SG.hu

A Google megkezdte a harcot a mesterséges intel­li­gen­cia ellen

A Google három új funkciót jelentett be, amelyek célja, hogy segítsenek az embereknek kiszúrni az MI által generált hamis képeket a keresési eredményekben. Azonosítani fogják egy kép ismert eredetét, figyelemfelhívó metaadatokat adnak a Google által generált MI-képekhez, és megjelölik a más által készített MI-generált képeket is keresési eredményekben.

Az olyan MI képszintetizáló modelleknek köszönhetően, mint a Midjourney vagy a Stable Diffusion, triviálisan egyszerűvé vált a fotórealisztikus hamisítványok tömeges létrehozása. Ez nemcsak a félretájékoztatásra és a politikai propagandára lehet hatással, hanem a történelmi feljegyzésekről alkotott elképzelésünkre is, mivel nagy mennyiségű hamisított mű kerül forgalomba. A keresőóriás e tendenciák ellensúlyozására "az elkövetkező hónapokban" új funkciókat vezet be képkereső termékébe.

Az "About this image" - azaz "Információk a képről" - lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy többet megtudjanak egy kép történetéről. A Google megmutatja, hogy azt a képet (vagy hasonló képeket) mikor vették fel a kereső indexébe, hol jelent meg először a kép, és hol látták még a képet online (pl. hír-, közösségi vagy tényellenőrző oldalakon). Ez segíthet meghatározni annak megbízhatóságát, vagy jelezheti, hogy további vizsgálatot igényel-e. A felhasználók például felfedezhetik, hogy egy hamisított holdraszállást bemutató képet a hírügynökségek mesterséges intelligencia által készítettnek jelöltek. Emellett történelmi kontextusba is helyezheti a képet: létezett-e ez a kép a keresési nyilvántartásban, mielőtt a hamisításhoz vezető impulzus felmerült volna? Az eléréséhez a Google Képek találatokban a tartalom melletti három pontra kell majd kattintani, de elérhető lesz a Google Lencsében és a cég más alkalmazásaiban is. A cég még ebben az évben beépíti a Chrome-ba mind az asztali, mind a mobilverzióba, ezeken egy képre jobb gombbal kattintva vagy hosszan megnyomva lesz elérhető.


A Midjourney saját maga fogja berakni a szükséges metaadatokat a generált képeibe

A második funkció a mesterséges intelligencia eszközeinek a képkészítésben való egyre gyakoribb használatával foglalkozik. A Google a saját MI-eszközei által létrehozott összes fotót olyan speciális "jelöléssel" vagy metaadatokkal látja majd el, amelyek egyértelműen jelzik az eredetét. Harmadszor pedig a Google más platformokkal és szolgáltatásokkal is együttműködik, hogy hasonló címkékkel lássa el az MI által generált képeket. A Midjourney és a Shutterstock is csatlakozott a kezdeményezéshez, mindkettő metaadatokat fog beágyazni az MI által generált képeibe, amelyeket a Google Image Search beolvas és megjelenít a felhasználók számára a keresési eredményekben.

Ezek az erőfeszítések talán nem tökéletesek, mivel a metaadatok később eltávolíthatók vagy potenciálisan megváltoztathatók, de erős elhatározást jelentenek az online szférát elöntő hamisítványok problémájával való szembenézésre. Persze ahogy idővel a képek egyre nagyobb százaléka lesz mesterséges intelligencia által generált vagy kiegészített tartalom, a változó kulturális normák hatására a "valódi" és a "hamis" közötti határvonal várhatóan el fog mosódni. Ezután már az információk hitelességében való bizalom sokkal inkább a forrásba vetett hitünkön múlhat, mint az elkészítés módján. Tehát a gyors technológiai fejlődés ellenére a forrás hitelessége továbbra is kiemelkedő fontosságú marad. Addig is az olyan technológiai megoldások, mint a Google, segítséget nyújthatnak a hitelesség megítélésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _svd_ #6
    A ma generált képek ránézésre lehet értékelni. Mindegyik tartalmaz perspektíva hibákat.
    idővel ezek el fognak tűnni. Akkor kell majd azt az AI-t bevetni, ami kép alapján állapítja meg, hogy valóban fényképezték vagy csak készítették.
  • monk00 #5
    Ha utólag valaki szerkeszti a képet, akkor azt nem fogják tudni felismerni. Most is így van. Hiába tesznek bele bármilyen jelet a képekbe, ha valaki szerkeszti, kicsit átalakítja, akkor már a kereső nem találja meg
  • kvp #4
    Kepekrol van szo, az analog loop barmilyen masolasvedelmet es jelolest le tud gyozni. Az osszes metaadat es beagyazott vizjel torolheto, az elobbiek sima masolassal, az utobbiak a kep kis merteku minosegromlasa mellett. Raadasul ahogy mar emlitettek, az open source kodok forkjai barmikor mukodhetnek a vizjel generalasa nelkul.

    Hosszu tavon ez teljesen remenytelen, egyszeruen egy ido utan mar nem lehet semmilyen digitalis audiovizualis bizonyitekot hitelesnek tekinteni. Tehat ha nincs emberi tanu, akkor nincs bizonyitek, mert barki tud majd hamisitani barmit. Mar ma is ott tartunk, hogy DNS alapu bizonyitekokat is lehet hazilag hamisitani. (rendelhetoek szintetizalt DNS szekvenciak, digitalis formaban leadott mintak alapjan)
  • noland #3
    köszi, addig nem mennék azért el, de jó látni, hogy ezen a technológiák nem uralhatnak le mindent, ha észnél vagyunk. :)
  • Montanosz #2
    ebből az lesz hogy valaki a githubon kiagyal valamit oszt csokolom, csak most 10 chatgpt vagy MJ alternatívát feltudnék sorolni
  • noland #1
    Szóval létrehoztak egy MI-t, egy képgenerátort, aztán most rájöttek, hogy felhigítja, elmocsarasítja a történelmünk képekben jelenlevő szeletét. Mert mi van ha mondjuk a Mona Lisán változtat valami apróságot, a háttérben akkor a legtöbb egyszeri user? abban a hitben éli az életét, hogy egy valódi reprót lát. Erre csak azt lehet válaszolni, hogy el kell menni személyesen a Louvre ba, vagy felkeresni a honlapját, mondjuk egy kevésbé népszerű és kevésbé dokumentált alkotásnál már lesznek problémák, mindenesetre a személyes jelenlét felértékelődik. Ami szerintem, ebben a túlvirtualizált világban végsősoron nem rossz!