverek piaca felé fordult. Az önálló alapítvány létrehozása minden bizonnyal kielégítő válasz ezen panaszokra, bár az is igaz, hogy ily módon könnyen lelassulhat a fejlesztés. A vállalat ugyan azt ígéri, hogy továbbra is segíteni fogja a disztribúció fejlesztését, de ez a segítség valószínűleg nem lesz a korábbi erőfeszítésekhez fogható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garfield #10
    Ejjj, az a fránya szövegértés, mi?
  • DOT #9
    A "szabad szoftver" egyre inkább eltolódik a biznic felé...
  • Zsoltika 007 #8
  • JeD #7
    Mert az mióta Red Hat? :)
  • Pintyőke #6
    "A Red Hat egyetlen ingyenes Linux disztribúciójából hamarosan újabb verzió jelenik meg"

    Ezekszerint a Debian mar nem is disztribucio???
  • maozedong #5
    azért szurkolok nekik--.-
  • mechorg #4
    egyszer én is ki akartam próbálni a fedorát, de tiszta bug volt a setup, és nem tudtam fölrakni. ennél többet nem tehettem az ügyért :)

    (jaj de jó volt újra hozzászólni valamihez, mióta nem jön a hírlevél de mérnem)
  • fie #3
    Nem csak ezek, hanem a többi 1652 frissített csomag miatt.
  • testerlnx #2
    Gondolom 4... De nyilván nem csak ennyi újdonság lesz benne...
  • FTeR #1
    "Ezek közé tartozik az új GCC 4 fordítóprogram, a XEN virtualizációs szoftver, a kibővült processzortámogatás, és egyéb kisebb-nagyobb újítások."

    ezért kár kiadni egy új verzsönt, mégha ingyenes is.
    hanyadik számjegy vált?