Az adathalászok a VoIP-re koncentrálnak

A manapság olcsón vagy ingyen elérhető VoIP-telefonszámok és az egész internetes telefonőrület hatására az adattolvajok új lehetőségeket kaptak a kezükbe.

A bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel élnek, hogy elnyerjék a bizalmas információkat és átvegyék a mit sem sejtő felhasználók gépei felett az uralmat: az adathalászok újabban emailek helyett telefonon zaklatják áldozataikat. Az adathalászat az egyik legjelentősebb fenyegetés az internetes bűnözés világában; csak májusban 20 ezer ilyen jellegű webodal jutott az adathalászat ellenes csoport tudomására.

A Secure Computing biztonsági eszközöket gyártó vállalat arról tájékoztatott, hogy a legújabb támadások során a hívott fél egy automata szöveget hall, ami arról értesíti, hogy valami gond adódott a bankszámlájával. Az üzenet továbbá tartalmaz egy útmutatást is, hogy milyen számot kell hívni a probléma megoldásához. Ezt felhívva az áldozattól 16 jegyű bankkártya azonosítóját próbálják meg kicsalni. A biztonsági cég szerint a csalók vélhetően korábbi adatlopások révén jutottak hozzá a VoIP-os telefonszámokhoz.

"A vásárlóknak nagyon elővigyázatosaknak kell lenniük, amikor telefonon kiadják személyes adataikat. A józan ítélőképesség a védelem első vonala" - figyelmeztetett Paul Henry, a Secure Computing alelnöke a ZDNet oldalán. A legtöbb esetben a támadás kivédhető azzal, hogy kerüljük a telefonon, vagy emailben kapott telefonszámokat és csak azt hívjuk fel, amelyik a bankkártyán vagy a banki szerződésen olvasható.

A kiberbűnözők mobiltelefonon is folytatják áldásos tevékenységüket: az Egyesült Királyságban, Izlandon, SMS üzenetekben próbálták meg a felhasználókat ártó szándékú webodalakra csalni, ami rendszerint hátsó kaput nyitott az áldozat rendszerén - jelentette az F-Secure finn antivírus cég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • akyyy #3
    aki deből, nah az megérdemli!
  • Yv@n #2
    A legtöbb ember szeret munkahelyéről lelépni fizetés nélküli szabadsággal, csak hogy banki/egyéb ügyeit intézhesse...grat az okos gondolkodásodhoz :)
  • Mice #1
    nc...aki lusta elmászni a bankig meg is érdemli...