SG.hu

Mesterséges intelligencia-céget alapított Elon Musk

Musk szerint a ChatGPT politikailag elfogult, és olyan MI-modelleket szeretne létrehozni, amelyek jobban keresik az igazságot.

A nevadai céget 2023. március 9-én jegyezték be, Musk az egyetlen igazgatója és Jared Birchall, Musk családi irodájának igazgatója a titkára. A vállalkozás neve az X nevű, mindenre kiterjedő alkalmazás létrehozására irányuló törekvésére utal, a szintén Musk tulajdonában lévő Twitter nemrég változtatta meg a nevét X Corp-ra. A közösségi médiavállalatot szintén Nevadában jegyezték be a korábbi delaware-i székhelye helyett, mert jogi szakértők szerint az ottani törvények nagyobb mérlegelési jogkört és védelmet biztosítanak a vállalat vezetőségének és tisztségviselőinek. Az X Corp. anyavállalatának neve X Holdings Corp.

Vezetőnek Igor Babuschkint, az Alphabet tulajdonában lévő DeepMind mesterséges intelligencia laboratórium tudósát vette fel. Az OpenAI munkatársait is megpróbálta beszervezni az új laboratóriumba, kevés sikerrel. Musk nyolc évvel ezelőtt társalapítója volt az OpenAI-nak, de 2018 elején elhagyta a céget, miután hatalmi harcot vesztett a jelenlegi vezérigazgatóval, Sam Altmannal szemben. Véleménye szerint a ChatGPT politikailag elfogult, bár nyilvánosan nem mondta el, hogy ez mit jelent szerinte. Nagyon kritikusan nyilatkozott az OpenAI-ről, mely elindította a jelenleg is zajló generatív MI-őrületet, mondván, hogy az "egy zárt forráskódú, maximálisan profitorientált céggé vált, amelyet gyakorlatilag a Microsoft irányít".

Az alapítás híre nem meglepő abban a tekintetben, hogy jóideje keringtek pletykák arról, hogy Musk mesterséges intelligenciával foglalkozó céget indít. Nemrég nagyjából 10 000 grafikus feldolgozóegységet (GPU) vásárolt egy készülő generatív MI termékhez és állítólag még a SpaceX és a Tesla befektetőitől is kért finanszírozást a cég beindításához. Egy Twitter Spaces interjú során, amikor Muskot az összevásárolt GPU-król kérdezték, a milliárdos nem tett említést egy új cég létrehozására vonatkozó terveiről, kijelentve, hogy "jelenleg mindenki, még a kutyája is GPU-kat vásárol".

A nagy MI-modellekhez szánt speciális nVidia GPU-k nem olcsók darabjuk 10 ezer dollárba kerül. Musk - aki többször is azt mondta, hogy a Twitter instabil pénzügyi lábakon áll - valószínűleg sok tízmillió dollárt költött ezekre. A Twitter hatalmas mennyiségű adathalmazzal rendelkezik, amely alkalmas egy nagy nyelvi modellt (LLM) betanítására. A ChatGPT létrehozója, az OpenAI korábban hozzáférhetett a Twitter adataihoz képzési célokra, de Musk ennek decemberben véget vetett. Az új egységek várhatóan a Twitter két adatközpontjának egyikében fognak működni, valószínűleg az atlantai telephelyen. A Twitter másik adatközpontja Oregonban található. (Az NTT által üzemeltetett sacramentói fő adatközpontot Musk döntése alapján december végén hirtelen leállították. Behnam Rezaei műszaki vezető azonnal lemondott a drasztikus döntés miatt.)

Érdemes megemlíteni, hogy Musk nemrég a mesterséges intelligencia technológiából eredő kockázatokra figyelmeztetett és kiállt annak szabályozása mellett. A levélírók az MI-technológia fejlesztésére vonatkozó legalább hat hónapos moratóriumot követeltek, amely szünet hívei szerint időt adna az iparágnak arra, hogy biztonsági szabványokat állítson fel a tervezésükre vonatkozóan és megelőzze a lehetséges károkat. Az elmúlt hónapokban az OpenAI olyan technológiák, mint a ChatGPT és a GPT-4 révén tett szert hatalmas ismertségre, és részben felelős a Microsoft és a Google jelenlegi törekvéseinek elindításáért, melyben az MI-eszközöket mélyen integrálják számos termékükbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2

    Ezt ő sem tudja elkerülni, hiába beszél mellé:



  • coolbboy83 #1
    Jó dolgában már ő sem tudja, mire költsön...