Berta Sándor

Hajlítható színes kijelző

A felhasználó leül a metrón, előveszi a zsebéből a képernyőt, kihajtogatja és máris olvashatja a legfrissebb híreket. Utópia? Aligha. Dél-koreai és holland kutatóknak köszönhetően mindez már valóság.

Az összehajtható színes kijelző ötletét az LG Philips LCD mérnökei valósították meg a dél-koreai LG Eletronics és a holland Philips közös leányvállalata Szöulban mutatta be a terméket. A most elkészült prototípus méreteiben egy A4-es lapra hasonlít. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a készülék még nem hajtogatható össze, csak összehajlítható. Mindez azt jelenti, hogy az elektronikus újságok víziója hamarosan már valósággá válhat.

Maga a kijelző egy csupán három ezredmilliméter vékony, fém- és műanyagfóliákból álló alapon helyezkedik el. A képernyő 4096 szín megjelenítésére képes és teljesen azt az érzést kelti, mintha az ember egy újságot olvasna. A felület minden oldalról, akár 180 fokos szögből is jól látható, rendkívül energiatakarékos és ha bárki megunta az adott tartalom olvasását, akár zsebre is teheti.


A terméknek vannak hátrányai. Hasonlóan az áprilisban a Fujitsu által bemutatott Farb-E-Paper-Displayhez a reakcióidő és az információk feldolgozási ideje még relatív magas, akár a tíz másodperc is eltelhet egy teljesen új tartalom megjelenéséig. Vagyis ezek a kijelzők a szakemberek szerint most még inkább csak olvasómonitorok, multimédiás célokra jelenlegi formájukban még nem alkalmasak. Minden hátrányuk ellenére azonban már most számos cég élénken érdeklődik e termékek után, hiszen a nyomtatott sajtóban utazó médiavállalkozások már évek óta várják egy használható rugalmas képernyő megjelenését.

A Fujitsu 2008-tól már árusítja is a szupervékony, hajlékony színes képernyőt, amelyre vezeték nélküli internetkapcsolaton keresztül jut el a tartalom. A LG Philips e-papírjáról még nem tudni, hogy mikor lesz kapható, de valószínű, hogy már a közeli jövőben elkezdik a sorozatgyártást. A szakértők úgy vélik, hogy a hajlítható kijelzők forgalmazásából már 2010-ben világszerte hatmilliárd dolláros bevételre számíthatnak majd a gyártók, a piac pedig akár öt éven belül a duplájára nőhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • maestro85 #27
    Csak eddig nem volt színes. Talán nem elég jelző ez. Eddig is lehetett olvasni fekete fehérről.
  • bandypappa #26
    Ez most ujdonság? Már van régebbóta.
  • rendiboy #25
    Nos ez nem rossz ötlet, de egyelőre még álom marad
  • Clarke #24
    Nekem is a "Vörös Bolygó" ugrott be először:)
  • Szefmester #23
    tulajdonnevek nagybetűvel! egyes leülhetsz..

    az érintőpapír még jobb lenne.. akkor a szerepjátékos karakterlapok is elférnének rajta :D
  • zola2000 #22
    Ahoz előbb demszkinek mennie kéne!
  • qwas #21
    Azért ez még nagyon messze van attól hogy összehajtva zsebre lehessen tenni. Pontosabban ha onnan előveszed és széthajtod akkor egy működő valamit tarts a kezedben mert ugye összehajtani összelehet a porcelántányért is csak utána széthajtva nehéz belőle enni, főleg levest.
    Szerintem majd a 4-es metrón lehet ilyet olvasni addíg nem.
  • zola2000 #20
    Miért az opera mini 176x220as telefonkijelzőn simán jól használható. Én sokszor szoktam rajt nevezni (most is arról írok). Jobb telefonokon mint nokia n70, n90 még jobb lehet.
  • atomka91 #19
    télleg jó 5let a hengeres dolog sztem is és főleg jó lenne suliba :) már látom hogy 15 év mulva fogja a diák kitekeri és az érintőpapiron dolgozik stb... Csúnyán fejlődik az emberiség (talán mág gyorsabban is mint a Sci-Fi filmekbe :)
  • Szefmester #18
    de nem kell hajtogatni, sztem egy hengrebe betekerni oszt jóccakát.. jobb is lenne ha ilyenen vihetném a könyveket.. a suliban pl kifejezetten jó lehet.. persze ha ezt nem viszed akkor semmit sem vittél :D