SG.hu

Az MI-hajsza az AMD és az Nvidia párharcát hozza

Izgalmat hoz a versenybe, hogy a cégek tajvani vezetői, Jensen Huang és Lisa Su távoli unokatestvérek.

Az Nvidia és az AMD vezérigazgatói nem csak a globális mesterséges intelligencia chipipar két legbefolyásosabb embere, hanem rokonok is. A kapcsolatot először Su ismerte el 2020-ban, nemrég pedig Jean Wu, egy tajvani genealógus részletesen kifejtette. Nem együtt nőttek fel, ami megkönnyítheti a helyzetet, tekintve, hogy most egymás ellen versenyeznek a világ jelenleg egyik legnagyobb figyelmet kapó ágazatának élén. Az ő közös családi történetük Tajvanról indul, egy olyan szigetről, amely egyre inkább az Egyesült Államok és Kína közé szorul, mely két nemzet a csúcstechnológia elsőségéért küzd.

A cégvezetők családfáinak tanulmányozásával foglalkozó Wu szerint Huang és Su "biao jiu" mandarin kínai nyelven, azaz nyugati értelemben első unokatestvérek, akiket egy generáció választ el egymástól. "Hogy pontosak legyünk, Su Huang nagybátyjának unokája" - mondta Wu, aki elmondta, hogy a kapcsolatukat nyilvános feljegyzések, újságcikkek és évkönyvek kutatásával, valamint Huang egyik közeli családtagjának megkérdezésével azonosította. "Távoli rokonok vagyunk" - ismerte el Su mosolyogva, amikor a Consumer Technology Association (CTA) 2020-as rendezvényén megkérdezték a dologról. Az Nvidia szóvivője szintén megerősítette, hogy Huang anyai ágon távoli rokonságban áll Su-val.

A kapcsolat az iparági megfigyelők számára izgalmas ponttá vált. Su és Huang hat év különbséggel születtek Tajvanon, és ma már sztár-státuszt élveznek, így a téma a helyi hírműsorokba is bekerült. A Reddit és más fórumok felhasználói véletlen egybeesésről beszéltek, míg a közösségi médiában állítólagos családfák vázlatai keringtek. "Nagyon meglepődtem" - mondta Wu a felfedezéséről. "Azt hiszem, a tajvaniak örülnek neki, mert a sziget végre felkerült a világtérképre. De más szempontból nem meglepő, hogy két tajvani származású embert találunk a chipipar abszolút központjában, mert bár Tajvan messze van a Szilícium-völgytől, valójában nincs a világnak két olyan része, amely szorosabban össze lenne hálózva családi, üzleti és oktatási kapcsolatok tekintetében."


Jensen Huang és Lisa Su

Tajvanon nagy hagyománya van a hardvergyártásnak, ami jelentős szerepet vállalt a gazdasági fejlődésből. Vezető szerepük az olyan vállalatoknak köszönhető, mint a chipgyártó TSMC, és az ASUS, az Acer és a Foxconn elektronikai gyártók. Ezek együtt sok fiatalt ösztönöznek arra, hogy műszaki pályát válasszon, mérnökként dolgozzon. "Tajvan gazdasága már csaknem fél évszázada az elektronikai termelésre, a chip-összeszerelésre, a chipgyártásra, a chiptervezésre, minden félvezetőre összpontosul. És ha ma megnézzük Tajvan gazdaságát, a félvezetők jelentik a legnagyobb exportcikket" - mondta Christopher Miller, a "Chip War: The Fight for the World's Most Critical Technology" című könyv szerzője. "Ez azt jelenti, hogy amikor a fiatalok egyetemre lépnek, amikor a lehetséges karrierutakról gondolkodnak, a félvezetők az egyik legnépszerűbb választás."

Su és Huang sem volt kivétel, még akkor sem, ha többnyire külföldön nőttek fel. Az Nvidia szerint Huang 1963-ban született Tajpejben, mielőtt a déli Tainan városába költözött. Családja később Thaiföldre költözött, mert apja egy olajfinomítóban dolgozott. Amikor Huang kilencéves volt, a délkelet-ázsiai országban kitört politikai zavargások miatt szülei őt és testvérét rövid időre Washington államban élő rokonokhoz küldték, akik aztán Kentuckyba küldték a testvéreket bentlakásos iskolába. Su 1969-ben született Tainanban. Korábban az Egyesült Államok felé vette az irányt, 3 éves korában New Yorkba emigrált.

Bár mindketten egymástól távol nőttek fel, felnőttként hasonló utat jártak be. Ugyanazt a szakot választották - villamosmérnöki tanulmányokat -, Su a Massachusetts Institute of Technology-n, Huang pedig az Oregoni Állami Egyetemen és a Stanford Egyetemen tanult. Később, amikor a félvezetők gyorsan változó világában helyezkedtek el, különböző vállalatoknál dolgoztak, de egy közös munkaadójuk volt. Mielőtt 1993-ban megalapította az Nvidia vállalatot, Huang az AMD-nél dolgozott mikroprocesszorok tervezőjeként. Su természetesen szintén az AMD-hez csatlakozott, majdnem két évtizeddel később, mint vezető alelnök, és végül neki tulajdonították a vállalat átalakítását.

Most mindkét vezető a kaliforniai Santa Clarában dolgozik, székhelyük mindössze 5 perces autóútra van egymástól. Vállalataik hardvereket és szoftvereket értékesítenek a világ vezető technológiai vállalatai számára egy olyan iparágban, amelynek értéke a McKinsey szerint 2030-ra eléri az 1 billió dollárt. Legutóbbi éves jelentésében az AMD a négy fő üzletágából kettőben - a játékiparban és az adatközpontok terén - az Nvidia-t nevezte meg legfőbb versenytársaként. A cégeket egykor leginkább a GPU-k - grafikus feldolgozóegységek - értékesítéséről ismerték, amelyek a videojátékok vizuális megjelenítését és életre keltését segítik. Bár a két cég még mindig versenyben van ezen a területen, GPU-ik ma már a generatív mesterséges intelligencia működtetésére is szolgálnak, amely technológia olyan újonnan népszerű rendszerek alapjául szolgál, mint a ChatGPT.

Az Nvidia H100-as GPU-it használta a ChatGPT fejlesztője, az OpenAI a nyelvi modelljének betanítására. Ezek a komponensek hasonlóak, mint a nemrég bemutatott AMD MI300X, amelyet az AMD "a világ legfejlettebb generatív MI-gyorsítójaként" emleget. Az AMD pár napja a pénzügyi beszámoló során közölte, hogy várakozásai szerint a GPU-k 2024-ben több mint 2 milliárd dollár bevételt hoznak majd, és az MI300-as sorozat az előrejelzések szerint "az AMD történetében a leggyorsabban 1 milliárd dolláros forgalmat elérő termék lesz". A robusztus előrejelzések másnap közel 10%-os emelkedésbe taszították az AMD részvényeit. A két vállalat az adatközpontok piacán is versenyez, aZ Nvidia birtokolja az MI-chipek piacának 80 százalékát, és jelenleg nyolc hónapot kell várni egy-egy mesterséges intelligencia processzorára.


Az AMD MI300 az Nvidia pénzeszsákjának számító MI-chipek közvetlen konkurenciája

Az elmúlt években a vállalatok egyre nagyobb elismerést kaptak a társadalom átalakítását ígérő csúcstechnológiákért. Az általuk gyártott processzorokat a mesterséges intelligencia rendszerek mellett egyre gyakrabban használják elektromos autók agyaként, és ezzel tovább erősítik azt a hatókörüket, amely már korábban is gyakorlatilag mindent lefedett a számítógépektől a PlayStationig. "A legtöbb ember sosem gondol az AMD-re vagy az Nvidia-ra, mert sosem látják az e vállalatok által gyártott chipeket. Azt mondanám, hogy bárki, aki bejelentkezik az internetre, valószínűleg nem csak egy, hanem több tucat vagy több száz Nvidia és AMD chipet érint" - mondta Miller.

A mesterséges intelligencia berobbanása különösen az Nvidia részvényeit emelte meg, mert a befektetők ezt látják a modellek képzéséhez szükséges technológia élvonalában állónak. Ennek eredményeképpen az Nvidia részvényei hatalmas rallyt produkáltak, idén eddig 208%-ot emelkedtek. Az AMD részvényei "csupán" 73%-ot ugrottak eddig 2023-ban, bár a vállalat sokkal kisebb, mint az Nvidia. Mindeközben Su Amerika egyik legjobban fizetett vezetőjévé vált, tavaly a legnagyobb tőzsdei cégek S&P 500-as listájának legjobban fizetett női vezérigazgatója volt. Az Equilar vezetői javadalmazásokat elemző cég és az Associated Press közös áttekintése szerint 2019-ben mind a férfi, mind a női vezérigazgatók listájának élén állt az indexben szereplő vállalatok férfi és női vezérigazgatói között.

Mindkét chipgyártó szerencséje azonban megváltozhat, ha a geopolitikai feszültség tovább fokozódik. A múlt héten az Nvidia egy bejelentésben közölte, hogy a Kínába irányuló amerikai exportellenőrzés, amely néhány fejlett MI-chipjét érinti, a tervezettnél hetekkel korábban, "azonnal" hatályba lépett. A vállalat mindazonáltal nem számít "rövid távon jelentős hatással a pénzügyi eredményeire", bár hosszú távon rámutatott az ilyen korlátozások miatti potenciális "tartós lehetőségvesztésre". Az AMD szintén eleget tesz az amerikai korlátozásoknak, miközben kifejezetten Kínának szánt termékek fejlesztésére törekszik.

Az ilyen aggodalmak valószínűleg zárójelbe tesznek bármilyen kínos családi viszonyt. Su korábban a Huanghoz fűződő viszonyáról azt mondta: "Szerintem az Nvidia egy nagyszerű vállalat. Nem kérdés, hogy az elmúlt évtizedben bizonyított technológiai képességeik alapján az iparágat az MI-hez és más kulcsfontosságú területre vezették. Ez egy versenyző világ, így nem kérdés, hogy keményen harcolunk, de ez egy olyan világ is, ahol időről - időre a versenytársakkal is partneri viszonyban kell lennünk." - mondta Su.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #2
    A szója zabáló ázsiai országokban ez oda-vissza megy, mert sok férfiből ladyboy lesz. De ha megnézed a férfi K-pop hírességeket, szinte mindegyik nőies kinézetű. A genetika a fő tényező, DE a szója tele van fito-ösztrogén vegyületekkel és szóját esznek szójával.
    Viszont van hasznos tulajdonsága is a szójának, magas a K-vitamin tartalma, ezért sokkal ritkább a csontritkulás és a szívbetegség, mint nyugaton, ahol kb. általános dolognak számít idősebb korban. Nyugaton szinte mindenki K vitamin hiányban szenved.
  • Cat #1
    Ez a lisa su más frizurával simán mondhatná magáról hogy férfi.