SG.hu

Öles léptekkel növekszik a felhőszolgáltatások piaca

A felhőinfrastruktúra-szolgáltatások globális piaca tavaly 30 százalékkal nőtt, és értékben először haladta meg a 100 milliárd dollárt. A teljes költés közel kétharmada az AWS és az Azure kasszájába vándorol. Ezek a legfrissebb adatok a Gartner elemzőcég jóvoltából származnak, és csak a szerverekből, tárolókból és hálózati erőforrásokból álló szolgáltatási infrastruktúra részre vonatkoznak.

A Gartner szerint a világméretű infrastruktúra-szolgáltatások piaca 29,7 százalékkal nőtt, és 2022-ben elérte a 120,3 milliárd dollárt, szemben az előző évi 92,8 milliárd dollárral. Ez annak ellenére történt, hogy a felhőszolgáltatások növekedése a tavalyi év második felében a lassulás jeleit mutatta, mivel a vállalkozások elkezdték visszafogni a kiadásaikat, és összehasonlítható a 2021-ben tapasztalt, akár 40 százalékos növekedéssel.

A számok megerősítik, hogy az IaaS-piacot az Amazon Web Services és a Microsoft Azure felhőplatformja uralja, ez a két nagyvállalat a teljes globális piaci részesedés 40, illetve 21,5 százalékát teszik ki. Ez az AWS esetében több mint 48 milliárd dolláros, az Azure esetében pedig közel 26 milliárd dolláros bevételt jelent. Az említett óriásokhoz képest a kínai Alibaba 9,28 milliárd dollárral messze lemaradt, a harmadik helyre szorult, éppen csak megelőzve a negyedik helyen a Google Cloudot, amelynek bevétele valamivel több mint 9 milliárd dollár volt. A Huawei 5,25 milliárd dolláros bevétellel és 4,4 százalékos piaci részesedéssel beosont az első öt globális IaaS-szolgáltató közé.

Összességében ez az első öt szolgáltató az infrastrukturális szolgáltatások piacának több mint 80 százalékát tette ki, az összes többi szereplő pedig a fennmaradó 18,9 százalékot, mintegy 22,7 milliárd dolláros bevételt. A Google érte el a legnagyobb növekedési ütemet az öt legnagyobb IaaS-szolgáltató közül: 2022-ben 41 százalékkal nőtt, ami a felhőszolgáltatásokba való befektetésének és a kibővített partnerprogramoknak köszönhető, amelyek segítettek kiszélesíteni az ügyfélkörét.


Sid Nag, a Gartner alelnöke szerint az IaaS növekedése 2022-ben a vártnál erősebb volt, "mivel az ügyfelek arra összpontosítottak, hogy a korábban lekötött kapacitásaikat a lehető legjobban kihasználják. Ez várhatóan 2023 közepéig folytatódik, és a piac érettségének természetes következménye. Gyorsulásra számítunk idén is, mivel még bőven van hely további növekedésre" - nyilatkozta Nag. Nag szerint az Alibaba továbbra is uralja kínai IaaS-piacot, de az országon kívüli terjeszkedés korlátozott lehetőségei lelassították a növekedést. Emiatt döntött úgy nemrégiben a vállalat, hogy az Alibaba Cloud üzletágat különálló egységgé választja le.

A generatív MI további felhőpiaci bővülést fog eredményezni. "Ahogy a vállalatok integrálják a mesterséges intelligenciát a technológiai portfóliójukba, új piacok és lehetőségek jelennek meg a szuverenitással, etikával, adatvédelemmel és fenntarthatósággal összefüggésben" - mondta Nag. Emellett az adatközpontok összkapacitása továbbra is évekig folyamatosan növekedni fog, elsősorban a méretezhető kapacitás bővülésének köszönhetően, de eközben a cégeknél lévő adatközpontok részesedése évente körülbelül 2 százalékkal csökken. A különbség az, hogy 10 évvel ezelőtt a vállalatok évente több mint 80 milliárd dollárt költöttek saját adatközpontjaik IT-hardverére és szoftverére, és kevesebb mint 10 milliárd dollárt fordítottak felhőinfrastruktúra-szolgáltatásokra. Ezzel szemben napjainkban az adatközpontok hardverére és szoftverére fordított kiadások évente átlagosan mindössze 2 százalékkal nőnek, míg a felhőszolgáltatásokra fordított kiadások évente átlagosan 42 százalékkal bővülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!