Berta Sándor

Mobiltelefonon ítélt el egy vádlottat egy brit bírónő

Mostanáig még soha nem volt arra példa, hogy egy vádlottal a bíró mobiltelefonon keresztül közölje az ítéletet. A nem mindennapi esetre azért került sor, mert a férfi nem tudott időben megérkezni a tárgyalásra.

A 44 éves, Aftab Ahmed nevű taxis éppen a tárgyalására tartott a kelet-angliai Ipswich városába. A férfinek azért kellett volna megjelennie a bíróság előtt, mert csődbűntettel vádolták meg és az ügyében éppen ítéletet akart hirdetni a testület. Aftab Ahmed azonban elkésett, és kénytelen volt felhívni az ügyben eljáró bírónőt, miszerint éppen dugóba került és elnézést kért a késésért. A bírónő tudomásul vette a bocsánatkérést, majd váratlan fordulattal közölte a vádlottal, hogy ha akar, már ne is fáradjon el Ipswichbe, ugyanis azonnal telefonba mondja neki az ügyben hozott ítéletet.

Az esetről a Daily Telegraph nevű brit lap számolt be. A taxis elmondása szerint az első másodpercekben szinte szóhoz sem jutott, mivel azt hitte, hogy a bírónő csak valami rossz tréfát űz vele. Az azonban nem tágított, és miután megbizonyosodott róla, hogy a férfi nem vezetés közben telefonál, a mobiltelefonba kihirdette az ítéletet, amely szerint a taxis bűnösnek találtatott. A büntetése összesen 140 órányi közmunka és 1050 eurónak megfelelő angol font pénzbüntetés volt.

A vádlott elmondta, hogy ugyanúgy kellett viselkednie, mintha a bírónő nem a telefonban, hanem a tárgyalóteremben hirdette volna ki az ítéletet. "Végig teljesen nyugodtnak kellett lennem és nem volt szabad közbeszólással megzavarnom a bírónőt az ítélethirdetés közben" - idézte fel a szokatlan és precedens értékű ügyet Aftab Ahmed.

A férfi egyébként már korábban vallomást tett. Azzal vádolták, hogy miután csődöt jelentett, a csődbiztosnak nem számolt be teljesen őszintén és minden részletre kiterjedően a pénzügyi helyzetéről. Mindenesetre az biztos, hogy ez az ügy örökre emlékezetes marad a 44 éves taxis számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)