SG.hu

A szoftverháttérre koncentrálva törnék meg az Nvidia hatalmát a riválisok

Egy technológiai vállalatokból álló koalíció le akarja rombolni az Nvidia dominanciáját a mesterséges intelligencia területén. A Qualcomm, a Google és az Intel is része a finanszírozók és vállalatok egyre bővülő csoportjának, amely úgy érné el célját, hogy az Nvidia titkos fegyverét veszi célba: a szoftvereket, amelyek miatt a fejlesztők az ő chipjeiket választják.

Egészen elképesztőt hajrázott az utóbbi évben az Nvidia, 2,2 billió dollárt érő vállalattá váltak szinte kizárólag a mesterséges intelligencia-chipeknek köszönhetően. Hardverük mellett majdnem ugyanilyen fontos a vállalat közel 20 éves tapasztalata a szoftverháttér terén, amely segít abban, hogy a céggel való verseny szinte lehetetlenné váljon. Világszerte több, mint 4 millió fejlesztő támaszkodik az Nvidia CUDA platformjára, hogy MI és egyéb alkalmazásokat készítsen. A CUDA meggyőző szoftver, teljes körű, és folyamatosan bővül mind az Nvidia hozzájárulásaiból, mind a fejlesztői közösségből. Ezt akarja most megtörni az UXL Foundation, egy technológiai vállalatokból álló konzorcium.

A csoport az Intel által kifejlesztett technológiából tervezi a kiindulást, OneAPI néven olyan szoftver- és eszközcsomagot terveznek létrehozni, amely képes lesz többféle MI gyorsító chipet működtetni. A nyílt forráskódú projekt célja, hogy a számítógépes kódjuk bármilyen gépen fusson, függetlenül attól, hogy milyen chip és hardver hajtja azt. "Megmutatjuk a fejlesztőknek, hogyan lehet kivonulni egy Nvidia platformról" - mondta Vinesh Sukumar, a Qualcomm AI és gépi tanulásért felelős vezetője. "Konkrétan arról van szó - a gépi tanulási keretrendszerekkel összefüggésben -, hogy hogyan hozhatunk létre egy nyílt ökoszisztémát, és hogyan javíthatjuk a termelékenységet és a hardverek közötti választékot" - mondta Bill Magro, a Google nagy teljesítményű számításokért felelős igazgatója. A Google az UXL egyik alapító tagja, és segít meghatározni a projekt technikai irányát.

Az UXL műszaki irányítóbizottsága az év első felében fogja rögzíteni a műszaki előírásokat. A mérnökök azt tervezik, hogy az év végére "érett" állapotba hozzák a műszaki részleteket - mondták a vezetők. Hangsúlyozták, hogy olyan szilárd alapot kell létrehozni, amely több vállalat hozzájárulását is magában foglalja, és amely bármilyen chipen vagy hardveren bevethető. Az alapításnál jelen lévő vállalatokon túl az UXL olyan felhőalapú számítástechnikai cégeknek fog udvarolni, mint az Amazon a Microsoft, valamint további chipgyártók. Az UXL már kapott technikai hozzájárulást harmadik felektől, amelyek között vannak alapítványi tagok és a nyílt forráskódú technológiát használni kívánó külsősök is. Az Intel OneAPI-ja már használható, a második lépés pedig egy szabványos, mesterséges intelligenciára tervezett számítástechnikai programozási modell létrehozása.

Az UXL azt tervezi, hogy erőforrásait a néhány chipgyártó által uralt legégetőbb számítástechnikai problémák, például a legújabb MI-alkalmazások és a nagy teljesítményű számítástechnikai alkalmazások megoldására fordítja. Ezek a korai tervek beépülnek a szervezet hosszabb távú céljába, hogy a fejlesztők kritikus tömegét megnyerje a platformjának. Az UXL hosszú távon végül az Nvidia hardverének és kódjának támogatását tűzte ki célul. Az Nvidia diplomatikusan áll hozzá a kezdeményezéshez. Ian Buck, az Nvidia alelnöke egy nyilatkozatban elmondta, hogy "új ötletek érkeznek az egész ökoszisztémából, és ez segít előbbre vinni az MI-t és a számítástechnika által elérhető lehetőségek körét".

Az UXL Foundation terve csak egy azokból a számos erőfeszítésből, amelyekkel az Nvidia befolyását igyekeznek csökkenteni a mesterséges intelligenciát működtető szoftverek terén. A PitchBook gyűjtése szerint a kockázati befektetők és a vállalatok több mint 4 milliárd dollárt öltek 93 különböző projektbe. Az elmúlt évben erősödött az érdeklődés az Nvidia leváltása iránt a szoftverek potenciális gyengeségeit támadva, és a vállalat vezetésén lyukat ütni kívánó startupok valamivel több mint 2 milliárd dollárt kaptak 2023-ban, szemben az egy évvel ezelőtti 580 millió dollárral.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #1
    Műszakilag semmit sem tudok a dologról... de tény, egy nyilt, egységes, szabványos platform mindig jobb, mint egy piacdomináns saját belső zárt rendszere, ami egyben akadálya is bármilyen versenynek.