SG.hu

A felhőszolgáltatók direkt megnehezítik, hogy elmehessenek tőlük a cégek

A szabályozó hatóság célkeresztjébe került az Egyesült Királyság felhőpiaca. A helyi versenyhivatal, a CMA teljes körű vizsgálatot indít arról, hogy az amerikai felhőinfrastruktúra-vállalatok megnehezítik-e a brit vállalkozások számára a váltást, illetve több szolgáltató használatát.

A bejelentés egy évvel azután érkezett, hogy a hírközlést szabályozó Ofcom tanulmányozni kezdte a 7,5 milliárd fontos brit felhőszolgáltatási piacot. Már a most elkészült jelentés áprilisi félidejében jelezték, hogy olyan aggályokat azonosítottak, amelyek indokolttá tehetik a CMA felé történő továbbítást. Utóbbi most látta idejét a cselekvésnek, egy független piacvizsgálatba kezdtek, amelynek keretében a CMA "megvizsgálja a piacot, és mérlegeli, hogy vannak-e versenyjogi aggályok". A vizsgálat tehát gyakorlatilag most lép a második szakaszba: a versenyhivatal egy csoportot hoz létre, amely dönt a vizsgálat teljes terjedelméről és konkrétumairól.

"Sok vállalkozás ma már teljes mértékben a felhőszolgáltatásokra támaszkodik, így a hatékony verseny elengedhetetlen ezen a piacon" - mondta Sarah Cardell, a CMA vezérigazgatója egy nyilatkozatban. "Az erős verseny egyenlő versenyfeltételeket biztosít, hogy a piac ne kerüljön néhány szereplő kezébe - ezzel felszabadítva e gyorsan fejlődő digitális piacok teljes potenciálját, hogy az emberek, a vállalkozások és az Egyesült Királyság gazdasága a lehető legnagyobb előnyökhöz jusson."

A vizsgálat középpontjában az áll, hogy az Amazon AWS, a Microsoft és a Google - amelyekhez az Egyesült Királyságban a felhőszolgáltatásból származó bevételek mintegy 90%-a folyik be - folytat-e olyan versenyellenes gyakorlatot, amely az ügyfeleket saját ökoszisztémájukba zárja. Az Ofcom jelentése azonban egyértelműen az AWS-re és a Microsoftra összpontosított, mivel a felhőből származó bevételek tekintetében fényévekkel előrébb járnak, együttesen akár 80%-ot is elérve.


A fő vitás pontok az úgynevezett "kilépési díjakkal" kapcsolatosak, amelyek olyan nem átlátható díjak, amelyeket a felhőóriások számítanak fel az adatoknak a felhőjükből máshová (pl. egy rivális vállalathoz) történő áthelyezéséért, ami megfizethetetlenül drágává teheti az adott szolgáltató elhagyását. Az Ofcom emellett az interoperabilitást jelölte meg a fő problémás területként, mivel a felhőszolgáltatók úgy tervezik meg termékeiket, hogy azok ne legyenek kompatibilisek a rivális szolgáltatásokkal, ami jelentős súrlódásokat okozhat a több felhőt is alkalmazni kívánó vállalatok számára. Végül pedig a CMA megvizsgálja a nagy felhőszolgáltatók "költési kedvezményeket" kínáló gyakorlatát, amely a CMA szerint arra ösztönözheti a vállalatokat, hogy egyetlen szolgáltatóhoz ragaszkodjanak.

Az Ofcom azonban a Microsoft szoftverlicenc-használati gyakorlatával kapcsolatban is lehetséges problémákat állapított meg azzal kapcsolatban, hogy az üzleti szoftverek terén meglévő erőfölényét arra használhatja fel, hogy a vállalatok számára drágábbá tegye alkalmazásainak a rivális felhőkön történő futtatását. Ez hasonló ahhoz a panaszhoz, amelyet az Európai Unióban több cég által a Microsoft ellen tettek. Ebben az esetben azonban az Ofcom úgy döntött, hogy nem tesz közvetlen megállapításokat a Microsoft szoftverlicencelési gyakorlatával kapcsolatban, megjegyezve, hogy "a CMA feladata lesz eldönteni, hogy a piaci vizsgálat során tovább vizsgálja-e ezeket a kérdéseket". Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a CMA még nem hozott végleges döntést arról, hogy az Ofcom megállapításainak mely elemeire fog összpontosítani - ez egy külön jelentésben fog szerepelni, amelyet "kellő időben" fog közzétenni.

A Microsoft - mint a CMA célkeresztjében lévő egyik főszereplő - közölte, hogy "konstruktívan kíván együttműködni" a CMA-val a vizsgálat során. Nemrégiben a CMA versenyjogi okokra hivatkozva megakadályozta, hogy a Microsoft 68,7 milliárd dollárért felvásárolhassa az Activisiont, bár a tervezett ügylet átdolgozást követően hamarosan zöld utat kaphat - így a Microsoftnak már most is bőven akad dolga a CMA-val. Az Amazon szintén közölte, hogy "konstruktívan" kíván együttműködni a CMA-val. Az új vizsgálatot illetően azonban egy kicsit szókimondóbb volt, szóvivőjük elmondta, hogy a vállalat nem ért egyet az Ofcom megállapításaival, és úgy véli, hogy azok "az IT-szektor működésének alapvető félreértésén" alapulnak.

"Az informatikai kiadások csak kis százaléka a felhős költés, és az ügyfelek informatikai igényeiket a helyben lévő hardver és szoftver, a menedzselt vagy közös telephelyen nyújtott szolgáltatások és a felhőszolgáltatások bármilyen kombinációjából kielégíthetik" - mondta a szóvivő. "Az AWS úgy alakítja ki a felhőszolgáltatásokat, hogy az ügyfelek szabadon választhassák ki az igényeiknek leginkább megfelelő technológiát. Az Egyesült Királyság vállalatai és a gazdaság egésze profitál az IT-szolgáltatók közötti erőteljes versenyből, a felhő pedig minden eddiginél könnyebbé tette a szolgáltatók közötti váltást. Bármilyen indokolatlan beavatkozás nem szándékolt károkat okozhat az informatikai ügyfeleknek és a versenynek."

A CMA közölte, hogy várhatóan 2025 áprilisáig lezárja vizsgálatát, bár jóval korábban bejelenti, hogy mely területekre kíván összpontosítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!