SG.hu

Civilek szerint a pornó­oldalakra is vonatkoz­nia kellene az EU-platformtörvényének

Több civil társadalmi szervezet sürgette az Európai Bizottságot, hogy a nagy pornóoldalakat "nagyon nagy online platformokként" jelöljék ki, amelyeknek a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) értelmében szigorú rendszert kell követniük.

Az Xvideos a múlt héten azt közölte, hogy havonta több mint 160 millió felhasználójuk van az EU-ban. Ez a szám jelentős kétségeket vetne fel a fő riválisok, a Pornhub és az XHamster által közölt adatokkal szemben, amelyek mindketten 33 millió havi felhasználóról nyilatkoztak. A DSA célja az online szereplők felelősségének tisztázása, beleértve azt is, hogyan kell kezelni az illegális tartalmakat, például a veszélyes árukat, és a káros, de legális tartalmakat, például a gyűlöletbeszédet. A DSA alapján az Európai Unióban havonta több mint 45 millió felhasználóval rendelkező online platformok "rendszerszintű kockázatot" jelentenek a társadalom számára, ezért különleges rendszert kell követniük, beleértve az átláthatósági és kockázatkezelési kötelezettségeket.

Áprilisban az Európai Bizottság bejelentette a nagyon nagy online platformok első csoportját, beleértve a közösségi médiát, mint az Instagram és a TikTok, a keresőmotorokat, mint a Google Search és a Bing, valamint a kiskereskedőket, mint az AliExpress és a Zalando. A "rendszerkockázatot jelentő" platformok listájáról azonban feltűnően hiányoztak a világ legnépszerűbb platformjai közé tartozó pornóoldalak. Az Európai Bizottság várhatóan még az év vége előtt közzéteszi a rendszerszintű platformok második csoportját, de az első csoport máris gondokat okozott az uniós végrehajtó testületnek, mivel a Zalando és az Amazon megtámadta a kijelölést.

Ezzel összefüggésben a nem kormányzati szervezeteknek egyértelmű üzenete van a Bizottság számára: Ne feledkezzenek meg ismét a pornóoldalakról. Bár az online platformoknak februárig kellett volna közzétenniük az uniós felhasználói bázisra vonatkozó adatokat, a legtöbb pornóoldal nem tartotta be a határidőt, köztük az Xvideos, amely a világ leglátogatottabb weboldalai közé tartozik. Múlt héten azonban az Xvideos elismerte, hogy havonta több mint 160 millió felhasználójuk van az EU-ban. Ezzel a számmal nemcsak jóval a küszöbérték fölé kerülne, hanem jelentős kétségeket vetne fel a fő riválisai, a Pornhub és az XHamster által közölt adatokkal szemben is, amelyek mindketten 33 millió havi felhasználóról nyilatkoztak. Egy másik népszerű oldal, a YouPorn mindössze hétmillió látogatót jelentett be havonta.

A civil szervezetek számára ezek a számok nehezen hihetőek. Egy 30 civil szervezetből álló koalíció, köztük az AccessNow, a Center for Democracy and Technology, az European Digital Rights és a Szexmunkások Jogainak Európai Szövetsége levelet írt a Bizottságnak, amelyben azt állítják, hogy több platform számai "meglepően alacsony számok, amelyek lehetővé tették számukra, hogy átmenetileg elkerüljék a VLOP-ként való megjelölést". A szervezetek úgy vélik, hogy a számok "félreértelmezésnek tűnnek", és arra utalnak, hogy "ezek a platformok aktívan megpróbálnak kibújni a felelősségük alól, és nem vonhatók felelősségre a platformjaikon meglévő rendszerszintű kockázatokért".

Az AccessNow májusban azt is közölte, hogy a Pornhub által közölt 33 millió havi felhasználóval szemben "csak 2023 márciusában [a] globális weboldal látogatottsága elérte a 2,5 milliárdot", ezért ez a szám "valószínűtlennek tűnik". A levél felszólítja a Bizottságot, hogy a kijelölés következő fordulójában jelölje ki az összes olyan rendszerszintű platformot, amely eléri a küszöbértéket, tartsa be ugyanazokat a normákat, és legyen átláthatóbb és nyitottabb az érdekeltekkel való konzultációra.

Alessandro Polidoro, a nyílt levelet koordináló ügyvéd elmondta, hogy a kezdeményezés célja, hogy "megmutassa az Európai Bizottságnak, hogy a nagyon nagy online platformok kijelölésének következő fordulójában nem hagyhatják ki ezeket a platformokat a képből". Kifejtette, hogy bár ezeken a platformokon jelen vannak olyan problémák, mint a képi alapú szexuális visszaélések vagy a deepfake, minden rendszerszintű kockázatot az érintett felhasználók vagy szexmunkások megbélyegzése nélkül kell értékelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #8
    Kár, hogy manapság nincs normális ország, ahol ezek a felforgatók ne tennék tönkre a társadalmat.
  • jozsi031 #7
    Civil szervezetek,legtöbbjük felforgató egyed,ellenségeskedés szítása a céljuk,fujj,az EB hasonló.
  • Tetsuo #6
    Nerm igaz amit állítasz. A civil szervezetek és jogvédők, akikről konkrétan szó van magasról tesznek az ember jogaira, felforgatás és egyéb felülről elrendelt akciók a céljuk.
    A fenti esetben is az úgynevezett gyűlöletbeszéd elleni fellépés a legfontosabb, vagyis a gonosz nácik ellen meghozott törvényekkel lehet kontrollálni a közösségek témáit, gondolatait.
    Szexmunkások? Az egész pornóipar egy nagy fertő, szellemisége megegyezik a fenitekkel. Sorra buknak le milliárdosok pedofíliával, aztán hirtelen nagy csönd, összezár a média - és a "civil" szervezetek.

    Valódi civil szervezet például a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat. Nos, őket az aktuális hatalom elnyomja minden területen, állandó támadásnak, alaptalan lejáratásnak vannak kitéve pedig hasznosabb társadalmi munkát végeznek, mint az állami szervek. Ellenben a TASZ, Helsinki B., Amnesty Int. hihetetlen mértékű rombolást folytatnak hazánkban és máshol, pártolva az igazságtalanságot és aberrációt.
  • BruceZ #5
    A Civilek itt civil szervezetet jelent. Nálunk ez alapítvány, közalapítvány, egyesület, szövetség stb. Azaz még a polgárőr és holgászervezetek is "civilek".
  • Cat #4
    Ordas nagy tévedésben vagytok: a jogvédők nem az államot képviselik, hanem az emberek jogainak érvényesüléséért harcolnak, emiatt rendszeresen beperlik az állami szerveket és a hatóságokat.

    Ahogy nézem, itt pedig arról van szó, hogy a külföldön a szexmunkások nem kriminalizált kategória, hanem bejelentett tevékenység, amiért számlát adnak az ügyfélnek, és a bevételből adóznak. Másrészt nekik is járnak olyan jogok, például ha felkerül egy pornóoldalra egy aktusról egy felvétel, akkor elvárható, hogy a közzétevő platformnak meglegyen a videón lévő személyek beleegyező hozzájárulása. Ezek kereskedelmi siteok, vaskos bevételük van a reklámokból és az előfizetésekből, utóbbi személyek adatait kezelik, ilyenformán kötelezettségek is vonatkoznak rájuk.

    Azaz azok a "szemét jogvédők" azt szeretnék, ha videókon szereplő személyek és az előfizetők adatait megfelelően kezelnék, kérésre törölnék, és mindenek megvalósulása kikényszeríthető legyen a platformoktól.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2023.10.31. 10:31:03
  • Tetsuo #3
    Idegenszívű, felforgató ügynökök. Normális országokban nincs mozgásterük és elnyerik méltó büntetésüket.

    Az is vicc, hogy a PornHub annyi látogatót mond, amennyit akar, nem tudják ellenőrizni.
    Nyilvánvaló, hogy előbb-utóbb nem lesz felület, ahol érdemben beszélgetni, eszmecserét folytatni lehet. Állami, pontosabban afeletti kontroll telepszik rá mindenre itt is a hatalmas demokráciában, mint a csúnya kínai diktatúrában. Ezt nem lehet elkerülni. Egy valódi civil szervezet ez ellen küzdene.
  • t_robert #2
    nem a civilek járnak a legtöbbet a pornó oldalakra? :)
  • manypet #1
    Kik is pontosan azok a CIVILEK ???
    Nekem még úgy rémlik, hogy civilnek a nem fegyveres szervnél dolgozókat szokták nevezni, tehát akik nem katonák meg nem rendőrök. Tehát például alighanem én is civil vagyok.

    Kik ezek az önjelölt szervezetek, akik önkényesen lefoglalják maguknak ezt a megnevezést, sok esetben beszennyezve azt, és nekiállnak úgy tenni, mintha ők minden embert képviselnének?

    Persze ez csak költői kérdés volt.
    Tudjuk, a civil elnevezés a balosok új szava önmagukra. A "szocialista" szót már lejáratták, ezért tértek át utána a "demokrata" kifejezésre. Onnantól lettek demokraták. Utána azt is beszennyezték, ezért most megint egy új megnevezést vettek fel magukra ezek a balos csoportok. De ettől még tudjuk, hogy ugyanazokat a felforgató kommunistákat látjuk:

    https://www.youtube.com/watch?v=jeV4SJ_oFiM

    A kígyó hiába váltogatja a bőrét. Attól még kígyó marad.