SG.hu

Akár börtönt is kaphatnak a másokról hamis szexképeket generálók Angliában

Az Egyesült Királyság új törvénnyel veszi célba a másokról hamis szexképeket generáló egyéneket, ők pénzbírságra és esetlegesen börtönbüntetésre számíthatnak.

A még el nem fogadott jogszabály értelmében az elkövetők büntetőjogi felelősségre vonásra és korlátlan pénzbírságra számíthatnának, még akkor is, ha nem osztják meg széles körben a képeket, hanem azzal a szándékkal készítik azokat, hogy az áldozatot szégyenbe hozzák. A kormány a törvényt a nők jogi védelmének fokozására irányuló szélesebb körű erőfeszítések részeként pozícionálja.

Az elmúlt évtizedben a mélytanulásos képszintetizáló technológia elterjedése egyre könnyebbé tette akár egy átlagos PC-vel rendelkező ember számára is, hogy megtévesztő anyagokat hozzanak létre azáltal, hogy a szereplők arcát kicserélik valaki másra, aki egyébként nem járult hozzá ehhez. Ez a gyakorlat szülte a "deepfake" kifejezést 2017 körül, amelyet egy "deepfakes" nevű Reddit-felhasználóról neveztek el, aki mesterséges intelligenciával hamisított pornót osztott meg a szolgáltatáson. Azóta a kifejezés a teljesen új, a semmiből szintetizált képeket és videókat foglalja magában, amelyeket az áldozat képein betanított neurális hálózatokból hoztak létre.

A probléma nem csak az Egyesült Királyságban jelentkezik. A múlt hónapban Floridában középiskolás osztálytársnőkről készült deepfake aktfotók miatt emeltek vádat két 13 és 14 éves fiú ellen. A nyílt forráskódú képszintetizáló modellek, például a Stable Diffusion 2022 óta tartó térnyerése növelte a szabályozó hatóságokra nehezedő nyomást az Egyesült Államokban, hogy megpróbálják megfékezni (vagy legalábbis büntetni) a hamis, nem konszenzuális anyagok létrehozását. Az Egyesült Királyság kormánya hasonló okból cselekszik.

"Az új bűncselekmény értelmében azok, akik beleegyezés nélkül készítenek ilyen szörnyű képeket büntetőjogi felelősségre vonásra és korlátlan pénzbírságra számíthatnak. Ha a képet ezután szélesebb körben is megosztják, az elkövetők börtönbe kerülhetnek" - áll a brit igazságügyi minisztérium közleményében. "Az új törvény azt fogja jelenteni, hogy ha valaki szexuális tartalmú deepfake-et készít, még akkor is bűncselekményt követ el, ha nem áll szándékában megosztani azt, hanem pusztán riadalmat, megaláztatást vagy fájdalmat akar okozni az áldozatnak."

A tavaly a szigetországban meghozott online biztonsági törvény bűncselekménnyé tette a nem konszenzusos deepfake képek megosztását. Az új törvényjavaslat - amelynek még át kell mennie a parlamenti eljáráson ahhoz, hogy hatályba lépjen - az első alkalom lenne, hogy illegálissá válna a felnőttekről nem beleegyezéses alapon készült szexuális tartalmú deepfake-ek készítése (a különbség tehát a megosztás és a készítés között van). A kormány szerint a meglévő jogszabályok már most is kiterjednek a gyermekekről készült szexuális tartalmú deepfake-ek készítésére.

A brit kormány arra is törekszik, hogy megerősítse a meglévő törvényeket, lehetővé téve a vádemelést mind a hamisított tartalmak létrehozásáért, mind pedig terjesztéséért, ami a hatóságok részéről szigorúbb büntetéseket vonhat maga után. Laura Farris parlamenti képviselő, a védelmi miniszter nyilatkozatában hangsúlyozta a kormány álláspontját, és kijelentette: "A szexuális tartalmú deepfake képek készítése megvetendő és teljesen elfogadhatatlan, függetlenül attól, hogy a képet megosztják-e vagy sem. Ez az új bűncselekmény kristálytiszta üzenetet küld, hogy az ilyen anyagok készítése erkölcstelen, gyakran nőgyűlölő és bűncselekménynek minősül."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #5
    A hírben pont arról van szó, hogy a felnőttekre vonatkozik a döntés, az új törvény. Semmi közük a gyerekekhez, mert -ahogy te is írtad- az más kategória. Csak itt, a hírben kötötték össze a legutóbbi hasonló hírrel. Az angolok (bocs: brittek) már jóval korábban léptek, és nem a gyerekek, hanem mindenki (főként a felnőttek) miatt.

    #2: Az, hogy ki készítette, kideríthető, hiszen az megvan, kik küldték tovább (akik szintén szankcionálhatók, hiszen nem 'ártatlanok'), így előbb-utóbb eljutnak ahhoz is, aki készítette. Nem ördöngősség. Hasonlóan, ahogy sok egyéb bűnügyet fel tudnak deríteni.

    #3: A férfiak és a nők másképp élik meg az ilyen helyzeteket. A férfiak könnyebben túl tudnak rajta lépni; a nők viszont ezt mindenképp megszégyenítésként élik meg, ami egész életükre nyomot hagy rajtuk (vagy rosszabb esetben végigkíséri a jövőjüket is). És nem mellesleg az esetek számossága is arra mutat, hogy hasonló esetekben a férfiak használják ki a nőket, és nem a nők a férfiakat.
  • kvp #4
    Ez foleg a gyerekek vedelme miatt szukseges, mivel a felnottekrol keszitett valodi kepek alapvetoen nem illegalisak, viszont a kisgyerekekrol semmilyen (valos vagy generalt) kepet nem lehet kesziteni. Mig felnottek eseten is alapvetoen egy barmilyen (hamis vagy titokban keszitett valodi) kep szexualis zaklatasnak minosul, addig kisgyerekek eseten nemi eroszaknak. Mivel egy atlagos biro vagy rendor nem tudja megmondani, hogy a kep valos vagy sem, ezert egyforman kell uldozni, ha tortent valodi fizikai eroszak, ha nem. Nem lehet megmondani csak a kep alapjan.

    A fenti igaz az uj britek koreben nepszeru lefejezos videokra is, bar ott ha az aldozat eletben van, akkor konnyebben ellenorizheto, hogy a felvetel hamis volt-e. Ha nem ellenorizheto, mert nem talaljak az aldozatot (vagy kulfoldon van), akkor cafolatig azt is valosnak kell tekinteni.

    Egyebkent az EU jelenlegi adatvedelmi szabalyai szerint senkirol sem keszitheto semmilyen generalt fenykep vagy video az illeto hivatalos (lehetoleg irasos) beleegyezese nelkul.
  • Bruce_Willis #3
    Az ellenszenvet csak erősíti ha minden szarban nőgyűlöletet látnak.
    Mi francért kellett már megint kiemelni a nőket ért sérelmeket? Mintha férfiról nem készült volna még deepfake..
  • duke #2
    Megerett a vilag a pusztulasra, hogy ilyen nevetseges baromsagot buntetni akarnak ezek az elmebetegek. Mivel kb lehetetlen kideriteni ki keszitette, igy talalalomra fognak kinyirni embereket ilyen vadakkal.
  • tom_pika #1
    ez azért jó, mert ha csak hasonlít valakire a generált kép, akkor is be lehet csukni a készítőt